• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

Cannot get "Vidin" woeid in module "mod_sp_weather".

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

1DSCN2794

Новият видински кмет

05.11.2019

Соня Мачорска

   На своята първа пресконференция за журналисти, д-р Цветан Ценков, новоизбраният кмет на Видин, заяви отново, както и в предизборния период, че ще работи с всички за благото и просперитета на града. Каза го и по повод на това, че неговата група общински съветници няма мнозинство в Общинския съвет. Но увери присъстващите, че е разговарял и ще продължи да разговаря с подкрепилите го на балотажа. Сигурен е, че ще има пълно мнозинство, „защото се отнася за града и Общината, а не – само за отделна партия или партии“.

   Цветан Ценков акцентира на факта, позабравен последните десетилетия, че Видин е входната врата на Европа по Дунав - не само към България, но и към Балканите. Видинската история ще се възроди, включително паметници на културата, продадени през последните години (Венецианския склад, части от Телеграф капия). Всичко, което може да привлича туристи и да служи на гражданите, ще бъде използвано.

   Онова, с което ще започне Кметът, е въвеждане на нови и модерни принципи на управление и администрация. Външна фирма, ако е необходимо, ще образова чиновниците как трябва да се държат с гражданите и да им служат, а да не е обратното, както е било до сега.

   Пълен одит и ред в системата ще са първите негови действия като градоначалник на Видин. Ще продължи със създаването на модерна електронна система за общинските дейности и всички общински дружества.

   Кметът обеща шанс за работа на младите, както и на всеки, който иска да работи - има начини, увери той. Общината бързо трябва да създаде условия за инвеститори, каквито липсват в момента.

   Статутът на Видинската болница ще се промени, като се обвърже с медицинските университети в София и Крайова. Мечтата на Доктора Кмет е във Видин да оперират и лекуват светила в медицината (защо не – и земляци), вместо видинчани да ходят на други места.

   Кметът обеща пълно съдействие от страна на Общината в изграждането на пътя до София и прокопаването на тунели, за да се скъси разстоянието от Видин до столицата на 120 километра.

   Екипът мисли и по въпроса за докарване на газ от Крайова, като се използва „тунела“ на връхната конструкция на Дунав мост Видин-Калафат, проектиран и построен и за подобна комуникация.

   Уважението и любовта трябва да се възцарят, бяха едни от последните думи на Кмета Цветан Ценков.

   В своята най-нова история Видин е имал един емблематичен кмет и това е д-р Бърни Бончев, кметувал през 40-те години на ХХ век. Може би д-р Цветан Ценков ще продължи делото на родолюбивия градоначалник, както Видински митрополит Даниил надгражда делото на Видински митрополит Неофит. Може би е дошло време старопрестолният град да възвърне своята някогашна слава.

  Video: Facebook: Sonya Kirilova Machorska

 

 

1DSCN2777

Поклон пред Будителите на България

01.11.2019

Соня Мачорска

   Денят на народните будители е общобългарски празник заделото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност.

   Духовното просвещение на българския народ дава тласък на националноосвободително движение по българските земи. За първи път честване на народните будители става на фестивала в Пловдив през 1909 г.

Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил произнесе слово за празника, като отбеляза, че „всепризнат патрон на българското будителство е свети Йоан Рилски, почитан като небесен покровител на българския народ и държава, който в народната памет е образец за себеотдаване, безсребърничество, любов към ближния и Отечеството и към когото народната обич и уважение остава жива през вековете на турското робство. Почитани са и много други будители, които народът канонизира като светци в своята историческа памет.“

   През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение в правителството на Стамболийски, по инициативата на група интелектуалци (Станимир Станимиров, Александър Радославов, Димитър Лазов, проф. Беньо Цонев, Иван Вазов, проф. Любомир Милетич, д-р Михаил Арнаудов, д-р Фил. Манолов, Христо Цанков – Дерижан, проф. Иван Георгов, Стилиян Чилингиров, Адриана Будевска, Елена Снежина) внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. (При установяването на Григорианския календар като държавен през 1916 година, Българската православна църква продължава да използва Юлианския календар – чак до 1968. Съответно 19 октомври – денят, в който се чества Св. преподобни Йоан Рилски Чудотворец).

   Сред най-уважаваните български народни будители са: Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Петко Р. Славейков, Никола Бацаров, Иван Вазов, Стоян Михайловски, Григор Пърличев, Александър Екзарх, Никола Бобев, Стефан Антонов, Иван Богоров, Нешо Бончев, Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Г. Данов и много други.

   На честването във Видин присъстваха още: инж. Цветан Асенов , и. д. Кмет на Община Видин, Албена Георгиева, областен управител, Лъчезар Попиванов – зам.-областен управител, представители на училища, институции и др.

Video: Facebook Sonya Kirirlova Machorska

2 DSCN2780

3 DSCN2782

4 DSCN2789

5 DSCN2792

6 DSCN2784

7 DSCN2785

8 DSCN2768

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1DSCN2764

Модернизъм до Класика

29.10.2019

Соня Мачорска

   Изложба живопис и скулптура откриват днес във Видин трима автори, съобщи на пресконференция директорът на Видинската художествена галерия Богдан Александров. Художественото трио включва художниците доц. Румен Жеков и Николай Бузов, както и скулптурът Иван Тотев, по чиято инициатива е организирана експозицията.

   Тримата правят общи изложби от деветнайсет години. Събира ги приятелството, а не някаква обща арт концепция. Първо в родния град на Николай Бузов – Русе, после в Пловдив, родното място на останалите двама. Следват Варна, Бургас, София. Правят го спонтанно, когато „назрее момента“, както се изрази Николай Бузов. Решават къде и го правят. Днес са особено радостни, че показват творбите си в Художествена галерия „Никола Петров“ във Видин, каза Иван Тотев. „С респект към тази галерия!“ – потвърдиха и другите двама, като не забравиха да благодарят на Богдан Александров и неговия екип.

   Живописта на Николай Бузов на пръв поглед е геометрична, но тя въплъщава хуманистичния дух на учения – артист, който иска да помири индивида със заобикалящата го среда. С картините си художникът е погледнал на света през призмата на абстрактното, но това не му пречи да разкаже за себе си. Ако зрителят се вгледа в детайлите, със сигурност ще намери познат сюжет или детайл.

   Румен Жеков търси вдъхновение от скритото послание на линиите и символите. В картините му откриваме голяма доза сетивност, осмислена и знаково изведена образност. Картините му комуникират с езика на сенките, отраженията и сложните лабиринти на неговата фантазия.

   Пластиките на Иван Тотев – абстрактни, заоблени, „извити“. Гледаш ги и сякаш ставаш мисловен съскулптор, опитвайки се „да допишеш“ бронзовия разказ...

   И тримата автори със самостоятели или групови изложби в различни държави от Европа, Азия, Америка. Най-атрактивната, в която участва доц. Жеков, е на Антарктида, между ледовете и пингвините... Заедно с проф. Христо Пимпирев и др. художници. Изкуство върху белотата на снега, а пингвините изненадани наблюдават това, което българският художник е създал в своето ателие... Използвали ламинирани принтове и видеоматериали, проектирани върху снега...

   Красива изложба, която ще бъде експонирана до 29 ноември в една от залите на Галерията, в съседство с друга, в която са подредени класически картини на видни художници.

2 DSCN2765

3 20190320 101439

 

 

 

 

1DSCN2434

 

Многоликият Михалаки Георгиев

22.10.2019

Соня Мачорска

   Изложба с това име беше открита днес в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” във Видин. Експозицията е организирана от Университетска библиотека „Св. Климент и Охридски” и Института за литература към БАН. Тя представя материали, свързани с творческия път и биографията на българския писател - белетрист, общественик, дипломат, стопански деец. Десислава Иванова, директор на Видинската библиотека, представи гостите от Университетската библиотека: доц. д-р Анна Ангелова – директор, д-р Биляна Яврукова - заместник директор; д-р Малина Димитрова и Мариета Георгиева – PR отдели.

   В показаните експонати могат да се видят различни документи - откъси от писма на Михалаки Георгиев, по-важни дати от биографията му, повече информация за дейността му като ботаник, писател, учен, преподавател, финансист, дипломат, както и за участието му в подготовката на Пловдивското изложение.

   Михалаки Георгиев е роден на 11 август 1854 във Видин (поч. 14 февруари 1916 в София). Той е сред представителите на новобългарската литература, които се формират като творци през Възраждането, но се разгръщат напълно след Освобождението от турско робство. Първоначално публикува отделни материали в списанията „Читалище“, „Право“, „Ступан“ - предимно на икономическа тематика.

   След Освобождението работи като първи управител на Видинската митница, ревизор на митниците в България, служител в Министерството на обществените сгради, земеделието и търговията и в Министерството на финансите, дипломатически представител във Виена и Белград. През 1892 г. е организатор и директор на първото българско земеделско и промишлено изложение в Пловдив. Инициатор и организатор на първата българска държавна лотария, неговият подпис стои върху всичките 300 000 билета.

   От 1890 г. се включва пълноценно в следосвобожденската ни белетристика с теми из живота на българското село. Пише разкази, очерци и хуморески. Творчеството му, макар самобитно и специфично, е неразделна част от критико-реалистичната линия в нашата литература от този период в лицето на Иван Вазов, Тодор Влайков, Алеко Константинов и др.

   След 1900 г. е писател, публицист и редактор на вестник „Балканска трибуна“, редовен член на Българско културно дружество, на чиято „основа“ по-късно се саздава Българска ащадемия на науката. Създава и редактира едно от първите земеделски списания – „Домакин“. Съставя първия български учебник по ботаника за средни училища. Отпечатва я в Белград през 1881 г.

   Михалаки Георгиев е автор на прословутия разказ „Меракът на чичо Денчо“, чието заглавие става нарицателлно като израз за вечния мерак без покритие - https://chitanka.info/text/20362-merakyt-na-chicho-dencho

   По-известни негови произведения са: „Така се лъже човек. Хумореска“ (1899), „От късмета е всичко на тоя свят“ (1904), „Три срещи. Спомени от миналото“ (1899) – пълни с хумор и сарказъм, „Бирникът дошел – драматизация“ (1905), „Тахир Беговица“ (1910) и др. Създава цяла галерия от образи на обикновени хора. Езикът на творбите му е колоритен, изпъстрен с диалектизми, турцизми, пословици и поговорки.

2 NBVC

3 DSCN2438

4 DSCN2431

5 DSCN2445

6 DSCN2446

7 DSCN2455

 

 

 

 

 

 

 

 

1DSCN1639

Благослов за Неделното училище във Видин

06.10.2019

Соня Мачорска

   За поредна година към Видинската митрополияотвори врати Неделното училище. Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, в съслужение със свещеници, отслужи водосвет за благословение на децата, техните учителки и родителите им.

   Три са школите към Неделното училище – вероучение, иконопис и драматично и куклено изкуство. Първите две се ръководят от богослова Елена Велкова, а третата – от режисьорката Мария Петрова, която има практика със занимания с деца към българската църква в Торонто, Канада.

   Заниманията с децата се провеждат в сградата на Епархийското училище до храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" във Видин.

Video: Facebook: Sonya Kirilova Machorska

2 DSCN1672

3 DSCN1643

4 DSCN1655

5 DSCN1644

6 DSCN1652

7 DSCN1664

 

 

 

 

 

 

 

Език

adv_variant_1.jpg
Friday, 15 Ноември 2019
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg