• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

Cannot get "Vidin" woeid in module "mod_sp_weather".

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

1MNV1

„Синя стая“ пази децата

18.03.2019

Соня Мачорска

   Двудневен семинар за журналисти на тема: „Децата и медиите. Етично отразяване на децата“ се състоя в Монатана с лектори Мария Милкова, журналист и Огнян Пенев, оператор. Събитието бе организирано със съдействието на Борислав Георгиев от Асоциация на европейските журналисти и Ивайло Спасов от Детския фонд на ООН (Уницеф). Присъстваха журналисти от Северозападна България и социални работници от Монтана.

   Основната цел на обучението беше насочена към възможността и ролята на медиите да променят света към по-добро, започвайки от децата и създаването на умения за отразяване на най-малките членове на нашето общество отговорно и със зачитане на тяхното достойнство.

   Освен разглеждане и коментиране на добро и нетолкова добро отразяване на теми, засягащи детското насилие и децата в риск, между журналисти и социални работници бяха споделяни общи и взаимно подкрепящи се теми, които биха били от полза и защита на децата и жертвите на насилие.

   Изключително интересно и полезно бе посещението на Зона „ЗаКрила“ в Монтана. Илина Гечовска, ръководител на Зоната, сподели, че само през миналата година от тази социална услуга са се възползвали 160 деца и жени. Петко Петков, доктор по социология, допълни, че трябва по-активно да се работи с насилниците, а не само с техните жертви, за да се подобрят резултатите. Той подборно обясни и демонстрира как се разпитват деца (по наказателни дела) по щадящ начин в т. нар. „синя стая“, каквато има в Зона „ЗаКрила“. От едната страна са детето, жертва на насилие, с което разговаря психолог. Зад стъклото и невидимо за детето, на този разпит присъстват прокурор, адвокат, представител на МВР, понякога и насилникът. Разпитът се записва със съответна техника и може многократно да се използва от различните служби, без пострадалото дете да трябва отново и отново да съпреживява кошмара.

   Изключително полезен семинар, събрал няколкогодишен труд на двамата лектори. Мария Милкова е автор на едни от най-силните и запомнящи се социални репортажи и документални филми в ефира на голяма българска телевизия. Сред приоритетните й теми са тези, свързани с децата и подрастващите, образованието, проблемите на семейства на деца с увреждания, приемната грижа и осиновяванията в чужбина, деца бежанци, деца, оглеждани в институции.

   През 2016 г. тя е сред 10-те журналиста от Балканите, избрани да участват в стипендията на международната организация „Балканска мрежа за разследваща журналистика“ (BIRN). Темата, която изследва деинституционализацията на деца с увреждания в България и Холандия.

   Огнян Пенев има богат опит в заснемането на телевизионни репортажи и документални телевизионни филми по теми, свързани с деца. От 2016 г. той работи за Швейцарската национална телевизия SRF и немската ZDF. Снимал е за проект на „Балканска мрежа за разследваща журналистика” на тема „Деинституционализация на деца с увреждане“.

Video: Facebook – Sonya Kirilova Machorska

2 DSCN8291

 

 

3 DSCN8308

4 DSCN8304

5 DSCN8311

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1DSCN8228

Международен кариерен форум – за първи път във Видин

28.02.2019

Соня Мачорска

   Форумът „Реализирай се с Европейския съюз“, който се състоя днес във Видин, откри ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев. Събитието се организира от Фондация за регионално развитие, Университета в гр. Крайова, Румъния, съвместно с „Европа Директно-Видин“. Гости на форума бяха областният управител Албена Георгиева и заместник-кметът по хуманиратни дейности на Общината Венци Пасков.

   Участие във форума взеха официалните партньори на Европейската комисия за България - Enterprise Europe Network, бюрата „Творческа Европа“ и „Европа за гражданите“, Център за кариерно ориентиране – гр. Видин, Областен информационен център - Видин, Информационен център на ЕС, център „Европа Директно-Видин“, младежки екип „Европа“, EURES представител, както и представители на бизнеса и неправителствените организации от областта.

   В рамките на събитието бяха организирани директни срещи между бизнеса и търсещи работа лица, на които бе предоставена информация относно възможности за реализация на пазара на труда чрез европейски мрежи за обмен на кадри (EURES, Enterprise Europe Network), както и свободни работни места в сферата на шивашката и хранително-вкусовата промишленост, търговията и др.

   Интерес предизвика информацията за квалификация и преквалификация по различни европейски програми, представена от Видиннската търговско-промишлена палата и възможността за обучение в Университета в град Крайова, Румъния.

2 I00010

3 I00012

4 DSCN782

5 DSCN789

7 I00009

8 I00047

 

 

 

 

 

 

 

 

1Kövesi

Избраха Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор

27.02.2019

Соня Мачорска

   С тайно гласуване евродепутатите от комисията по граждански свободи избраха Лаура Кьовеши (Laura Codruta Kövesi) за поста европейски главен прокурор, съобщи Биляна Църноречка, пресаташе в българския офис на ЕП.

   Класирането на тримата кандидати бе определено с гласуване в комисията в сряда. Лаура Кьовеши от Румъния бе избрана за водещ кандидат с 26 гласа, Жан-Франсоа Бонер от Франция получи 22 гласа, а Андрес Ритер от Германия получи 1 глас.

   Вчера кандидатите бяха изслушани от евродепутати на заседание, организирано от комисията по граждански свободи, в което участва и комисията по бюджетен контрол.

   Европейският главен прокурор, който ще оглави Европейската прокуратура, ще бъде назначен с общо съгласие от Европейския парламент и Съвета.

   Резултатът от гласуването в комисията по граждански свободи, заедно с препоръката на комисията по бюджетен контрол, която също подкрепи г-жа Кьовеши при гласуване във вторник, ще бъде изпратен на Председателския съвет на ЕП. Членовете на Председателския съвет (председател на ЕП и лидерите на политическите групи) ще вземат решение относно следващите стъпки на 7 март, преди преговорите със Съвета.

   Европейската прокуратура, която се очаква да започне работа в края на 2020 г., ще бъде независима структура, отговаряща за разследването, преследването и изправянето пред правосъдието на престъпления срещу бюджета на ЕС: измама, корупция или трансгранични измами с ДДС над 10 милиона евро. Списъкът на престъпленията може да бъде разширен в бъдеще, за да включи например тероризма.

   Досега 22 държави-членки са се присъединили към Европейската прокуратура. Петте страни, които понастоящем не участват - Швеция, Унгария, Полша, Ирландия и Дания - могат да се присъединят по всяко време.

   Централният офис на Европейската прокуратура ще се намира в Люксембург, заедно с главния прокурор и колегията на прокурорите от всички участващи страни. Те ще бъдат начело на ежедневните наказателни разследвания, извършвани от упълномощените прокурори във всички участващи държави-членки.

 

 

 

 

 

1KUNEGIS

Най-изненадващите избирателни секции в Европа

15.02.2019

   От тихоокеански остров до затвор – това са най-необичайните места, на които ще се гласува на европейските избори през май.

   Какво общо имат подводниците, затворите с висока степен на сигурност и тропическите острови? На всички тези места в края на май можете да видите европейци да гласуват в европейските избори.

Ето най-необичайните места, в които избирателите ще гласуват:

Далечният изток

   Най-източната точка на Европейския съюз на Стария континент се намира на малък остров във финландското езеро Вирмаярви, но ако изминете още 14 125 километра на изток ще стигнете до групата острови Уолис и Футуна - френска територия в южната част на Тихия океан, където живеят 12 000 граждани, които също имат право да гласуват на европейските избори.

   От 2004 г. всички населени френски отвъдморски територии се считат за един избирателен район, като предоставят на нейните 1,5 милиона регистрирани избиратели правото да избират трима депутати в Европейския парламент. Но след като френското национално събрание премахна избирателния район на отвъдморските територии през май миналата година, сега политическите партии във Франция ще решат дали да включат кандидати от задграничните територии в своите списъци за европейските избори.

Индийският океан

   Реюнион, френски остров в Индийския океан с население от около 800 000 души, е най-южният населен регион на ЕС. Предизборната кампания за европейските избори "по принцип" не се различава от "това, което се прави на национално ниво", казва Юнус Омарджи, член на Европейския парламент от Реюнион, избран за евродепутат през 2014 г. Но признава, че проблемите които вълнуват избирателите, обикновено са различни, цитирайки захар и риболов като доминиращи дебата на острова.

Последните избори за Европейски парламент предизвикаха малък интерес в отвъдморските територии на Франция, като избирателната активност спадна до рекордно ниско ниво от 17%, според Радио Нова Зеландия. Въпреки това островите имат по-добри резултати от някои страни от ЕС: в Словакия само 13% са гласували на изборите през

Далече на север

   В най-малко гъсто населения регион на Финландия хората често трябва да пътуват "стотици километри" в деня на изборите, за да дадат своя глас, казва Мика Рийпи, областният управител на Лапландия.

   С гъстота от 17 жители на квадратен километър, Финландия има третата най-ниска гъстота на населението в Европа след Исландия и Норвегия, които обаче не са членки на ЕС. Лапландия е дом на около 180 000 души - и също толкова на брой северни елени – които живеят на територия от 99 000 km².

   Част от жителите предпочитат да гласуват доста по-рано като пускат бюлетина в най-близкия магазин няколко седмици преди изборите. Според Рийп около 30 до 40% от финландците са избрали да гласуват по пощата на последните избори и добавя, че броят им нараства.

Военни зони

   Когато става въпрос за гласуване по време на служба в армията, националните органи определят правилата. Например членове на германската армия могат да гласуват само по пощата. "Въоръжените сили ще се погрижат [за документите], така че всеки да разполага с подходящите документи навреме, за да гласува.“, казва Кристиан Шерер, говорител на германското министерство на отбраната.

   За всеки, който се намира на подводница, тази система прави гласуването малко по-предизвикателно. Гласуването трябва да се извърши достатъчно бързо, за да се „върне в Германия в подходящото време“, казва Шерер, който си спомня, че е изпращал бюлетини от чуждо пристанище „четири или пет седмици“ преди датата на изборите.

Пограничен град

   Как и кога да се гласува е може би най-объркващо в холандския град Баарле-Насео, наричан още Баарле-Хертог. Този малък град в южната част на Холандия се състои от 22 малки белгийски ексклава (бел.ред. ексклав е част от територията на страна, нямаща обща граница с нейната основна част и обкръжена от чужда територия), някои от които съдържат и холандски анклави. На практика това означава, че някои улици са разделени от бяла маркировка, съставени от бели кръстове, която ви казва дали в момента сте в Холандия или в Белгия, а на един от жителите на града му било наредено да избере държава, тъй като границата минава през входната врата на къщата му.

   Криволичещата граница също означава, че 8000 жители на града ще гласуват по различно време и ще използват различни бюлетини. Холандците ще се отправят към избирателната секция на 23 май, а три дни по-късно - на 26 май - това ще направят белгийските им съседи.

   Избирателната активност също е коренно различна в зависимост от това къде живеете в този малък град. Тъй като гласуването е задължително в Белгия, активността на белгийската част е висока - почти 90%. Междувременно в холандските части на града едва 37% са гласували на последните европейски избори.

Онлайн

   Естония, често изтъквана като най-дигитално напредналата страна на континента, е единствената държава от ЕС, в която гражданите могат да гласуват онлайн. Според правителството, една трета от естонците използват така наречената система "i-Voting", стартирана през 2005 година.

За тези, които не искат да прекарват време на опашка на местна избирателна секция, това спестява време, но също така е и полезен инструмент за нерешителните гласоподаватели - гражданите могат да променят гласовете си толкова пъти, колкото искат, докато изборният ден приключи, като само последният им избор се взима под внимание.

В затвора

   Сред половин милион души, лишени от свобода в различните страни от ЕС, една голяма част имат право да определят състава на следващия Европейски парламент.

   Правото им да гласуват зависи от тяхното местоположение и извършеното престъпление, след като през 2012 г. Европейският съд по правата на човека постанови, че всяка страна има право да приема закони за правото на гласуване на затворниците - при условие че те не въвеждат обща забрана.

   В най-малко 18 европейски страни, включително Дания, Финландия, Испания и Швеция, няма ограничения лишените от свобода да гласуват. В Германия и Франция допустимостта на затворника зависи от извършеното престъпление или продължителността на присъдата. Осъдените в Германия за престъпления, насочени към целостта на държавата, като терористите например, нямат право да гласуват.

Обединеното кралство

   Великобритания може да напусне ЕС, но голям брой хора отвъд Ламанша ще продължат да гласуват на следващите европейски избори. Около 6% от населението на Великобритания - около 3,7 милиона души - са граждани на друга държава от ЕС, според данни на британската служба за национална статистика.

   Малко под 1 милион са полски граждани, което прави поляците най-голямата европейска общност във Великобритания. Следват около 433 000 румънци и 337 000 ирландски граждани.

Източник: „Политико“

 

 

1MNBS1

Изгоряло читалище събра 10 000 книги

12.02.2019

Соня Мачорска

   Изгорялото в края на миналата година читалище „Христо Ботев“ в с. Скребатно, община Гърмен, област Благоевград, днес навършва 100 години от основаването си, съобщи Емилия Куйбишева, Секретар на институцията. След широкомащабна кампания за набиране на книги и изграждане на Читалището отново, до момента са дарени над 10 000 тома.

   Общината ще изготви проекта за новата сграда, Държавата ще помогне със средства. Вече има и по-голям дарител от Пловдив, чиито корени са от селото, разкрита е набирателна сметка в една от банките. „За първи ноември – Денят на народните будители“ Скребатно ще има отново читалище!“ – увери снощи на събранието-митинг Даниела Пидева, Кмет на Скребатно.

   Селото наброява около 300 жители и всички те са категорични, че ще помогнат с каквото могат, за да се възстанови тяхното читалище, градено от дедите им и съхранявало Българщината през този век на съществуване.

   Кампанията по събиране на книги за изгорялото читалище бе съвместна с радио Кърджали, които осигуриха над 1000 книги, информира журналистът Божидар Чолаков.

2 MNBS2

3 MNBS3

4 MNBS4

 

 

 

 

 

„Синя стая“ пази децата„Синя стая“ пази децата

„Синя стая“ пази децатаорска    Двудневен семинар за журна [ ... ]

Международен кариерен форум – за първи път във ВидинМеждународен кариерен форум – за първи път във Вид...

  Международен кариерен форум – за първи път във Видин.. ]

Избраха Лаура Кьовеши за европейски главен прокуро...

  Избраха Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор... ]

Най-изненадващите избирателни секции в ЕвропаНай-изненадващите избирателни секции в Европа...

  Най-изненадващите избирателни секции в Европак [ ... ]

Изгоряло читалище събра 10 000 книгиИзгоряло читалище събра 10 000 книги...

  Изгоряло читалище събра 10 000 книгиа    Изгорялото в  [ ... ]

Пълна абдикация на държавата? Пълна абдикация на държавата? ...

  Пълна абдикация на държавата? ТА МОГАТ да ОСТАНАТ без  [ ... ]

Защита на потребителите в ЕСЗащита на потребителите в ЕС...

  Зstrong>ащита на >потребителите в ЕСня Мачорска    Еднакви общоевроп [ ... ]

България на FITUR в Мадрид

  България на FITUR в Мадридя Мачорска    Министърът на туризма Н [ ... ]

„Аполо“, НАСА и българският инженер„Аполо“, НАСА и българският инженер...

  „Аполо“, НАСА и българският инженер 18.01.2019 Соня Мачорска    Гостуваща  [ ... ]

Рисунки от Румъния за деца от Видин, БългарияРисунки от Румъния за деца от Видин, България...

  Рисунки от Румъния за деца от Видин, Българияbsp; По [ ... ]

По-стари статии

Език

adv_variant_1.jpg
Tuesday, 26 Март 2019
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg