• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

 

1NNM1

Революция в журналистиката е възможна

12.11.2018

Соня Мачорска

   Конференция на Асоциация на европейските журналисти (АЕЖ)-България събра днес водещи медийни иноватори от региона, съобщи Иван Радев. Участниците в международната конференция “(Р)еволюция в журналистиката. Медийни иновации в Централна и Източна Европа” се обединиха около идеята, че Бизнес модел на задълбочена журналистика в полза на обществото е напълно възможен. Модел, който зависи от всеки от нас. Всички ние използваме медии и можем да допринесем за съществуването на такива, които защитават нашите интереси като общество.

   От известно време насам прословутият балкански песимизъм като че ли е заразил цялата световна журналистическа гилдия. Не минава медийна конференция, без да се стигне до колективно оплакване и дори мрънкане за бъдещето на медиите. Но има една група медийни иноватори, които не гледат на интернет като заплаха, а като предимство, посочи Боряна Джамбазова от АЕЖ-България. Тя добави, че чуждестранните лектори на конференцията дават всичко от себе си, за да правят независима и качествена журналистика. Не в САЩ или дори в Западна Европа, а в страни като Сърбия, Румъния, Полша, Словакия и Грузия, където колегите журналисти се сблъскват със сходни проблеми, каквито имат медиите в България.

   За да потвърди думите й за сходството на проблемите, Томаш Белла от Словакия разказа, че една сутрин вестникът, в който той и колегите му работели, осъмнал купен от местен олигарх. Журналистите не пожелали да продължат да работят за този човек и напуснали редакцията, снимали празния нюзрум и публикували снимката на първа страница. След това основали нов вестник, половината от който е собственост на журналистите, а останалата част – на инвеститори, които обаче се подбират много внимателно. Вестникът Dennik N се издържа от дарения на читатели, а от екипа са забелязали търсене на по-дългите форми и на по-задълбочените материали, които водят до повече абонаменти.

Единствено на дарения от читатели разчита българската онлайн медия Тоест.бг. За своето кратко съществуване медията е натрупала 51 000 читатели и би било достатъчно само 4% от тях да даряват по 5 лева на месец, за да се издържа сайтът и авторите да получават достатъчно за труда си, посочи Ан Фам, една от създателките му. До момента това не се случва и събраните средства са значително по-малко, но въпреки това Тоест.бг продължава да съществува заради упоритостта на създателите си и факта, че голяма част от авторите се отказват от хонорарите си.

   Освен с дарения, потребителите на медии могат да допринасят и по други начини. Якуб Горницки от полската мрежа Outriders сподели, че разчитат на читателите си за доусъвършенстване на продуктите, които създават. Ако чакаш да създадеш перфектния продукт, вече си закъснял, заяви той. Според него общността от потребители може сериозно да допринесе за развитието на даден продукт.

   Друг съществен принос на общността от читатели е защита на журналистите, когато последните са подлагани на репресии заради свои разследвания. Йелена Васич от портала KRIK в Сърбия разказа как редакцията на медията им е била подслушвана, а жилището на разследваща журналистка, разбито като предупреждение след разобличаване на корупция на високо ниво и че в такива случаи на атаки разчитат на мобилизация и защита от страна на обществото. Васич разказа, че един от първите материали, който е донесъл популярност на KRIK, е разследване, посветено на бившия кмет на Белград и настоящ финансов министър Синиша Мали, за когото се доказва, че си е купил 24 апартамента по Българското черноморие. Този материал е предизвикал голям отзвук и тогава журналистите са си дали сметка, че трябва да следват нуждите на аудиторията.

   Влад Урсулян заяви, че подобни репресии не са изключение и в Румъния. Негови колеги например са били заплашени с глоба по Регламента за защита на личните данни (GDPR) заради разследване, при което са разкрили как политици са си купили луксозни вили с публични средства. Урсулян е представител на Къщата на журналиста в Букурещ – пространство, в което журналистите не само работят, а някои от тях и обитават. Създадено е, след като заради свиването на пазара много журналисти губят работата си и остават буквално на улицата.

   Интересен е и бизнес моделът на пловдивския новинарски сайт “Под тепето”. Неговите създатели Ивайло Дернев и Димитър Семков разказаха как крафт бирата и съпътстващата я култура могат да подпомогнат една независима медия. Около половината от разходите за издръжката на медията се набавят от допълнителна стопанска дейност като бар, в който се произвежда бира, или като къща за гости. Останалите 50% се осигуряват от грантово финансиране от Фондация “Америка за България”.

   Нанси Шилер, президент на Фондацията, която подкрепя и АЕЖ-България, заяви, че през своето съществуване Америка за България е инвестирала над 31 млн. долара в развитието на гражданското общество у нас, от които 11 млн. долара в програми, свързани с медиите.

   От своя страна, Даниел Кадик, представител на немската фондация Фридрих Науман, посочи, че през шестте години, в които е в България, е забелязал влошаване на медийната среда, но все пак според него има и положителни знаци, като подобни събития и хората, които са се събрали в залата.

 

 

1BBN1

X Фестивал на българите по света „Аз съм българче“® 2018

10.11.2018

Соня Мачорска

   За десета поредна година българчета от цял свят се събраха на свой фестивал. Тази година – в град София, България.Държавна агенция за българите в чужбина и Асоциация T.A.N.G.R.A (Tonalidad, Arte Natural y Guía para Realizar Actividades) – Мадрид организират юбилейното издание, чиято основна цел е да съхрани националното самосъзнание, бит и култура на българите по света, както и да насърчава изучаването на родния език от българите, живеещи в чужбина. В тазгодишното му издание участват деца от Румъния, Сърбия, Унгария, Испания, Германия, Нидерландия, Украйна и Италия.

   Историята на Фестивала датира от 2009г. по инициатива на асоциация Т.А.Н.Г.Р.А , с активното участие на 15 неправителствени организации на българи, живеещи на територията на Испания по повод честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Второто и третото издание също се провеждат в Испания (Мадрид и Валенсия). На следващата година, 2012-та, форумътза първи път се организира извън Испания - в град Вроцлав, Полша. Следва домакинство на Прага, Чехия, Будапеща, Унгария. През 2015. г. събитието се организира в Рим, Италия, 2016-та - в Амстердам, Холандия. а миналата година – в Тимишоара, Румъния.

   Заключителният концерт на участницитевъв Фестивала се провежда на 10 и 11 ноември в зала 42 на Националния дворец на културата – София.

2 MNS 3

3 BBN3

4 BBN4

5 BBN5

6 BBN6

7 BBN7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1housSF

Новини от Европейския парламент

06.11.2018

Нови правила регламентират лечението на животни

Парламентът гласува мерки срещу масовата употреба на антибиотици в животновъдството, за да се избегне появата на повече организми, резистентни на лекарства. Депутатите ще се произнесат по регламент за продуктите на ветеринарната медицина, който цели да гарантира, че антибиотиците ще останат ефективни срещу инфекции.

По-малко антибиотици в селското стопанство

Профилактичната употреба на антибиотици за единични животни ще бъде възможна само след решение на ветеринарен лекар и при висок риск от инфекция. Колективното лечение, когато едно животно е болно и се дават профилактично лекарства и на другите, ще бъде позволено само при липса на други алтернативи и с решение на ветеринарен лекар.

Някои видове лекарства ще бъдат запазени за лечението само на хора

Съгласно новите правила лекарствата не следва да бъдат използвани, за да компенсират лоши условия на отглеждане на животните или за стимулиране на техния растеж.

Какво представлява резистентността на антибиотици?

Резистентността е способността на един микроорганизъм да превъзмогне ефекта от лекарства, насочени срещу него. Най-честите причини за появата и разпространението на резистентност е прекаленото използване на антибиотици и пренасянето на устойчиви микроорганизми между хората, между животните и между хората, животните и околната среда.

Изисквания към вносителите

Всички чуждестранни търговци, които предлагат храни на европейския пазар, ще трябва да се съобразяват със стандартите на ЕС за използването на антибиотици.

Стимулиране на иновациите

За да се преодолее проблемът с резистентността, е нужно разработването на нови видове антибиотици. Новите правила предвиждат стимули за изследванията в тази насока.

Медикаментозни фуражи

Отделен регламент, налага забрана за профилактичната и колективната употреба на антибиотици в медикаментозните фуражи. Рецепти за такива фуражи ще могат да бъдат издавани само от ветеринари след преглед.

След гласуването в Парламента за влизането в сила на новите правила ще бъде необходимо и официалното одобрение на Съвета

Парламентът одобри нови правила за аудиовизуалните медийни услуги

ЕП гласува актуализирането на правилата за аудиовизуални медийни услуги, по-добра защита на децата и 30% квота от европейски произведения в каталозите на доставчиците. След последното гласуване по споразумението, ревизираното законодателство ще се прилага за eфирните оператори, споделяне на видеоклипове, като Netflix, YouTube или Facebook, както и за излъчване на живо вплатформи за споделяне на видеоклипове.

Новите правила ще гарантират:

- Засилена защита за деца и непълнолетни лица от вредно съдържание;

- Доставчиците на аудиовизуални услуги трябва да разработят подходящи мерки засправянето със съдържание, което подтиква към насилие, омраза и тероризъм. Най-вредното съдържание, като например неоправданото насилие и порнографията, щебъде предмет на най-строги мерки.

2 EUFR

 

 

 

 

1BBV1

Игуменът на Бачковския манастир с ценно дарение за Архива във Видин

06.11.2018

Соня Мачорска

   Архимандрит Самуил – игумен на Бачковския манастир „Успение Богородично“, дари първото пълно фототипно издание на българското Четвероевангелие на цар Иван Александър от 1356 г., съхранявано в Британската библиотека, Лондон, на Архива във Видин, съобщи Светлана Кръстева, началник на ведомството. Изключително ценно дарение за библиотеката на Държавен архив – Видин! От днес всеки посетител в архива може да се наслади на Изданието е част от поредицата ХИЛЯДОЛЕТИЕ НА БЪЛГАРСКОТО ХРИСТИЯНСКО ИЗКУСТВО на издателство МЕТОДИЕВИ КНИГИ, с издатели Румяна Стоянова, Диляна Русева и Методий Петриков. Всяко копие на средновековния български ръкопис е отпечатано фототипно, със специална технология за възпроизвеждане на златото, в 1000 автентични екземпляра. Копието, любезно предоставено от Негово високопреподобие архимандрит Самуил в дар на Видинския архив, е с №610. Известно е, че на 3 ноември 2017 г. Четвероевангелието е включено в Международния регистър на ЮНЕСКО „Паметта на света“.

   Четвероевангелието на цар Иван Александър е илюстрован ръкопис на среднобългарски език, преписан през 1355 – 1356 г. от монаха Симеон за цар Иван Александър.

   Преписвачът Симеон е оставил обширна бележка на лист 274б-275а. Книгата съдържа 268 пергаментови листа с текста на четирите евангелия. Украсена с 366 многоцветни миниатюри, тя е един от най-разкошните български писмени паметници. С изключение на царските портрети (лист 2б, лист 3а), илюстрациите ѝ наподобяват тези на гръцки ръкопис № 74 в Парижката Национална библиотека.

Царските портрети в началото на четвероевангелието са съпроводени от следните надписи:

Йоан Александър, в Христа Бога верен цар и самодръжец всем блъгаром и гръком;

Теодора, в Христа Бога вернаа и новопросвещеннаа [тоест „новопокръстена“] царица и самодръжица всем блъгаром и гръком;

Йоан Шишман цар, син великаго царя Йоана Александра;

Йоан Асен цар, син царев

След падането на Търново през 1393 година четвероевангелието е изнесено в Молдова, където бива откупено от молдовския владетел Александър Добрия (бележка на лист 5а). През 17 век то попада, вероятно като дар на молдавските князе, в светогорския манастир „Свети Павел“. През 1837 г. англичанинът Робърт Кързън посещава манастира и (по собствените му думи) го получава заедно с Видинското евангелие като подарък от игумена. Скъпоценният ръкопис остава притежание на семейството на Кързън до 1917 година, когато неговата дъщеря, баронеса Зауш, го дарява заедно с цялата му сбирка от книги на Британския музей в Лондон. Преместен е в Британската библиотека, където се намира днес, при нейното основаване през 1973 година.

2 MBB2

3 MNB3

4 MNB4

 

 

 

 

 

 

 

 

1LMN

България и най-голямото туристическо изложение WTM - Лондон

06.11.2018

Соня Мачорска

   Министърът на туризма Николина Ангелкова откри в Лондон българския щанд на най-голямото международно туристическо изложение за професионалисти World Travel Market (WTM), съобщават от пресцентъра на Министерство на туризма. Пространството в експозиционния център ExCeL, на което се представя страната ни, е с площ близо 296 кв. м. В щанда, освен Министерството на туризма, се включиха 23 туроператора, общини и организации.

Щандът ни разполага с модерни технически средства, които нагледно показват този потенциал като дестинация за висококачествен туризъм на разумна цена. България е позиционирана на борсата на видно място в списъка на изложителите. Тя присъства с дигитална реклама на официалния портал wtmlondon.com и на цифрови екрани в залата. На сайта на борсата има функции за разполагане на банери за страната ни, изпращане на имейл до България, публикуване на блог и др. Посетителите могат да се запознаят със забележителности и туристически обекти у нас чрез модерни IT средства и презентации.

   В експозицията участват известни български курорти за летен, планински, балнео- и СПА туризъм, големи общини, летища, хотелиери, туроператори, фирми за туристическо обзавеждане и поддържане, клъстер за фестивали, СПА центрове и др. Министър Ангелкова подчерта, че трета поредна година страната ни отчита рекордни данни за брой международни туристи и приходи в сектора. За първите девет месеца на тази година България е посетена от близо 8 млн. чужди туристи, което е близо 6 на сто ръст спрямо година по-рано.

   World Travel Market в Лондон е най-голямото в света изложение за професионална публика в сферата на туристическата индустрия. На форума в Лондон са над 5000 изложители от цял свят, акредитирани са повече от 3000 медии. В WTM-2017 г. се включиха 51 000 професионалисти, тази година интересът към борсата е още по-висок.

2 LMN2

3 LMN3

 

 

 

 

Революция в журналистиката е възможнаРеволюция в журналистиката е възможна...

  Революция в журналистиката е възможнаp;  Конферен [ ... ]

X Фестивал на българите по света „Аз съм българче“® 2018X Фестивал на българите по света „Аз съм българче“...

  X Фестивал на българите по света „Аз съм българче“® 2018 ]

Новини от Европейския парламент...

  Новини от Европейския парламентравила регламентират лечениет [ ... ]

Игуменът на Бачковския манастир с ценно дарение за...

  Игуменът на Бачковския манастир с ценно дарение за Архива във Видин

България и най-голямото туристическо изложение WTM - ЛондонБългария и най-голямото туристическо изложение WTM...

  България и най-голямото туристическо изложение WTM - Лондон

Поклонничеството – нова марка трансграничен туризъмПоклонничеството – нова марка трансграничен туризъ...

  Поклонничеството – нова марка трансграничен туризъмbsp;]

Поклон пред народните будители на БългарияПоклон пред народните будители на България...

  Поклон пред народните будители на Българияbsp; Ден [ ... ]

Владикино село Владиченци Владикино село Владиченци

  Владикино село Владиченци рска    Монографично изслед [ ... ]

Ще рухне ли кеят пред Баба Вида?Ще рухне ли кеят пред Баба Вида?...

  Ще рухне ли кеят пред Баба Вида?ка Водата и времето не про [ ... ]

Горя Телеграф капия във ВидинГоря Телеграф капия във Видин...

    Горя Телеграф капия във Видинка    Късо съедине [ ... ]

По-стари статии

Език

adv_variant_1.jpg
Tuesday, 13 Ноември 2018
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg