• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

 

1DSCN0655

Свети мощи от Аляска, САЩ, до Видин, България

18.07.2018

Соня Мачорска

   Светите мощи на преподобния Герман Аляскински, Чудотворец на Цяла Америка, вградени в икона на Преподобния, бяха донесени и дарени на Видинска епархия от Негово Преосвещенство Дейвид, епископ на Ситка и Аляска. Дарението се прави в израз на братската обич в Христа, която Негово Преосвещенство има към Българската православна църква и конкретно към Видинска епархия.

   Драгоценните светини бяха посрещнати от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, клирици и миряни от епархията вчера - в Монтана, а днес – във Видин.

   Свети Герман идва в Америка като част от руската православна мисия в Аляска през 1794 г. Той живее там до кончината си и повече от четири десетилетия, като наставлява с думи и дела местните жители и живеещите в Аляска руснаци. Води изключително аскетичен и скромен живот.

   За да пристигне в България, иконата с неговия лик и частица от светите му мощи, е пропътувала над 10 000 километра.

   Епископ Дейвид оглавява епархиите на Православната църква в Америка в Ситка и Аляска.

2 DSCN0652

6 DSCN0662

3 DSCN0657

4 home002

5 DSCN0236

 

 

 

 

 

 

 

 

1DDB

150 години от подвига на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

09.07.2018

Соня Мачорска

     Честването на 150 години от преминаването на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през свищовския край отбелязаха жителите на селата Вардим и Хаджидимитрово,съобщиха от ппресцентъра на община Свещов. Кръглата годишнина бе повод кметовете на населените места да подготвят богата програма, с която да отдадат заслуженото внимание на националните герои.

   Програмата в село Вардим започна с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча в центъра на селото, след което двучасова фолклорна програма допринесе за празничното настроение на присъстващите. Кметът на селото Сенка Добрева зарадва своите съселяни с участието на Фолклорен танцов театър „Найден Киров“ – гр. Русе, а групата „Пей сърце“ към ККП „Дунавски вълни“ изпълни две песни, едната от които посветена на воеводата Хаджи Димитър - „Жив е той, жив е“. В края на вечерта впечатляваща заря озари небето и сложи край на честванията по повод кръглата годишнина.

   В село Хаджидимитрово започнаха с празничен благодарствен молебен, извършен от отец Михаил, след което кметът на селото Емил Тодоров изненада присъстващите с историческата възстановка „Посрещане на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“, в изпълнение на НД „Традиция“ – клуб Русе. След вълнуващите преживявания, върнали всички 150 години назад във времето, кметът на селото и неговите гости поднесоха цветя на паметната плоча, в чест на героите. Програмата продължи с фолклорните изпълнения на Капански ансамбъл – гр. Разград, след което празнични илюминации сложиха край на
празничната вечер.

   На тържествата в двете села присъстваха кметът на Свищов Генчо Генчев, председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов, секретарят на Общината Любомира Петрова и директорът на дирекция „Култура и културно наследство” Росен Маринов. Събитието уважиха и част от общинските съветници на ОбС – Свищов, кметове на кметства, представители на образователни, културни и социални институции. Поздравителни адреси до кметовете на двете населени места бяха изпратени от народните представители Цветан Цветанов, Клавдия Ганчева и Станислава Стоянова, както и от кмета на община Велико Търново и председател на УС на НСОРБ Даниел Панов.

   На 16, 17 и 18 юли 2018 година от Сливен ще потегли Четвъртиятнацинален поход "По бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, съобщават от Инициативния комитет.

1 BBN

 

2 BB

3 B

4 BBN

5 BBN

6 BBN

 

 

 

 

 

 

 

1NNM

Пекин се побратимява с Казанлък

09.07.2018

Соня Мачорска

   Интересът за побратимяване между столицата на Китайската народна република и Община Казанлък бе заявен днес по време на среща в българския град, съобщиха от пресцентъра на община Казанлък. В срещата участваха представители на общинското ръководство, местния бизнес, културни институти и представители на китайска делегация, водена от премиера Ли Къцян. Министър-председателят на Китай е част от официалната китайска делегация, която е в България за Седмата среща на върха „16 +1“.

   Китайските гости бяха приветствани от заместник-кмета Даниела Коева, която благодари за проявения интерес към Казанлък: „ Градът ни е център на Розовата долина и е наистина един интересен и красив град.“ По време на приятелската среща високопоставените гости от Китай бяха запознати с културно-историческото наследство на Долината на розите и тракийските царе, с традиционното за региона розопроизводство.

   От своя страна, чуждестранните посетители представиха своя бизнес. Те разказаха, че целта на посещението им е проучване на възможностите за реклама и реализация на продукцията им и съответно - реклама и реализация на български стоки, в рамките на формата „ 16+ 1“. „ Днес правим първа стъпка в съвместното развитие на бизнеса. Благодарни сме, че Казанлък отвори вратите си за нас!“, казаха от китайската делегация.

   Това е вторият китайски град, след Дзинан, който ще си партнира с българския град.

2 NNM

3 NNM

4 NNM

5 NNM

 

 

 

 

 

 

1NMFV

Младежки еко патрули в Казанлък

06.07.2018

Соня Мачорска

   Днес бе дадено начало на работата на първите общински еко патрули от момичета и момчета от казанлъшките училища, съобщиха отПресцентъра на община Казанлък. На срещата с децата и техните родители, по инициатива на Кмета на Казанлък Галина Стоянова, бяха представени основните насоки за тяхната предстояща работа, а именно – наблюдение за опазване на любимите места за отдих на казанлъчани, облагородяване и почистване на междублокови пространства и градинки, поддръжка на общинската собственост.

   „Градът ни постоянно се разхубавява и ние имаме нужда от вашата помощ, за да съхраним създаденото през последните години!“, обърна се към учениците заместник-кметът по хуманитарни политики в Община Казанлък Цветолина Цветкова.

   Дванайсетса момичетата и момчета на възраст от 15 до 29 години с отличителни знаци за Младежки общински патрул (МОП).До края на месец септември те ще подпомогнат (срещу заплащане) усилията на Община Казанлък за опазване на общинската собственост и нейното стопанисване - главно в източните и западни райони на града, където са изградени нови зони за отдих, както и парковете „Розариум“ и „Тюлбето“. В своята работа младежките еко патрули ще бъдат подкрепяни от охранителната фирма, с която работи Община Казанлък. Днес децата получиха основни инструкции за общуване с нарушителите и с охранителите.

   Кметът на Казанлък поздрави младите си летни колеги: „Много разчитаме на вас да ни помогнете да научим казанлъчани, че никой на никого не е длъжен, защото всичко се създава от нас, с нашите средства и след това трябва да се поддържа. Грижата за средата, в която живеем, е грижа на всеки един от нас“.

   „Усмихни се на природата, за да ти се усмихне и тя!“ е тазгодишното мото на първите еко патрули в Казанлък.  

2 NMF

3 NMF

4 NMF

5 kazanlak

 

 

 

            

 

 

 

1Day2018

Денят на Дунав 2018

29.06.2018

   Денят на река Дунав насърчава хората да погледнат отвъд националните граници и да помислят за многото народи, живеещи в басейна на най-дългата европейска река. В целия регион правителствени, неправителствени и частни организации от сектора работят заедно, за да направят 15-то отбелязване Деня на река Дунав най-доброто измежду досегашните.

   Днес, 29 юни, 14-те страни от басейна на река Дунав празнуват деня на най-големата речна система в Европа, заедно с хората и дивата природа, които разчитат на нея. Тези държави са: Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Босна и Херцеговина, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Румъния, България, Молдова, Украйна.

   Денят на Дунав 2018 е празник на по-чистата и по-безопасна река след 24 години международно сътрудничество. Огромни фестивали по бреговете на реките, публични срещи и забавление, образователни събития отдават почит на река Дунав, на нейните народи и напредъка, който е постигнат. Денят на Дунав укрепва нашата "Дунавска солидарност" и подчертава, че, независимо от различните ни култури и истории, ние имаме общи желание и отговорност да защитим нашия ценен ресурс.

2 de 2017

3 cz 2018

4 1vukovar

5 ro 2018

6 rs 2017

7 MNLK

8 DSCN0629

9 DSCN0640

10 sk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Свети мощи от Аляска, САЩ, до Видин, БългарияСвети мощи от Аляска, САЩ, до Видин, България...

  Свети мощи от Аляска, САЩ, до Видин, България  Све [ ... ]

150 години от подвига на Хаджи Димитър и Стефан Ка...

150 години от подвига на Хаджи Димитър и Стефан Караджа &n [ ... ]

Пекин се побратимява с КазанлъкПекин се побратимява с Казанлък...

Пекин се побратимява с Казанлък    Интересът за побрат [ ... ]

Младежки еко патрули в КазанлъкМладежки еко патрули в Казанлък...

  Младежки еко патрули Казанлък2018 Соня Мачорска    Днес бе дадено  [ ... ]

Денят на Дунав 2018Денят на Дунав 2018

  Деняong>т на Дунав 2018 29.06.2018    Денят на река Дунав насърчава хората да погл [ ... ]

Бъдещи „министри“ приключиха своето обучение...

Бъдещи „министри“ приключиха своето обучениеЗавъ [ ... ]

Символи на българо-хърватското приятелствоСимволи на българо-хърватското приятелство...

  Символи на българо-хърватското приятелствоsp; Пор [ ... ]

Фестивал на българската погача Фестивал на българската погача ...

  Фестивал на българската погача За пореден път беше от [ ... ]

Пет години Дунав мост Видин-КалафатПет години Дунав мост Видин-Калафат...

  Пет години Дунав мост Видин-Калафатnbsp;  Преди пет г [ ... ]

Фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“Фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“...

  Фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“bsp;... ]

По-стари статии

Език

adv_variant_1.jpg
Friday, 20 Юли 2018
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg