• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

 

1DSCN9988

Дунав приижда

22.03.2018

Соня Мачорска  

   Нивото на Дунав тази сутрин в началото на българския участък при Видин е 762 см. Максимумът, достигнат при последното наводнение през 2006 година, е 970 см. Водата нахлува през Сарай и Топ капии. Ровът около крепостта Баба Вида, построен на принципа на действие на скачените съдове, се запълва с вода от реката. Тенденцията в средното и долното течение на Дунав е към понижение на нивото.

   Най-голямото наводнение в историята на Видин е от 4 март 1942 г. През зимата на 1941-42 г. температурите падат до минус 30 градуса и река Дунав замръзва с дебел лед. Образувалият се в началото на март ледоход по река Дунав се превърнал в местна атракция. Ледоходът обаче се задържа при остров Богдан (на около 8 км по течението на реката), създава ледена тапа, която рязко и бързо покачва нивото на водата. А брегът при Видин по онова време е по-висок от самия град. Изградените до тогава защитни съоръжения, земни диги и отводнителни канали, не успяват да спасят града, водата прелива и бързо го залива малко след полунощ. Хората си спомнят само бученето на водата в тъмната нощ. Водата достига на места дълбочина до 5 метра. По разпореждане на кмета Стефан Тотев, храмовите камбани започват да бият, събуждат спящите и това спасява града от много жертви.

   Мащабите на бедствието са огромни, а пораженията - катастрофални. Стотици къщи са разрушени. По улиците и централния площад в града се придвижват с лодки. В онзи момент голяма част от младите мъже на Видин били във Вардарска Македония в редиците на Трети Бдински пехотен полк и на разположение в града е само малка войскова единица. Въпреки това, реакцията на властите тогава е била перфектно организирана. Немската авиация бомбардира ледения бент при остров Богдан и отпушва реката, за да започне бавното й оттичане.

Video: Facebook: Sonya Kirilova Machorska

2 DSCN9981

3 DSCN9976

4 DSCN9984

5 DSCN9991

 

 

 

 

 

 

 

1KNJ

50 години българо-сръбско приятелство

15.03.2018

Соня Мачорска

   Посланикът на България в Сърбия, Н. Пр. Радко Влайков, прие представители на Белоградчик (България) и Княжевац (Сърбия) по повод на подписания преди пет десетилетия Договор за приятелство и сътрудничество между двете общини, съобщиха от пресцентъра на Белоградчик.

   В състава на делегацията от сръбска страна участваха:Миодраг Ивкович- председател на Общински съвет Княжевац, Миролюб Михайлович- зам. -кмет на Общината, Владан Радованович- координатор за трансгранично сътрудничество и Любомир Веселинов от община Белоградчик.

   Присъстващите на срещата споделиха интересни факти от историята на побратимяването на двете общини. Сътрудничество по линия на местните власти и реализираните проекти в областта на туризма, превенция на горски пожари, в сферата на образованието, провеждането на съвместни културни прояви – Фолклорен фестивал "От Тимок до Искър", Поетическа обсерватория, изложби на картини и др. Отбелязан бе и приносът на двете турлашки дружества в развитието и укрепването на добросъседските взаимоотношения и създаването на нови приятелства. Владан Радованович запозна присъстващите с предстоящите културни събития през 2018 година за юбилея.

   Белоградчик и Княжевац преди повече от век са били свързани с Граничен контролно-пропускателен пункт на прохода "Кадъ Боаз", който през последните близо 18 години се отваря само за два дни през месец юли, когато се провежда международен фолклорен фестивал. Проектът за постоянното му функциониране винаги е бил актуален, но резултат до момента няма.Н. Пр. Радко Влайков обеща съдействие на най-високо ниво.

   По време на срещата в българското посолство е обсъдена и възможността за участие с културна програма на двете общини в приема, който ще организира Посолството в Белград по повод председателството на България на Съвета на Европейския съюз, предвиден за 9 май 2018 година.

2 IMG 0244

3 IMG 0233

4 IMG 0237

5 Belogradchik

 

 

 

 

 

 

 

1Kossuth1848

Пред къщата на Лайош Кошут във Видин

13.03.2018

Соня Мачорска

   Всяка година около датата 15 март, когато се чества Националния празник на Унгария, във Видин се почита паметта на революционера Лайош Кошут. Пред къщата, където той е живял три месеца, се събраха много граждани, представители на институциите и Видинска света митрополия. Н. Пр. г-жа Текла Харангозо, извънреден и пълномощен посланик на Унгария в България, разказа накратко в словото си за значението на Унгарската революция от 1848 година и нейните водачи за свободата за независимост на Унгария, като спомена имената на Шандор Петьофи и Лайош Кошут. Н. Пр. г-жа Текла Харангозо бе придружена от Золтан Хорват - заместник-ръководител на мисията, Чаба Балаж - консул и подполковник Золтан Кока - военен и военновъздушен аташе (от унгарското посолство в Букурещ).

   След разгрома на унгарската революция Кошут, заедно с около 6000 свои сподвижници през 1850 г., пресича границата с Османската империя и се установява последователно във Видин, Шумен и Кютахия (Мала Азия). Семейството му се присъединява към него и през септември 1851 г. с помощта на САЩ Кошут отпътува първоначално за Франция с намерение да я прекоси на път за Англия, но не получава разрешение от Наполеон III, след това през Гибралтар отпътува за Англия, където прекарва три месеца и след това за Америка. Навсякъде е посрещан тържествено като борец за свобода и демокрация, а срещата му с Ейбрахам Линкълн е организирана специално, като Линкълн го нарича „най-достоен и изтъкнат представител на каузата за гражданска и религиозна свобода на континента Европа“.

      Слово за живота и дейността на Кошут произнесе и Огнян Ценков, кмет на Община Видин.

   Пред паметната плоча на великия унгарски революционер бяха положени венци и цветя в знак на признателност.

Видео: Facebook: Sonya Kirilova Machorska

2 DSCN9911

3 DSCN9908

4 DSCN9919

5 DSCN9903

6 DSCN9913

 

 

 

 

 

 

1DSCN9897

Граждани от Северозапада ще контролират сроковете за изграждане на пътя до Видин

12.03.2018

Соня Мачорска

   За първи път в съвременна България граждани ще контролират сроковете за изграждане на пътя от София до Видин, съобщи на специална пресконференция днес Росица Кирова, лидер на Гражданско движение за магистрала до Видин и тунел под Петрохан. „Ние оставаме будни и, ако до края на март не излезе първата тръжна процедура за участък от пътя, отново излизаме на протест“, каза тя.

   Проектирането на част от пътните участъци е започнало през 2013 година. Протестите спомогнаха за ускоряването на този процес и „рамкирането му“ с решение на МС, протокол от чието заседание трябва да бъде получен до края на тази седмица. Работна група от гражданското движение ще следи спазването на сроковете за отделните етапи.

   До края на календарната година ще приключат геоложките проучвания за тунел под Петрохан, а четирилентовият магистрален път, позволяващ движение със скорост 120 кв/час, ще бъде завършен до декември 2021 година, по предложение на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

   За отсечката Видин-Монтана ще има изцяло ново проектиране. За обходния път при Враца ще бъдат построени по още една лента в двете посоки. Нов ще е и пътят Мездра-Ботевград.

   Организаторите на протестите не подминаха равнодушно и въпроса за местната власт, която „не само че не застана редом до гражданите, а всячески пречеше на техните искания за нормален живот по родните места“. По нареждане на същата тази власт, сподели Кирова, Полицията е написала 300 акта. „А когато седемдневният сняг не беше почистен и пътищата бяха блокирани не с часове, а с дни, актове и санкции нямаше...“

Видео: Facebook: Sonya Kirilova Machorska

2 DSCN9899

3 DSCN9549

 

 

  

 

 

 

 

 

 

1head4

Чуждестранни гости в Свищов по Програма Еразъм+

06.03.2018

Соня Мачорска

   Във връзка с дейностите по проект по Програма Еразъм+, свързан с предприемачеството, учители и ученици от СУ „Николай Катранов“, заедно сгости от Чехия, Хърватска, Испания и Латвия се срещнаха със зам.-кмета Анелия Димитрова, началник отдел „Образование“ Румяна Кузева и местния предприемач инж. Йордан Лунчев, съобщиха от пресцентъра на община Свищов.

   Заместник-кметът Анелия Димитрова разказа на гостите за онези „първи неща“, които правят Свищов специален град, и които са повод за гордост на всички негови жители - първи свободен град; първо самостоятелно градско управление; първо светско училище; първо българско читалище. Тя не пропусна да спомене и редица имена на бележити свищовлии, допринесли за развитието не само на своя град, но и на България.

   Румяна Кузева благодари на ръководителите по проекта за тяхната инициативност и с радост отбеляза, че свищовските училища са изключително активни и отворени към нови дейности, които дават възможност на младите хора да разширяват своя кръгозор, да общуват с връстници от други държави и да бъдат част от голямото европейско семейство.

   Инженер Лунчев изтъкна предимството на младите хора да растат и се развиват във време, когато отворените граници дават много свобода да се твори и работи. Време, когато новите технологии подпомагат динамиката на процесите и реализирането на целите.

   Като част от проект за информиране на гражданите, свързан с Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, на гостите беше направена презентация, чиято основна цел беше утвърждаване на положителния образ на България, като надежден партньор в рамките на ЕС и ползите от председателство.

2 svishtov

3 svishtov

4 svishtov

5 head1

6 projekt

7 projekt

8 projekt

9 projekt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дунав прииждаДунав приижда

  Дунав приижда Соня Мачорска      Нивото на Дунав тази сутри [ ... ]

50 години българо-сръбско приятелство50 години българо-сръбско приятелство...

  50 години българо-сръбско приятелствоbsp;  Посланикъ [ ... ]

Пред къщата на Лайош Кошут във ВидинПред къщата на Лайош Кошут във Видин...

  Пред къщата на Лайош Кошут във Видинnbsp;  Всяка годи [ ... ]

Граждани от Северозапада ще контролират сроковете за изграждане на пътя до ВидинГраждани от Северозапада ще контролират сроковете ...

Граждани от Северозапада ще контролират сроковете за изграждане на пътя до Види [ ... ]

Чуждестранни гости в Свищов по Програма Еразъм+Чуждестранни гости в Свищов по Програма Еразъм+...

  Чуждестранни гости в Свищов по Програма Еразъм+; [ ... ]

Мартеница от БългарияМартеница от България

  Мартеница от БългарияМачорска Този обичай, смятан за най-бълга [ ... ]

100 години българско училище в Будапеща100 години българско училище в Будапеща...

  100 години българско училище в Будапещаbsp;  На 25 февр [ ... ]

Протест Пети - ТодоровденПротест Пети - Тодоровден

  Протест Пети - Тодоровденчорска    Много повече граждани [ ... ]

Журналистически семинар с теми от дневния ред на БрюкселЖурналистически семинар с теми от дневния ред на Б...

  Журналистически семинар ния ред на Брюксел.2018 Соня Мачорс [ ... ]

Българските самолетиБългарските самолети

  Българските самолетиМачорска    Изложба – фотография „Са [ ... ]

По-стари статии

Език

adv_variant_1.jpg
Sunday, 25 Март 2018
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg