• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

Cannot get "Vidin" woeid in module "mod_sp_weather".

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

1DSC 0866

Вино, песни и хора́

16.11.2019

Соня Мачорска    

   Богатата реколта от 630 тона грозде от най-големия лозов масив във Видинско отпразнуваха днес жителите на село Гомотарци, съобщиха от Пресцентъра на община Видин. Празникът „Виното и хорото“ се прави за първа година по инициатива на младите хора в селото, заедно с пенсионерския клуб „Гомо“ и местното читалище „Просвета-1928“. Празника откри кметът на Гомотарци Ирена Иванова.   Гости на общоселското веселие по повод закриването на гроздобера бяха: д-р Цветан Ценков, кмет на община Видин, заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова, секретараят на Общината Валери Димитров, Маринела Карауляну – представител на читалище от румънския град Калафат, Пламка Любомирова - председател на Асоциацията на власите в България, общински съветници и др.

   В конкурса за най-хубаво домашно младо вино, реколта 2019, тричленното жури отреди първото място в категория червено вино за Венелин Никифоров. При белите вина победител стана Каролина Маринова, а останалите участници получиха грамоти. Проведено бе състезание по търкаляне на бурета, там призовото място бе за Марио Петров.

   За доброто настроение се погрижиха музикантите от духовия оркестър на село Гомотарци, танцови състави от региона, както и от съседна Румъния. Патриотичен клуб „Бдинци“ подреди изложба със старинни оръжия – от Възраждането до Първата Световна война.

   Лозята, разположени на площ от 1300 декара, са собственост на "Бонония Естейт" ООД, като предстои да се засадят още 150 декара. Фирмата продължава да разработва нови и се заема с възстановяването на старата изба - производствената база вече е готова, ще се изгради и хотелска част. Идеята е регионът да се развие като дестинация за винен туризъм.

Снимки: Пресцентър Община Видин

2 DSC 0766

3 DSC 0775

4 DSC 0695

5 DSC 0694-1

6 DSC 0847

7 DSC 0801

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1m00027

Скърбящият воин

15.11.2019

Соня Мачорска

   Зоналната среща на ветераните от войните се проведе днес във Видин, съобщиха от Пресцентъра на Общината в града. Срещата е организирана от Областния съвет на Съюза на ветераните от войните в България, съобщи Василка Карова, секретар на организацията. От името на кмета на Община Видин, д-р Цветан Ценков, поздравителен адрес към участниците поднесе заместник-кметът Борислава Борисова.

   Домакини и гостиот Враца, Ловеч, Монтана и Плевен поднесоха венци и цветя пред Паметника-костница„Скърбящият воин“ на загиналите от Трети пехотен Бдински полк в Сръбско-българската война през 1885 г по повод на сто и осмата годишнина от откриването на този единствен по рода си монумент. Присъстваше и доц. д-р Софи Пинкас от Централния управителен съвет на Съюза в София. През 1944 г., едва 18-годишна, тя отива като доброволец на фронта. Отдава целия си живот да помага на хората като лекар педиатър и деен член на множество обществени организации. Председател е на Съюза на ветераните от войните към Организацията на евреите в България "Шалом".

   Историята на уникалния паметник-костница разказа Митко Иванов от Областния съвет на Съюза на ветераните от войните в България.

   Паметникът пресъздава умиращ войник, който лежи гологлав на лакът, привел глава над оръжието, с което вероятно е изстрелял последния си патрон. Изобразен е български гренадир от братоубийствената Сръбско-българска война през 1885 г. за защита на Съединението и Независимостта на България. Този паметник има интересна история. Скулптурата на войника е изработена от гипс през 1886 г. от арх. Андрей Николов. Едва след няколко години е превозена с влак до Русе, от там - с лодка до Гюргево и след това - с влак до Париж. В парижка фабрика отливат сегашната статуя от бронз по гипсовия модел и започва дългият й обратен път. Първоначално статуята е транспортирана до Калафат. Поради оказалата се скъпа и трудна операция по превозването й през Дунав, престояла там още една година. Намират се обаче преприемчиви видински рибари, които сковали понтон (сал) върху няколко лодки и превозили статуята безплатно през реката. Във Видин скулптурата е прибрана в казармата на Трети пехотен бдински полк и отново цяла година не била монтирана. Инициативният комитет дълго време събирал дарения за изграждане на паметника.

   Основният камък на паметника е поставен през 1908 г., а официалното му откриване е на 15 ноември 1911 г. Първоначално паметникът се е намирал на сегашния площад „Бдинци”. За него е запазена дописка на английският журналист Берлайн от 1919 г., в която се казва: "България има един паметник на победите, какъвто никъде в просветена Европа няма. Умиращият гренадир, макар и победител, съжалява за братоубийствената война със сърбите. На това себеотрицание само българинът е способен..."

   През 1930 г. тогавашните управници решили, че фигурата на паметника не буди патриотизъм и ни излага, защото не е войнствена. Затова предложили паметника да се премахне, но трезвомислещите хора оценили стойността му и създали комитет за защита на Скърбящия воин. Под натиска на общественото мнение, паметникът бил преместен на сегашното си място, срещу жп гарата в града.

   По времето на социализма почти никой не обръща внимание на паметника. В името на добросъседските отношения с тогавашна Югославия, за сръбско-българската война не трябвало да се говори.

   След 1989 г. при Паметника на скърбящия войн се провеждат градски тържества по повод Съединението на България.

3 00016

4 00026

 

 

 

 

1DSCN2794

Новият видински кмет

05.11.2019

Соня Мачорска

   На своята първа пресконференция за журналисти, д-р Цветан Ценков, новоизбраният кмет на Видин, заяви отново, както и в предизборния период, че ще работи с всички за благото и просперитета на града. Каза го и по повод на това, че неговата група общински съветници няма мнозинство в Общинския съвет. Но увери присъстващите, че е разговарял и ще продължи да разговаря с подкрепилите го на балотажа. Сигурен е, че ще има пълно мнозинство, „защото се отнася за града и Общината, а не – само за отделна партия или партии“.

   Цветан Ценков акцентира на факта, позабравен последните десетилетия, че Видин е входната врата на Европа по Дунав - не само към България, но и към Балканите. Видинската история ще се възроди, включително паметници на културата, продадени през последните години (Венецианския склад, части от Телеграф капия). Всичко, което може да привлича туристи и да служи на гражданите, ще бъде използвано.

   Онова, с което ще започне Кметът, е въвеждане на нови и модерни принципи на управление и администрация. Външна фирма, ако е необходимо, ще образова чиновниците как трябва да се държат с гражданите и да им служат, а да не е обратното, както е било до сега.

   Пълен одит и ред в системата ще са първите негови действия като градоначалник на Видин. Ще продължи със създаването на модерна електронна система за общинските дейности и всички общински дружества.

   Кметът обеща шанс за работа на младите, както и на всеки, който иска да работи - има начини, увери той. Общината бързо трябва да създаде условия за инвеститори, каквито липсват в момента.

   Статутът на Видинската болница ще се промени, като се обвърже с медицинските университети в София и Крайова. Мечтата на Доктора Кмет е във Видин да оперират и лекуват светила в медицината (защо не – и земляци), вместо видинчани да ходят на други места.

   Кметът обеща пълно съдействие от страна на Общината в изграждането на пътя до София и прокопаването на тунели, за да се скъси разстоянието от Видин до столицата на 120 километра.

   Екипът мисли и по въпроса за докарване на газ от Крайова, като се използва „тунела“ на връхната конструкция на Дунав мост Видин-Калафат, проектиран и построен и за подобна комуникация.

   Уважението и любовта трябва да се възцарят, бяха едни от последните думи на Кмета Цветан Ценков.

   В своята най-нова история Видин е имал един емблематичен кмет и това е д-р Бърни Бончев, кметувал през 40-те години на ХХ век. Може би д-р Цветан Ценков ще продължи делото на родолюбивия градоначалник, както Видински митрополит Даниил надгражда делото на Видински митрополит Неофит. Може би е дошло време старопрестолният град да възвърне своята някогашна слава.

  Video: Facebook: Sonya Kirilova Machorska

 

 

1DSCN2777

Поклон пред Будителите на България

01.11.2019

Соня Мачорска

   Денят на народните будители е общобългарски празник заделото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност.

   Духовното просвещение на българския народ дава тласък на националноосвободително движение по българските земи. За първи път честване на народните будители става на фестивала в Пловдив през 1909 г.

Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил произнесе слово за празника, като отбеляза, че „всепризнат патрон на българското будителство е свети Йоан Рилски, почитан като небесен покровител на българския народ и държава, който в народната памет е образец за себеотдаване, безсребърничество, любов към ближния и Отечеството и към когото народната обич и уважение остава жива през вековете на турското робство. Почитани са и много други будители, които народът канонизира като светци в своята историческа памет.“

   През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение в правителството на Стамболийски, по инициативата на група интелектуалци (Станимир Станимиров, Александър Радославов, Димитър Лазов, проф. Беньо Цонев, Иван Вазов, проф. Любомир Милетич, д-р Михаил Арнаудов, д-р Фил. Манолов, Христо Цанков – Дерижан, проф. Иван Георгов, Стилиян Чилингиров, Адриана Будевска, Елена Снежина) внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. (При установяването на Григорианския календар като държавен през 1916 година, Българската православна църква продължава да използва Юлианския календар – чак до 1968. Съответно 19 октомври – денят, в който се чества Св. преподобни Йоан Рилски Чудотворец).

   Сред най-уважаваните български народни будители са: Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Петко Р. Славейков, Никола Бацаров, Иван Вазов, Стоян Михайловски, Григор Пърличев, Александър Екзарх, Никола Бобев, Стефан Антонов, Иван Богоров, Нешо Бончев, Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Г. Данов и много други.

   На честването във Видин присъстваха още: инж. Цветан Асенов , и. д. Кмет на Община Видин, Албена Георгиева, областен управител, Лъчезар Попиванов – зам.-областен управител, представители на училища, институции и др.

Video: Facebook Sonya Kirirlova Machorska

2 DSCN2780

3 DSCN2782

4 DSCN2789

5 DSCN2792

6 DSCN2784

7 DSCN2785

8 DSCN2768

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1DSCN2764

Модернизъм до Класика

29.10.2019

Соня Мачорска

   Изложба живопис и скулптура откриват днес във Видин трима автори, съобщи на пресконференция директорът на Видинската художествена галерия Богдан Александров. Художественото трио включва художниците доц. Румен Жеков и Николай Бузов, както и скулптурът Иван Тотев, по чиято инициатива е организирана експозицията.

   Тримата правят общи изложби от деветнайсет години. Събира ги приятелството, а не някаква обща арт концепция. Първо в родния град на Николай Бузов – Русе, после в Пловдив, родното място на останалите двама. Следват Варна, Бургас, София. Правят го спонтанно, когато „назрее момента“, както се изрази Николай Бузов. Решават къде и го правят. Днес са особено радостни, че показват творбите си в Художествена галерия „Никола Петров“ във Видин, каза Иван Тотев. „С респект към тази галерия!“ – потвърдиха и другите двама, като не забравиха да благодарят на Богдан Александров и неговия екип.

   Живописта на Николай Бузов на пръв поглед е геометрична, но тя въплъщава хуманистичния дух на учения – артист, който иска да помири индивида със заобикалящата го среда. С картините си художникът е погледнал на света през призмата на абстрактното, но това не му пречи да разкаже за себе си. Ако зрителят се вгледа в детайлите, със сигурност ще намери познат сюжет или детайл.

   Румен Жеков търси вдъхновение от скритото послание на линиите и символите. В картините му откриваме голяма доза сетивност, осмислена и знаково изведена образност. Картините му комуникират с езика на сенките, отраженията и сложните лабиринти на неговата фантазия.

   Пластиките на Иван Тотев – абстрактни, заоблени, „извити“. Гледаш ги и сякаш ставаш мисловен съскулптор, опитвайки се „да допишеш“ бронзовия разказ...

   И тримата автори със самостоятели или групови изложби в различни държави от Европа, Азия, Америка. Най-атрактивната, в която участва доц. Жеков, е на Антарктида, между ледовете и пингвините... Заедно с проф. Христо Пимпирев и др. художници. Изкуство върху белотата на снега, а пингвините изненадани наблюдават това, което българският художник е създал в своето ателие... Използвали ламинирани принтове и видеоматериали, проектирани върху снега...

   Красива изложба, която ще бъде експонирана до 29 ноември в една от залите на Галерията, в съседство с друга, в която са подредени класически картини на видни художници.

2 DSCN2765

3 20190320 101439

 

 

 

 

Вино, песни и хора́Вино, песни и хора́

Виноong>, песни и х>ора́.11.2019 Соня Мачорска        Богатата реколта от [ ... ]

Скърбящият воинСкърбящият воин

Скърбящият воинСоня Мачорска    Зоналната среща на ветераните от во [ ... ]

Новият видински кметНовият видински кмет

Новият видински кмет Мачорска    На своята първа пресконференц [ ... ]

Поклон пред Будителите на БългарияПоклон пред Будителите на България...

Поклон пред Будителите на Българияnbsp;  Денят на народни [ ... ]

Модернизъм до КласикаМодернизъм до Класика

Модернизъм до КласикаМачорска    Изложба живопис и скулптура о [ ... ]

Многоликият Михалаки Георгиев Многоликият Михалаки Георгиев ...

  Многоликият Михалаки Георгиев    Изложба с това и [ ... ]

Благослов за Неделното училище във ВидинБлагослов за Неделното училище във Видин...

Благослов за Неделното училище във Видин  За поредна [ ... ]

Сладък фестСладък фест

Сладък фест19 Соня Мачорска    Фестът на Белла и Бенджи – „сладък“ и к [ ... ]

Кораби с дъх на лятоКораби с дъх на лято

Кораби с дъх на лятоня Мачорска    Втора съвместна изложба живопи [ ... ]

Български младежи на 74-та сесия на ООНБългарски младежи на 74-та сесия на ООН...

Български младежи на 74-та сесия  на ООНnbsp;  Български [ ... ]

По-стари статии

Език

adv_variant_1.jpg
Monday, 18 Ноември 2019
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg