• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

 

1DSCN0402

Чист и зелен живот в Кула и Княжевац

21.05.2018

Соня Мачорска               

   Община Кула изпълни проект „Чист и зелен живот“, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Сърбия в партньорство с Общинско комунално дружество "Стандарт"– Княжевац, област Зайчар, Република Сърбия. Проектът продължи 18 месеца (22.11.2016 г. – 21.05.2018 г.) и e на приблизителна стойност 586 958,62 Евро.

   Проектът „Чист и зелен живот“ стимулира опазването на околната среда в региона Кула-Княжевац чрез изпълнението на редица съвместни инициативи за премахване на нерегламентираните сметища и изграждане на еко нагласа в трансграничното общество. Реализирани бяха, както смекчаващи, така и превантивни мерки, за да се повиши капацитета и честотата на сметопочистване, за да се намали обема на депонирания общински боклук и да се предизвика поведенческа промяна в трансграничното общество по отношение на изхвърлянето на боклука.  

   По проекта се работи за премахне първопричините за формирането на неурегулирани сметища и за подобряване на управлението на общинските отпадъци, като бе закупено модерно оборудване за повишаване капацитета за сметосъбиране. Между двете общини беше обменено ноу-хау и добри европейски практики, беше направен морфологичен анализ на отпадъците и изработен съвместен план за управление на отпадъците. Проведоха се публични дискусии и обществени дебати с представители на местните общности по темата за сметосъбирането и се повиши информираността на всички нива, относно важността на личния и обществен принос за опазване на околната среда в региона Кула-Княжевац.

   Проектът „Чист и зелен живот“ реализира трансгранична еко инициатива "Моя зелен дом" за почистването на неурегулираните сметища и разпиления боклук, в която се включиха всички жители. Специално внимание се обърна на младежите чрез съвместна училищна кампания, която създаде еко нагласа в следващото поколение.

   Подробности за дейностите и постигнатите резултати от проектa бяха представени на заключителна пресконференция, която се проведе на 21 май 2018 г. в град Княжевац. В предхощдащото я събитие – почистване на Общинския пазар в града, се включиха ученици от местните училища „Дубрава“ и „Каплар“, заедно със своите учители.

DSCN0373

DSCN0375

DSCN0376

DSCN0379

DSCN0380

DSCN0383

DSCN0388

DSCN0390

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1DSCN0345

Етнографска изложба „Девет ризи копринени, а десетата – от злато“

18.05.2018

Соня Мачорска

   Стари селски народни облекла и накити подредиха в музей „Кръстата казарма“ във Видин. Експозицията бе откритав Международния Ден на музеите от директора на Музея Фионера Филипова в присъствието на кмета инж. Ценков, зам. обл. управител Методиев, председателя на Общински съвет – Велков, служителите от Регионален исторически музей, много граждани.

Изложбата се организира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и благодарение на дългогодишните усилия на сегашните и бивши етнографи от Музея (от 1910 година до момента) – Сашка Бизеранова, доктор по етнография, Десислава Цветанова, Екатерина Илиева, Маргарита и Нинко Заякови, Атанас Атанасов..

   Измежду най-ценните експонати в изложбата са сватбена риза от свила и друга с бродерия, изработени в края на ХІХ век – част от булченски чеиз, поставен в писан сандък, заедно със сито – пожелание за сит и „пълен“ живот на младото семейство.

   Особен интерес представляват и трите сватбени пешкира от венчавката на бившия видински кмет Хаджи Иван Хадживълчев, избродирани от съпругата му.

   Освен традиционно облекло за празник и делник от Видинско, експозицията включва и накити на видински златари, използвани от невести и моми за женене. Най-старите гривни са от периода на Късното средновековие.

Video: Facebook: Sonya Kirilova Machorska

2 DSCN0335

3 DSCN0357

4 DSCN0363

5 DSCN0351

6 DSCN0352

7 DSCN0343

8 DSCN0346

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

1MNX

Казанлък отново очарова Париж

16.05.2018

Соня Мачорска

   За втори път Казанлък очарова френската столица с културно-историческото си богатство с представяне за първия български обект, защитен като Световно културно наследство на ЮНЕСКО, съобщиха от Пресцентъра на община Казанлък.

   Тракийската гробница в Казанлък бе един от акцентите в семинар-дискусия за опазването на културното богатство на Европа, която се проведе в централата на ЮНЕСКО в Париж. Участието на Община Казанлък в проявата, посветена на Деня на Европа бе по покана на Министерството на културата на Република България по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Под мотото на 2018 - Европейска година на културното наследство Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура на срещна представители на най-високо равнище от Брюксел и ЮНЕСКО за дебат за управлението и използването на обекти от Световното културно наследство от държави-членки.

   От името на организаторите - Делегацията на Европейския съюз при Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ и ЮНЕСКО нейният ръководител Рупърт Шлегелмилх приветства участниците в срещата. Той отправи посланието „Културното наследтво на Европа да не е свързано само с миналото, защото то е ценност, която трябва да бъде призната и съхранена като общо богатство за бъдещето на Европа“.

   Отзвукът от пролетта на 2015г. в парижкия „Лувър“ с участието на съкровища от Долината на розите и на тракийските царе „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“ не е забравен във френската столица. Тогава основен акцент в мащабната експозиция от България бяха находките от тракийската гробница в могилата „Голяма косматка“ и бронзовата глава на тракийския цар Севт III, които предизвикаха небивал интерес.

2 54

3 58

4 61

5 70

6 treasure

7 MNX

 

 

 

 

 

 

 

 

1DSCN0308

Неделно училище във Видин

 

13.05.2018

 

Соня Мачорска

 

   Неделно школо с тържествен водосвет откри днес Видински митрополит Даниил в съслужение със свещеници. Учителка на децата ще е госпожица Елена Велкова от Берковица, която ще им преподава вероучение, теоритични и практически занимания по иконопис, църковна музика и ръчен труд.

 

   По идея от далечната 1914 година, през януари 1922 година във Видин е учреден фонд „Епархийска духовна просвета“ с цел да съдейства за духовната просвета в епархията и „изобщо да подпомага и подкрепя носителите и проповедниците на духовната просвета в епархиите“. Средствата тогава се набират от помощи от бюджета на митрополията, определени за фонда, от манастирите и свещоливниците (50 % от брутния продукт); приходи от продажба на благотворителни марки; лихви от капитала на фонда; от доброволни пожертвования, дарения и завещания. С пари от фонда се купуват пособия и се дават стипендии на бедни ученици и студенти от епархията, които следват духовни семинарии и Богословския факултет. Дават се и възнаграждения на проповедници, които изнасят специални сказки и църковни проповеди в градовете на епархията. Съграденото за целта Епархийско училище във Видин е благодарение на голямо дарениеот 5 млн. лева (тогавашни), направено от Томо Лозанов (1853 - 1952) – фабрикант, търговец, предприемач. В своя дневник Видински митрополит Неофит пише: „Фондовата каса съдържа вече не само стотици бюджетни приходи, а и хиляди лева дарения от благочестиви църковни родолюбци. Парите от горепосоченото дарение подпомагат изграждането на сградите на Митрополията, Епархийското училище и църквата „Св. Никола“ във Видин.

 

   Днес Видински митрополит Даниил направи първата стъпка към продължаване делото на своя предшественик – митрополит Неофит.

 

   Неделни училища във Видинска епархия функционират още в Клисурски и Чипровски манастир.

Video: Facebook: Sonya Kirilova Machorska

3 DSCN0320

4 DSCN0316

5 DSCN0302

 

 

 

 

  

 

 

1DSCN0284

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА СТАРТИРАЩ БИЗНЕС

09.05.2018

Соня Мачорска

представи през близо стотина млади хора от Видин екипът на ОИЦ-Видин, съвместно с „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД, по време на информационна среща, насочена към стартиращи предприемачи от уязвими групи, компании със социална насоченост и предприятия в начален етап на развитието си. Темата на събитието е „Предприемачи в действие. Финансиране на стартиращ бизнес от еврофондовете“, а фокусът бе върху различни видове финансови инструменти, предназначени за финансиране на проекти, предоставяни от оперативните програми „Иновации и конкурентоспособност“ и „Развитие на човешките ресурси“. В срещата участваха още: кметът на Община Видин Огнян Ценков, представители на местната администрация, бизнеса, социални предприятия, както и безработни лица, които искат да започнат свой собствен бизнес.

   В рамките на събитието, експерт от „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД представи финансов инструмент „Микрокредитиране със споделен риск“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и инструментите по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, чийто ресурс възлиза на малко над 300 милиона лева и покрива целия жизнен цикъл на едно предприятие - от най-ранната фаза на концепция до финансиране на съществуващи компании с висок потенциал за растеж.

   Представители на избраните финансови посредници от ФМФИБ за управление на ресурс от 3,4 милиона лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ - „Микрофонд“ АД и „СиС Кредит“ АД, представиха финансовия инструмент "Микрокредитиране със споделен риск" и условията за отпускане на микрокредити на стартиращи и социални предприятия с размер на кредитите - от 5000 до 48 895 лева и срок за погасяване - до 10 години.

DSCN0283

 

 

Чист и зелен живот в Кула и КняжевацЧист и зелен живот в Кула и Княжевац...

  Чист и зелен живот и Княжевац018 Соня Мачорска       [ ... ]

Етнографска изложба „Девет ризи копринени, а десетата – от злато“Етнографска изложба „Девет ризи копринени, а десет...

  Етнографска изложба „Девет ризи копринени, а десетата – от злато“

Казанлък отново очарова ПарижКазанлък отново очарова Париж...

  Казанлък отново очарова Парижа    За втори път Каза [ ... ]

Неделно училище във ВидинНеделно училище във Видин

  Неделно училище във Видин  Соня Мачорска      Неделно  [ ... ]

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА СТАРТИРАЩ БИЗНЕСВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА СТАРТИРАЩ БИЗНЕС...

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА СТАРТИРАЩ БИЗНЕС 09.05.2018 Соня Мачорска представи  [ ... ]

Колажите на ЗлаткоКолажите на Златко

  Колажите на Златконя Мачорска    Втора поредна изложба откри  [ ... ]

GRAND PRIX за Казанлък от Международния Тур Филм ФестGRAND PRIX за Казанлък от Международния Тур Филм Ф...

  GRAND PRIX за Казанлък от Международния Тур Филм Фестnbs [ ... ]

140 години Видинска пожарна140 години Видинска пожарна

  140 години Видинска пожарначорска    Почти век и половина  [ ... ]

Българо-френски куклен проектБългаро-френски куклен проект...

  Българо-френски куклен проекта    Държавен куклен  [ ... ]

Възкресение ХристовоВъзкресение Христово

  Възкресение ХристовоМачорска    Възкресение Христово (Вел [ ... ]

По-стари статии

Език

adv_variant_1.jpg
Wednesday, 23 Май 2018
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg