• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

 

1DSCN8379

107-годишен каяк в ТИД 2017

14.08.2017

   62-ят тур на Международната гребна регата по Дунав 2017 навлезе в българския участък на реката. Регатата е започнала от 24 юни и ще продължи до 7 септември.

   ТИД или "Tour International Danubien" е ежегоден гребен поход по река Дунав, който преминава през почти всички крайбрежни страни по течението на реката - Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, България и Румъния. В продължение на близо два месеца каякарите в него преминават около 2513,5 км. Маршрутът е разделен на етапи, като във всяка Дунавска страна има по един етап. Някои участници преминават цялото разстояние, други - само отделни етапи, според желанието и възможностите им.

   В тазгодишната регата участват над 100 гребци от Германия, Австрия, Унгария, Швейцария, Сърбия, Румъния, Словакия, Франция и България.

   85-годишният Омбрето (Скитникът) от София е най-възрастният участник, който за 52-ри път изминава разстоянието по Дунав.

   Най-младият гребец в тазгодишната регата е 14-годишният Йосиф Дервентски от София, който се включва за седма поредна година в българския участък до делтата на Дунав.

   Участници в регата са Cornelia и Helmut Hofmann от Rowing Club, гр. Олм, Германия, които плават с каяк, изработен през 1910 г. Седалките на гребците са от специален материал и по индивидуалните им размери.

   В регата за втора година участва и един самоделен сал, на който пътува Николай (Язовеца) от София. Язо-салът се придвижда сам по течението, без да се ползват гребла.

2 DSCN8389

3 TID2015

4 DSCN8376

5 DSCN8377

6 DSCN8381

7 DSCN8382

8 DSCN8386

9 DSCN8385

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1IMG 3051

Човек-амфибия преплува Дунав

Соня Мачорска

   Над 150 плувци от България, Обединеното Кралство и Чехия се включиха в преплуването на река Дунав при град Свищов, съобщиха от пресцентъра на местната община. Атракция беше участието на Човека-амфибия, който преплува реката в чувалсъс завързани ръце и крака.

За шестдесета поредна година преплуването на река Дунав събра значителен брой участници от много български градове - София, Велико Търново, Пловдив, Плевен, Русе, Варна, Благоевград, Сливен, Стара Загора, Павликени, Сандански, Попово, Троян, Харманли, Горна Оряховица, Равда и други населени места. Специален участник в юбилейното преплуване на река Дунав беше Яне Петков от Сандански, известен като Човекът-амфибия. Той сподели, че се подготвя за световен рекорд, а уникалните си постижения дължи на правилно дишане, правилно хранене и силата на мисълта, чрез която може да се постигне всичко.

   Преплуването на Дунав бе открито от председателя на Общински съвет в града - д-р Кристиян Кирилов, който пожела успех на всички участници и с гордост подчерта, че вече 60 години община Свищов поддържа тази традиция, чрез която подчертаваме значението на голямата европейска река за България.

   Преплуването няма състезателен характер и по традиция на всички участници бяха връчени грамоти. Награди бяха осигурени от Областния съвет на БЧК – Велико Търново и община Свищов. Отличителни награди връчи и СА „Д. А. Ценов“ - Свищов.

   Наградата за най-възрастен участник получи Михаил Качаунов от Велико Търново, който участва в преплуването за 54-ти път; наградата за водач на най-голямата група бе връчена на Велко Казанджиев от град Елена, който има зад гърба си 50 преплувания на реката.

   Най-малките участници тази година бяха деветгодишните Надежда Иванова от Сандански и Боряна Ивайлова от Павликени, които не се уплашиха от силното течение на втората по дължина река в Европа и преплуваха цялото разстояние без проблем.

   Тази година наградата за най-голямо семейство, преплувало Дунав отиде при сем. Пинтеви от Русе, които бяха в 4 членен състав.

   Спортната проява, организирана от Община Свищов, се проведе с любезното съдействие на: БЧК, Министерство на отбраната (Командване на сухопътни войски), Военно формирование 28880 гр. Белене, Дирекция „Речен надзор” към Изпълнителна агенция „Морска администрация”, Регионална дирекция „Гранична полиция” – гр. Русе, ГПУ – гр. Свищов, Районно управление „Полиция” – гр. Свищов, МБАЛ „Димитър Павлович“ в Свищов, Звено „Масова физкултура и спортна база“ при община Свищов, както и Звено „Сигурност и контрол” при община Свищов.

2 IMG 818

3 IMG 090602

4 IMG 092236

5 IMG 091742

6 IMG 102431

 

 

 

 

 

 

 

1Danubemap

Пилотен за ЕС проект между България и Румъния

Соня Мачорска

   Изпълнителна агенция „Морска администрация“ е водещ партньор в общ проект с Румънската морска администрация, който беше представен днес във Видин.

   Основната цел на проекта „Разработване на обща база данни и правна рамка за корабни проверки, извършвани в общия българо-румънски участък на р. Дунав чрез интерфейс към националната речна информационна система” (DANRiSS) е да повиши нивото на координация между двете публични институции. С разработването на специфични правила за корабоплаването по река Дунав ще се избягват двойните проверки на изрядните корабособственици, а останалите ще бъдат задължени да ги спазват.

   Проектът беше представен от Изпълнителна агенция „Морска администрация“ – България и RNA – Румъния и съответните ръководители Петър Киров и Йон Зейку.

   България е първата дунавска държава, в която е изграден административен и оперативен център за наблюдение на корабния трафик.   От септември 2015 година България има работещ речен информационен център с 23 комуникационни точки, разположени по протежението на р. Дунав, осигуряващ достъп на всички държавни институции. Центърът е еквивалентен на пуснатите месец преди това трафик кули във Варна и Бургас.

   Продължава изграждането на модерна речна информационна система в българския участък на река Дунав като част от Общоевропейската система за осигуряване на ефективно и безопасно корабоплаване по вътрешните водни пътища на Общността „Речни информационни услуги“ (РИС). През месец декември 2014 година в град Русе бе открит Център, от който да се управлява тя, което е една от важните стъпки за подобряване на условията за корабоплаването по река Дунав.

   През 2002 година страните, разположени по течението на реките Рейн и Дунав подписаха споразумение за създаване на общоевропейска система за речните информационни услуги (COMPRIS), която наблюдава трафика по водните магистрали, следи за поддържането на плавателния път, сигурността на корабите и опазване на околната среда. Информацията може да се ползва в реално време от екипажите.

   След приключването на проекта се очаква разрешение от Дунавската комисия за включването и на други дунавски държави.

2 DSCN8209

3 DSCN8201

 

 

 

 

 

 

 

1DUNap

Дунав Ултра – най-дългият веломаршрут в България

Соня Мачорска  

  Това е най-дългият туристически веломаршрут в България - 730 км по поречието на р. Дунав до Черно море.

„Цялото поречие на река Дунав на територията на България е част от историята на древна Мизия – истинско съкровище в прекия и преносен смисъл“ – казва Борис Бегъмов, 48-годишен маркетинг предприемач – създател на веломаршрута „Дунав Ултра“.

   През 2017-та година събитието предлага изминаването на дистанцията в два етапа по 550-километровата „крайдунавска“ отсечка на веломаршрута „Дунав Ултра“, който след гр. Силистра продължава към гр. Добрич и завършва на Черно море в района на с.Дуранкулак, съобщи Иглика Иванова, редактор на едноименния уеб сайт.Събитието цели да популяризира тези места като атрактивни туристически дестинации не само от национално, а и от световно значение“. За първа година в рамките на веломаршрута се провежда състезание „Гладиатори на колела“. Популяризирайки възможностите за велотуризъм, участниците в надпреварата се движат по веломаршрута „Дунав Ултра“ от с. Куделин, област Видин, до гр. Силистра. Тяхната цел е да преодолеят разстоянието от 550 км в рамките на по-малко от 40 часа, излъчвайки победители в етапите и в цялост. За малкия Финал, на 8-ми юли в Свищов се очакват да пристигнат около 41 колоездачи.

   В тазгодишното събитие атлетите преминават през всички български крайдунавски градове, като ще финишират буквално на метри от останките на Базиликата на Дамян – мястото, където преди около 2000 години под името Дуросторум е основан днешният град Силистра.

   Историята на античните кастели и селища - Бонония, Рациария, Августа, Улпия Ескус, Димум, Нове, Сексагинта Приста, Трансмариска и Дуросторум е история на някои от днешните най-големи градове по поречието на река Дунав в България от Видин до Силистра.

      Стартът на „Гладиатори на колела“ – Етап 2 в гр. Свищов ще бъде от античен лагер „Нове“, на 9-ти юли сутринта. За атрактивното изпращане на колоездачите ще се погрижат реенактори в ролята на легионери от I Италийски легион - един от трите елитни легиона на император Веспасиан, пребивавал в “Нове“ от края на I век, съобщиха от пресслужбата на община Свищов.

   Веломаршрутът „Дунав Ултра“ е създаден през 2014 г. от 45-годишния тогава предприемач Борис Бегъмов. През 2010 г. той е в напреднала фаза на затлъстяване, активен пушач и зависим от алкохола бизнесмен. Любовта към колоезденето, спорта и здравословния начин на живот го променят. Той създава веломаршрута, който впоследствие преодолява два пъти, за по-малко от 48 часа.

2 DUNkudelin

3 DUNKud2

 

 

 

 

 

1IMG 3126

Ритуал за начало на жътвата в Белоградчишко

Соня Мачорска

   За втора поредна година, след прекъсване от няколко десетилетия, в община Белоградчик се провежда ритуал, свързан с началото на жътвата, съобщиха от общинската пресслужба. Този път - в землището на село Сливовник. Гален Ганчев, собственик на масива, посрещна облечените в национални носии и със сърпове на рамо жътвари. С народни хора, песни, с много шеги и закачки започна жътвата. Първата житна ръкойка - за собственика, а първият сноп беше вързан с червена лента – за добра реколта.Много бяха наричанията – за голям берекет, високи добиви, сполука и благоденствие, а някои и директно отправени към собственика Ганчев – управител на фирмата „ГЕОГРИЙНЛЕНД“ ЕООД. В края на ритуала собственикът плисна менче с вода пред комбайна за спорна работа и високи успехи.

   Кметът на общината Борис Николов сподели своето задоволство от факта, че с всяка година намаляват пустеещите земи. Добави още, че тази година се очакват добри добиви при пшеницата, над 600 кг от декар, а бъдещето в селското стопанство е екоземеделието и екоживотновъдството, тенденция, която се утвърждава по един интелегентен начин в работата на фирмата.

   Ритуалът за началото на жътвената кампания  бе изпълнен от членове на Клуба на пенсионера „Мадона“ в Белоградчик и самодейци от фолклорна група „Пей, сърце“.

2 IMG 3103

3 IMG 3110

4 IMG 3119

5 IMG 3132

6 IMG 3130

 

 

 

 

 

 

 

107-годишен каяк в ТИД 2017107-годишен каяк в ТИД 2017

  107-годишен каяк в ТИД trong> 14.08.2017    62-ят тур на Международната гребна ре [ ... ]

Човек-амфибия преплува ДунавЧовек-амфибия преплува Дунав...

Човек-амфибия преплува Дунавbsp; Над 150 плувци от България, Обе [ ... ]

Пилотен за ЕС проект между България и РумънияПилотен за ЕС проект между България и Румъния...

  Пилотен за ЕС проект между България и Румънияnbsp;[ ... ]

Дунав Ултра – най-дългият веломаршрут в БългарияДунав Ултра – най-дългият веломаршрут в България...

  Дунав Ултра – най-дългият веломаршрут в Българияp;[ ... ]

Ритуал за начало на жътвата в БелоградчишкоРитуал за начало на жътвата в Белоградчишко...

  Ритуал за начало на жътвата в Белоградчишкоа п [ ... ]

Белград - конференция за устойчиво развитие на туризма в Дунавския регионБелград - конференция за устойчиво развитие на тур...

  Белград - конференция за устойчиво развитие на туризма в Дунавския регион

Международни прояви за Деня на река ДунавМеждународни прояви за Деня на река Дунав...

Международни прояви за Деня на река Дунав река Дунав насъ [ ... ]

Еньовден и Фестивал на дивите цветя в Родопите Еньовден и Фестивал на дивите цветя в Родопите ...

  Еньовден и Фестивал на дивите цветя в Родопите ев [ ... ]

Невероятните картини на Димитър ВецинНевероятните картини на Димитър Вецин...

  Невероятните картини на Димитър Вецинпоредна самостояте [ ... ]

Старите вещи Старите вещи

Старите вещи 7 Соня Мачорска Последното за тази учебна година събитие по  [ ... ]

По-стари статии

Език

adv_variant_1.jpg
Monday, 21 Август 2017
Adwise
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg