• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

Cannot get "Vidin" woeid in module "mod_sp_weather".

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

 

1DSCN0246

Нов параклис във Владикино село Владиченци

25.05.2019

Соня Мачорска

   Празничен благотворителен събор се проведе днес в малкото българско село с 50 жители, в което ще се строи нов параклис. „Храм, който ще надживее времето на селцето със „затихващи функции“, както каза НВП Видински митрополит Даниил. Защото, „корените на вяра и Отечество никога не изсъхват“, по думите на кмета на Община Димово Лозан Лозанов.                                                                    Идеята за монографното изследване на селото и строежа на новия православен храм е на инициативен комитет, оглавяван от главен асистент д-р Ивелина Николова от Пловдивски университет и Христина Кирилова, външен сътрудник по проекта и уредник в Регионален исторически музей – Видин, със съдействие от Общините Димово и Видин и Областна управа.                                                                                                                                                                                                                         Мястото за параклиса е разрешено от Община Димово, проектът за параклиса е дарение от арх. Митко Славчев.  

   НВП Видински митрополит Даниил, в съслужение със свещеници, отслужи водосвет за здраве и благополучие на жителите и гостите на селото, освети мястото на бъдещия храм и отслужи панахида за загиналите от селото във войните, в памет на които е поставена мемориална плоча.

   Съборът открива благотворителна кампания за събиране на средства за изграждане на параклиса.

   Самодейни състави от Видин, Белоградчик, Димово, Извор и Арчар споделиха празника на хората от Владикино село Владиченци.                                                                                                                                                                 

Video: Facebook Sonya Kirirlova Machorska

2 DSCN0235

3 DSCN0216

4 DSCN0257

5 DSCN0278

6 DSCN0217

7 DSCN0282

8 DSCN0267

9 DSCN0215

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1DANPER1

Дунавските перли - мрежа за устойчива мобилност по Дунав                                                                                                           22.05.2019                                                                                                                                                                                                  Соня Мачорска                                                                                                                                                                           Дунавският регион е една от най-обещаващите туристически дестинации в Европа. Повечето от пътуванията до и в региона на Дунав се извършват с кола, което води до отрицателно въздействие върху околната среда и жителите. Проектът Transdanube.Pearls има за цел да се справи с тези предизвикателства, като разработи социално справедливи, икономически жизнеспособни, екологично чисти и насърчаващи здравето мобилни услуги за посетителите на Дунавския регион, съобщи на пресконференция днес във Видин Десислава Обретенова, директор на Дирекция „Специализирана администрация“ и ръководител на проекта от българска страна.  Международният проект „Трансданюб перли“ е с водещ партньор Агенция по околна среда – Австрия. Во време на изпълнението му от януари 2017 до края на юни т. г. 15 партньори от девет дунавски страни насърчават устойчивата мобилност в туризма чрез цялостен комплект от действия. В проекта от извора до делтата на Дунав участват: Германия, Австрия, Словения,                                                                                  Унгария, Словакия, Сърбия, Черна гора, Румъния и България. Основният елемент на проекта е създаването на мрежа от дестинации („Transdanube.Pearls“),
ангажирани с устойчива мобилност за туристи и жители по Дунав, която ще подкрепи сътрудничеството между различните заинтересовани страни от транспортния и туристическия сектор. Тази мрежа ще увеличи видимостта на участващите дестинации, предлагайки на своите посетители уникалната възможност да пътуват по река Дунав с устойчиви транспортни средства.                                                    Мрежата предлага на посетителите възможността да достигнат до Перлите без личен автомобил чрез по-добро съчетаване на съществуващите мобилни услуги;

Разрешава пътуването в Перлата с нови и подобрени устойчиви транспортни средства, разработени и тествани в проекта;

Предоставя на посетителите възможност за пътуване до следващата Перла (или до дома);

Осигурява лесна и леснодостъпна информация за съществуващите услуги за устойчива мобилност и туристически оферти;

Овластява местните и регионалните заинтересовани страни да представят концепцията за устойчива мобилност в туризма след изтичане на срока на проекта.                                                                                                                                                                           Video: Facebook: Sonya Kirilova Machorska

2 DANPER

3 DSCN0190

 

 

 

1DSCN0161

Дебърски майстори във Видинска епархия

14.05.2019

Соня Мачорска

                                                                                                                                                                                    Държавен архив – Видин и Видинска света митрополия организираха представянето на книгата „Дебърски майстори във Видинска епархия“. Автори на изданието са: чл.-кор. проф. Иванка Гергова, проф. Елена Генова, доц. Иван Ванев, гл. ас. Майя Захариева.

   „Настоящият том е резултат от работата на българския екип от междуакадемичния проект „Изкуството на XVIII и XIX в. Дебърска и Самоковска художествени школи“. Заедно с десетки други проекти, той е резултат от сътрудничеството между Българска академия на науката и Македонската Академия – пише в предговора на първия том от изданието чл.-кор. проф. Иванка Гергова. - Основната цел, която си поставихме, беше да се издирят, документират и изследват произведения на самоковски зографи на територията на Република Македония и на дебърски майстори на територията на България. Събраното градиво дава по-богата картина на „географията“ на двете художествени школи, то би могло да послужи и за проучване на връзките и взаимните влияния между тях.

   Българският екип започва работа в Северозападна България, в диоцеза на Видинска митрополия, в който концентрацията на произведения на дебърски майстори е твърде голяма.

   Книгата не е само за историята на изкуството на XIX в. и в частност на историята, хронологията и топографията на Дебърската художествена школа. Това проучване дава интересна картина на художественото наследство в северозападните български земи и по някакъв начин противодейства на процесите на разрушение – социални и физически, които заплашват това наследство. “

   Пред многобройната публика, освен представяне на книгата „Дебърски майстори във Видинска епархия“, служителите от Архива във Видин показаха изложба на богослужебни книги от своите фондове.

Гости на събитиеото бяха: НВП Видински митрополит Даниил, Георги Борисов, зам.-председател на Държавна агенция „Архиви“, Анна Динева директор на Дирекция „Регионален държавен архив“ – Монтана, Анжело Методиев – зам.-областен управител, представители на Община Видин.

Video: Facebook: Sonya Kirilova Machorska

2 DSCN0163

3 DSCN0174

4 DSCN0138

5 DSCN0139

6 DSCN0178

7 DSCN0169

8 DSCN0173

9 DSCN0154

10 DSCN0158

11 DSCN0128

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1EURD1

Да изберем своето бъдеще

13.05.2019

Соня Мачорска  

   Важно е да изберем своето бъдеще на 26 май. ВАЖНО е ДА ГЛАСУВАМЕ, защото ТРЯБВА да ПОЕМЕМ ОТГОВОРНОСТ за нашето бъдеще и това на децата ни! Защото за всяко новородено дете има поне една причина да постигнем още по-добро бъдеще - www.youtube.com/embed/R3tErFvAgag

   Краткият филм „Изберете своето бъдеще“дава тласък за участието в предстоящите европейски избори и кара хората да се замислят за бъдещите поколения, които ще трябва да живеят с последиците от това гласуване. Режисиран от печелилия награди Фредерик Планшон, филмът документира интензивните, красиви и крехки моменти от пристигането на новородените в този свят, съобщават от Пресцентъра на Европейския съюз.

   Разказът във филма се води от младо момиче, което призовава към чувството за отговорност на гласоподавателите. „Всеки един от нас може да остави следа, но всички заедно можем да постигнем реална промяна. Избери тази Европа, в която искаш да порасна”. Европейските избори, които ще се състоят във всички страни от ЕС между 23 и 26 май, ще определят бъдещия облик и посока на Европейския съюз.

   Темата за съпричастността е в съответствие с резултатите от наскоро проведеното проучване по телефона възложено от Парламента през април, според което 80% от гражданите са съгласни, че това, което обединява европейците, е по-важно от това, което ги разделя. Продължаващите преговори относно Брекзит са показали несигурността от раздялата и рисковете, свързани с напускане на защитата на ЕС. На въпроса кое е първото чувство, с което свързват ЕС, повечето хора изтъкват надеждата и увереността (общо 55%) - докато несигурността по отношение бъдещето на Европа задейства съмнението като преобладаващо чувство сред една трета от интервюираните европейци.

   Дебатът относно Брекзит също е показал колко взаимосвързани са станали страните от ЕС през годините, в които са работили заедно, както и многобройните ползи от членството им в широкия клуб. Понякога тези ползи стават явни при сблъсък с перспективата да бъдат изгубени. Цифрите от последния Евробарометър (февруари 2019 г.) показват, че над две трети от европейците (68%) вярват, че ЕС е донесъл ползи за тяхната страна (инфографика 3) и 61% от тях са убедени, че ЕС е нещо добро.

   Същевременно, външното напрежение от трети страни означава, че страните от ЕС трябва да бъдат по-близки помежду си, ако искат да запазят влиянието си и да имат тежест в новия световен ред. Докладът Евробарометър показва, че гражданите най-много се вълнуват от състоянието на икономиката, перспективите за заетостта, миграцията, климатичните изменения и борбата срещу тероризма, като това сочи необходимостта от повече сплотеност, сътрудничество и съвместни действия.

   Бъдещето на Европа сега е в ръцете на тези, които ще излязат да гласуват на европейските избори на 23-26 май. Макар проучването Евробарометър да посочва, че през февруари повече от една трета (35%) от гражданите на ЕС вече са сигурни, че ще гласуват, друга една трета (32%) следва да бъде убедена да го направи. От младите хора имащи право на глас - въпреки че те последователно са най-положително настроените спрямо ЕС (74%) - само 21% са сигурни, че ще гласуват, като 34% още не са взели решение.

2 EURD2

 

 

 

 

1DSCN0054

Видинският митрополит служи в Атон на Гергьовден

06.05.2019

Соня Мачорска

   По решение на Светия Синод на Българската православна църква, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил ще оглави Архиерейската света литургия в манастира „Свети Георги Зограф“ на Света Гора, Атон.

   Света гора е автономна монашеска общност под гръцки суверенитет и седалище на 20 православни манастира, 12 по-малки манастири, както и над 600 килии, каливи и катизми. Духовно Света гора е подчинена директно на Цариградската патриаршия в Истанбул.

   Според едно старо предание, Света Богородица, заедно със Свети Йоан, тръгнали на път за Йопа в Кипър, за да посетят Свети Лазар. Изведнъж лодката се олюляла, изгубила курса си и се озовала на тогавашния все още езически Атон. Поради бурното море лодката се разбила близо до днешния манастир Ивирон. Божията Майка изплувала на брега и се въодушевила от дивната красота на планината, благословила я и замолила сина си Исус Христос да превърне това място в нейна градина. Изведнъж чула глас: „Нека това място да бъде твое наследство и твоя градина, рай и небе и спасение за онези, които търсят спасение". Оттогава планината е посветена на Света Богородица като нейна градина, в която не се позволява присъствието на други жени, освен Божията Майка.

   Света гора се оформя като манастирска общност през 963 година, когато монахът Атанасий основава манастира Великата Лавра, който и днес е най-големият от всички 20 манастира на Атонската Света гора

   „Свети Георги Зограф“, наричан още Зографски манастир , е български православен манастир, който се намира в монашеската република Света гора на полуостров Атон, Гърция. Той е един от най-големите на Света гора.

2 Zograf M

3 DSCZ3

4 DSCZ4

 

 

 

 

Нов параклис във Владикино село Владиченци Нов параклис във Владикино село Владиченци ...

  Нов параклис във Владикино село Владиченци bsp; Пра [ ... ]

Дунавските перли - мрежа за устойчива мобилност по Дунав                                                                                              Дунавските перли - мрежа за устойчива мобилност по...

Дунавските перли - мрежа за устойчива мобилност по Дунав        &n [ ... ]

Дебърски майстори във Видинска епархияДебърски майстори във Видинска епархия...

  Дебърски майстори във Видинска епархия;   &nb [ ... ]

Да изберем своето бъдеще Да изберем своето бъдеще

  Да изберем своето бъдеще чорска      Важно е да избе [ ... ]

Видинският митрополит служи в Атон на ГергьовденВидинският митрополит служи в Атон на Гергьовден...

  Видинският митрополит служи в Атон на Гергьовденp;[ ... ]

Възкресение ХристовоВъзкресение Христово

  Възкресение ХристовоМачорска    Възкресение Христово (Вел [ ... ]

Китайски Куклен театър във Видин Китайски Куклен театър във Видин ...

  Китайски Куклен театър във Видин    Китайската тр [ ... ]

Залпов салют в памет на 15-ти Ломски полкЗалпов салют в памет на 15-ти Ломски полк...

  Залпов салют в памет на 15-ти Ломски полкbsp;  Изложба [ ... ]

ЦветницаЦветница

  Цветница2019 Соня Мачорска    Стотици хора чакаха с часове, за да поч [ ... ]

Прощъпулник за Неделното училище във ВидинПрощъпулник за Неделното училище във Видин...

  Прощъпулник за Неделното училище във Видинbsp; На Л [ ... ]

По-стари статии

Език

adv_variant_1.jpg
Monday, 27 Май 2019
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg