• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

 

1ROD

Еньовден и Фестивал на дивите цветя в Родопите

24.06.2017

   Еньовден (Яневден, Яновден, Иванден, Ивъндън, Иван Бильобер, Драгийка) е празник в българския народен календар, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата източноправославната християнска и католическата църкви честват Рождение на св. Йоан Кръстител. Оттам идва и името на народния празник — Еньо или Яне са кратки форми на Йоан (Иван) и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Празникът се чества от целия християнския свят с палене на огньове и прескачането им, къпане в реките, бране на билки и закичване на девойките с венци и др.

   Коренът на празника е свързан със славянските фолклорни традиции и има много точни съответствия в обичаите на всички славянски народи. В Русия празникът се нарича Ива́н Купа́ла и се смята за езически народен празник. В Украйна името е Ивана Купала (Купайла), в Белорусия името е Купалле. Източните славяни отбелязват празника с традиционно нощно къпане в нощта преди Иван Купала. Също има задължително огън, който се прескача, а около него се танцува. Също както в България, се берат билки и се смята, че те имат най-голяма сила именно в тази нощ. В Полша празникът се нарича Ноц Швентоянска (Свети Иванова нощ) и е свързан с подобни народни ритуали.  

   За пета поредна година в чест на този ден в България се провежда Фестивал на дивите цветя в Родопите - една от най-красивите планини в Европа. Фестивалът се организира в няколко населени места от Смолянска община от Екоорганизация „Родопи“ със съдействието на кметствата и читалищата на селата Смилян, Могилица, Сивино, Горна Арда и Момчиловци. Събитието е част от мрежата от Фестивали на дивите цветя в Словения, Хърватска, Румъния и Великобритания, в рамките на проект "Цветна Европа" под егидата на Plant Life International.

   Програмата на фестивала включва ботанически турове по маркирани ботанически пътеки, лекции за експерти и любители - беседи, запознаващи с използването на местните билки, ателиета по традиционни и художествени занаяти за малки и големи, представяне на фолклора на местните общности, тридневен велотур сред цветята на Родопите, кулинарна вечер (използване на цветя в кухнята) и др. Дните за организиране на проявата са свързани с празника Еньовден - 24 юни. Сутринта в този ден на поляните над с. Горна Арда гостите на фестивала ще могат да посрещнат изгрева и да берат окъпани от роса билки. Вярва се, че който види на този ден изгрева на слънцето и се окъпе в росата, ще е здрав през цялата година. 

2 RMN

3 MNS

4 MNS

6 MNS

7 MNS

8 MNS

9 MNS

Орхидеите – тези екзотични растения, не са запазена марка само на тропическите и субтропически райони. В България може да се открият около 70 вида от тези цветни бижута и Родопите са приютили голям брой от тях.

10 MNS

11 MNS

12 MNS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1Vetsin

Невероятните картини на Димитър Вецин

06.06.2017

   51-ва поредна самостоятелна изложба откри в Галерия "България" в София известният български художник Димитър Вецин.

   Основоположникът на неонаивизма, както го определят изкуствоведите в света, рисува предимно картини от природата в родното му село Орешец, Белоградкишко, както и местните хора със своя бит и поминък. Наивизъм означава пресъздаването на пейзажи и фигури с освободени пропорции към околното пространство (диспропорции).

   Платна на художника има в Русия, САЩ, Китай, Канада, Германия, Италия, Обединеното кралство, Франция, Унгария, Чехия, Турция, Сърбия, Израел и мн. др. Първата самостоятелна изложба на Димитър Вецин е през 1997 г. в София. През същата година стартират и изявите му зад граница –на Първия международен салон "Наивизъм" в Букурещ, където участието му е оценено с втора награда, а четирите картини – купени.

   „Да запазим спомена“, „Улицата“, „Селски мотив“, „Лято“, „Пролет“, „Лудият клоун“ са само част от заглавията на картините на Димитър Вецин. Всички те са обединени от онази невероятна светлина, която я има във всяка една от тях и която излъчват. Светлина, примесена с много цветове от четката на художника.

   Изложбата ще продължи до 30.06.2017 година.

2 Vetsin

3 Vetsin

4 Vetsin

5 Vetsin

 

 

 

 

 

 

 

1KZ

Вълшебна кулминация на Празника на розата

Соня Мачорска

   Над 4 000 души от цял свят поздравиха казанлъчани и хилядите гости на Празника на розата в пищно Празнично шествие по централните улици на града, събщиха от Пресцентъра на община Казанлък.

   Царица Роза 2017 Цветелина Илиева и нейните подгласнички Пламена Желева и Ванеса Цветкова, заедно с цялата царска свита, приветстваха своите „поданици“ и гости начело на шествието, следвани от Кмета на община Казанлък и официалните гости - заместник председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на културата Боил Банов, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, народни представители, Областният управител на Област Стара Загора Гергана Микова, общински съветници, гости на Казанлък от осем делегации: за първи път от Република Корея и Виетнам, Япония, Белгия, Русия, Гърция, Македония, Унгария, Румъния, Сърбия, Латвия, „розоберачи“ от Белгия.

   „Традицията в България е жива, защото ние сме изключителен народ, който пази и почита своята история, а розата издига в култ“, каза в поздравлението си към присъстващите Кметът на Казанлък Галина Стоянова.

   По традиция, празничният парад започна след като кукери прогониха злото, за да може Царица Роза да възвърне доброто със силата и магията на розата и красотата в Долината. На финала Царицата благослови своите поданици и приятелите на Розовата долина за здраве, щастие и успех.

   Уникален празник, излязъл отдавна извън границите и измеренията на Казанлък, на Долината на розите и тракийските царе. Празник, известен на няколко континента.

2 10

3 89

4 23

5 70

6 72

7 24

8 88

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1DSCN7274

Старите вещи

23.05.2017

Соня Мачорска

Последното за тази учебна година събитие по публичност на проектна Министерство на образованието „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС) – фаза І“, група „В килера на баба“, се състоя днес в ОУ „Христо Ботев“, град Дунавци, община Видин.

   Основна цел на този проект е създаване на условия за повишаване потенциала на учениците и на възможностите им за успешно завършване на средното образование чрез допълване, развиване и надграждане на техните знания, умения и компетентности, придобити в рамките на задължителната им подготовка в училище.

   В училището по проект „Твоят час“ има сформирани 9 групи. Групата „В килера на баба“ е наречена така, защото участниците в нея търсят, откриват, снимат и описват стари съдове и вещи, използвани в бита от жителите на гр. Дунавци. А много от тези, ненужни на пръв поглед неща, са захвърлени в някой килер.

   С презентация на гостите бяха показани и разказано за откритите през годината стари предмети, използвани в бита –– керамични съдове (делви, стомни, гърнета, рукатки); дървени съдове и пособия, ползвани като мерни единици (крина и шиник), кобилица, плетени кошници и кошове, бъкел, фурнаджийска лопата, хаванчета; метални - (сърпове, котлета, мащрапа, кантар със синджири, ръчни роначки за царевица, фенери, чирепня. Фотосите на стари предмети предизвикаха истински интерес, както и експонираната изложба с интересни стари вещи, донесени от родителите на учениците, участващи в групата „В килера на баба“.

   Гости на събитието бяха Венцислав Пасков, зам.-кмет на Община Видин и Цеца Ценкова, директор на ОУ „Христо Ботев“ – гр. Дунаваци.

2 logo-bg-right

3 DSCN7778

4 DSCN7396

5 DSCN7514

6 DSCN6835

7 DSCN7019

8 DSCN7746

9 20160708 144500

10 DSCN7773

11 DSCN7018

12 DSCN7401

13 DSCN7747

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1MNSO

Фестивал на Чипровския килим

30.04.2017

Соня Мачорска

   Празникът се организира за трета поредна година в малкия град Чипровци, Северозападна България. Фестът популяризира оригиналните тъкани произведения и традициите на занаята, показва на живо техниката на тъкане, която няма фабричен аналог. Чипровските килими са с две, напълно еднакви, лица.

   Килимите се тъкат от вълна с памучна основа или само от вълна – някога за това е използвана вълната на местни породи овце.Преобладават геометричните фигури като мотиви. Тъкачеството на чипровски килими се е развило още през XVII, благодарение на огромните стада овце, които са отглеждани в района на Западна Стара планина. Постепенно от домашен занаят за лични нужди, килимите станали важен занаят, с който се издържали цели семейства.

   През 1879 г Чипровци дарява на княз Дондуков най-големия изтъкан до тогава в селото килим „каракачки", с размери 7 Х 6 m – първата голяма слава на чипровските килимари и търговци в столицата София.

   Днес Чипровски килими има по цял свят. От миналата година уникалните тъкани произведения са включени в световното материално наследство на ЮНЕСКО.

2 MNS

3 MNS

4 kilim-chiprovci

5 stan

6 chiprovtsi

7 pa

 

 

 

 

 

 

 

Еньовден и Фестивал на дивите цветя в Родопите Еньовден и Фестивал на дивите цветя в Родопите ...

  Еньовден и Фестивал на дивите цветя в Родопите ев [ ... ]

Невероятните картини на Димитър ВецинНевероятните картини на Димитър Вецин...

  Невероятните картини на Димитър Вецинпоредна самостояте [ ... ]

Вълшебна кулминация на Празника на розатаВълшебна кулминация на Празника на розата...

  Вълшебна кулминация на Празника на розата000 души [ ... ]

Старите вещи Старите вещи

Старите вещи 7 Соня Мачорска Последното за тази учебна година събитие по  [ ... ]

Фестивал на Чипровския килим Фестивал на Чипровския килим ...

  Фестивал на Чипровския килим ка    Празникът се орга [ ... ]

Българските лютиери и Експо класика 2017Българските лютиери и Експо класика 2017...

  Българските лютиери и Експо класика 2017I-то национално  [ ... ]

Свищовското златно съкровище във ВиенаСвищовското златно съкровище във Виена...

Свищовското тно съкровище Виеная Мачорска    Изложбата с бъл [ ... ]

Електрически велосипеди Електрически велосипеди

  Електрически велосипеди ;  Двудневна обиколка с електр [ ... ]

Мартеница Мартеница

  Мартеница 017   Този обичай, смятан за най-българският, е характерен за [ ... ]

TTR – Панаир на румънския туризъмTTR – Панаир на румънския туризъм...

  TTR – Панаир на румънския туризъмsp; 37-то издание на Между [ ... ]

По-стари статии

Език

adv_variant_1.jpg
Wednesday, 28 Юни 2017
Adwise
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg