• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

"Couldn't resolve host 'query.yahooapis.com'" in module "mod_sp_weather"

Cannot get "Vidin" woeid in module "mod_sp_weather".

"Couldn't resolve host 'query.yahooapis.com'" in module "mod_sp_weather"

"Couldn't resolve host 'query.yahooapis.com'" in module "mod_sp_weather"

"Couldn't resolve host 'query.yahooapis.com'" in module "mod_sp_weather"

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

 

1tabakov

„Аполо“, НАСА и българският инженер

18.01.2019

Соня Мачорска

   Гостуваща документална изложба "Безпределният космос на човешкия ум" подредиха в Художествената галерия в Белоградчик. Експозиция, инициатива на Държавна агенция "Архиви" и Фондация "Визия за научен и технологичен растеж", е посветена на проф. д-р Виден Табаков (1919-2015), съобщават от Пресслужбата на община Белоградчик.

   Виден Табаков е американски авиоинженер с български корени, учен и специалист по космическа техника и ракетни двигатели, асистент на Вернер фон Браун и участник в екипите, осигуряващи безопасността на полетите на ракетите „Сатурн“ и космическите кораби „Аполо“. Над 45 години той е един от изявените и активни изследователи на НАСА. Роден е в село Стакевци, община Белоградчик.

   През 1939 г. Табаков следва един семестър машинно инженерство в Карловия университет в Прага, преди да бъде прехвърлен в германски университет в чешката столица. През 1942 г. се дипломира и прави докторска дисертация в Берлинската политехника през, където предсрочно завършва и аеронавтика през 1946 г. Поради забележителните му теоретични познания в тази област, през 1946 г. става преподавател по аероинженерство в Берлинската политехника.

   Сътрудничи на създателя на първия в света самолет с турбореактивен двигател Ханс фон Охайн. През 1944 г. работи в групата на Вернер фон Браун, главният конструктор на немските ракети „Фау“. През 1948 г. заминава за Аржентина, където, заедно с италиански и немски инженери, участва в разработването на първия аржентински свръхзвуков самолет. Работи в Буенос Айрес, в „Aero-Talleres Argentinos“. В Аржентина защитава патент за подобряване на охлаждането при хладилниците.

   През 1958 г. започва работа като професор по космическо инженерство в университета в Синсинати, Охайо, САЩ. През 1959 г. с негово участие към Университета се открива Институт за космически науки с магистърска и докторска космически инженерни програми.

   Проф. д-р Табаков осигурява за университета повече от 100 млн. долара чрез ръководените от него научни проекти. Лабораторията, която създава в университета „Erosion and Turbomachinery Performance Deterioration Laboratory“, носи неговото име с решение на Борда на настоятелите на университета от 17 ноември 2009 г..

   Изложбата включва 23 пана с документи, дипломи и документи от студентските му години в Чехословакия и Германия, негови писма, публикации и документи от научната му дейност в Германия, Аржентина и САЩ. Изложбата е с изключително добра хронология, а всяко едно от паната е обособено като тема.

2 IMG 2

3 IMG 3

4 TAB4

5 Tabakoff

 

 

 

 

 

 

 

 

1Eminesku

Рисунки от Румъния за деца от Видин, България

17.01.2019

Соня Мачорска

   По повод на Националния празник на Румънската култура и 169-та годишнина от рождението на класика на румънската литература Михай Еминеску, бяха дарени 40 тома детски книги и беше открита изложба от рисунки на деца от град Каракал, Румъния. Събитието се състоя в Детския отдел на Библиотеката във Видин. Организатори са:Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”, свещеник Йон Ягъру от черквата „Св. св. Дамян и Козма Безсребърници” в град Каракал и Румънски културен център – Видин.

   Свещеник Йон Ягъру вече три поредни години организира дарителски кампании за Великден и Коледа за децата от Видин и някои близки села, каза Иван Жуветов, председател на Румънския културен център. Той се придружава от учителките Кармен Нита и Даниела Булжа от училищата Colegiul National "Ionita Asan" и Scoala Gimaziala nr.2 Caracal.

   Град Каракал се намира в южната част на историческата област Олтения, на 60 км югоизточно от Крайова, по течението на река Олт - най-голямата в Румъния.

Video: Facebook Sonya Kirilova Machorska

2 Eminesku

3 Emi

4 Emi

5 Emi

6 Emi

7 Emi

 

 

 

 

 

 

 

 

1ALEKO1

Преиздават „Бай Ганьо“ на Алеко с дарения

14.01.2019

Соня Мачорска

   Приключиха празниците в Свищов, родният град на Алеко Константинов, свързани със 156-та годишнина от рождението на автора на „Бай Ганьо“. Кулминацията на Алековите празници се състоя в салона на читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“, където жителите и гостите на крайдунавския град се насладиха на благотворителния спектакъл „Империята на мюзикъла“, в изпълнение на Държавна опера – Русе. Събраните средства - 1 752 лв., ще бъдат използвани за преиздаване на фототипното издание на книгата „Бай Ганьо“, което е сред най-известните произведения на Алеко Константинов, съобщиха от Пресцентъра на Общината.

   По традиция, преди тържествената вечер се състоя факелно шествие от къщата музей „Алеко Константинов“ до паметника на Щастливеца в градската градина. Кметът на Свищов и председател на МФ „Алеко Константинов“ Генчо Генчев произнесе празнично слово, след което паметникът на най-бележития свищовец бе отрупан от цветя, поднесени от признателните му съграждани.

Снимки: Пресцентър Свищов

2 ALEKO2

3 ALEKO3

4 ALEKO4

 

 

 

 

1DSCN8172

Богоявленски водосвет

06.01.2019

Соня Мачорска

   Богоявление (на гръцки: Θεοφάνια - Епифания) е един от най-древните християнски празници. Празнува се на 6 януари (Йордановден). Първоначално е посветен на раждането на Исус Христос и съпътстващите го събития: Обрезание Господне и Поклонението на Влъхвите. Исторически, в различните християнски традиции, празникът е претърпял значителни изменения (в частност, от него се е отделило Рождество Христово и днес различните християнски деноминации го празнуват различно).

   На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуално хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането му се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. Така се обновява светената вода в храмовете и от нея всеки си носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен. Вечерта срещу Йордановден е третата (и последна) кадена вечер. Тя трябва да е постна.

   От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именици, независимо от годишното време.

   С тържествена Света литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ започна големият християнски празник Богоявление във Видин. Литургията беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил в съслужение със свещеници. След Богоявленски водосвет на брега на Дунав, митрополит Даниил хвърли Кръста, за който се надпреварваха 11 души. Стотици бяха гражданите и гостите на Видин, дошли да видят християнския ритуал.

   В Испания, Мексико и др. по традиция децата пишат писмо до Тримата крале (царе) и го изпращат дни преди деня на Богоявление.    На много места е традиция да се остави нещо за ядене и пиене (обикновено някакъв алкохол или вино и сладкиши) за Тримата Царе и камилите им. На другата сутрин съдовете се оказват празни, а вместо това се появяват подаръци.

    Предишния ден на различни места и градове в Испания, Мексико и др. се организират пищни улични спектакли- шествия на Тримата Крале, където магьосницитераздават подаръци и много бонбони.

   В популярният фолклор Бефана посещава всички деца в Италия на Богоявление, като пълни чорапите им с бонбони и подаръци ако са били добри, или въглен (също и черен бонбон) ако са били непослушни. Семейството на детето обикновено оставя малка чаша с вино и чиния с няколко залъка храна за Бефана.

   Често е представяна като стара жена, която лети на метла, облечена с черна роба и цялата в бонбони, подаръци или и двете.

   Тримата влъхви (английски: Three Wise Men или Three Kings в превод - Тримата мъдреци или Тримата царе) е общоприето название в западноевропейската традиция на влъхвите, поднесли даровете си на малкия Иисус Христос на Рождество. В Евангелието не се казва нищо повече за тях. Едва през Средновековието възниква традицията с назоваването на техните имена и приписването им на царския сан. Според западноевропейските разбирания, влъхвите са трима - Каспар, Мелчор и Балтазар и имат царски произход. В някои държави, като Италия, "Празникът на тримата влъхви" е неработен ден.

   В православието тримата влъхви не се смятат за царе, нямат имена и точно определен брой.

   В евангелския текст мъдреците идват в Йерусалим от изток, следвайки звезда, оповестяваща раждането на новия юдейски цар. Новината смущава цял Йерусалим, но най-вече Ирод, царя на Юдея. Юдейският владетел повиква източните мъдреци при себе си и им казва да намерят новородиния Иисус Христос, за да се поклони и той на новия цар. Влъхвите продължават радостни следването на звездата и тя ги отвежда във Витлеем, точно в къщата, където се намират Младенеца и майка му Мария. Те падат и се покланят на невръстното момче. Принасят му съкровищата си: злато, ливан и смирна. Мъдреците не се връщат при Ирод, понеже получават на сън откровение. Заминават за страната си по друг път.

2 DSCN8163

3 20190106 121632

4 DSC

5 DSCN8167

6 epi

7 untitled12

 

 

 

 

 

 

 

 

1Midzor

Нова българска ски зона до Сърбия

02.01.2019

Соня Мачорска

   Върховният административен съд на Република България окончателно отхвърли жалбата на „Зелените“ срещу екологичната оценка на Общия устройствен план на бъдещата ски зона „Миджур“ над село Чупрене, област Видин.

Проектът предвижда изграждането на зона за отдих, туризъм, писти за ски и съоръжения върху площ от 710 дка. По-голямата част от нея попада в алпийската част на Западна Стара планина. Там няма гори, а има естествени писти. Предвидени са 4 учебни плаца, площадки, снежни пътеки, малки ски-влекчета. Това означава, че зоната ще бъде специализирана за начинаещи скиори и деца. Ще има и лифт, който ще води от селото до зоната. Той ще се използва от туристи и през зимата, и през лятото.

   Автор на проекта на Ски зона „Миджур“ е архитект Емил Леков, автор и на ски зоната в Банско. Според него, Чупрене има не по-лоши дадености от Банско.

   Отвъд тази част на планината, в Сърбия, има подобен зимен център – „Бабин зуб”, масово посещаван и от българи.

   Ски зона„Миджур“ ще бъде реализирана около 2020 година.

   Село Чупрене е разположено на 20 километра от град Белоградчик, на 70 километра от град Видин, на 60 км от град Монтана и на 13 километра от границата с Република Сърбия. Кметът Ваньо Костин вече трети мандатръководи най - активната общинска администрация в област Видин.

Седемнайсет са спечелените европейски проекти на Община Чупрене на стойност близо 21 милиона лева.

2 Chuprene

3 Midzor2

 

 

 

 

„Аполо“, НАСА и българският инженер„Аполо“, НАСА и българският инженер...

  „Аполо“, НАСА и българският инженер 18.01.2019 Соня Мачорска    Гостуваща  [ ... ]

Рисунки от Румъния за деца от Видин, БългарияРисунки от Румъния за деца от Видин, България...

  Рисунки от Румъния за деца от Видин, Българияbsp; По [ ... ]

Преиздават „Бай Ганьо“ на Алеко с даренияПреиздават „Бай Ганьо“ на Алеко с дарения...

  Преиздават „Бай Ганьо“ на Алеко с даренияbsp; Прик [ ... ]

Богоявленски водосветБогоявленски водосвет

Богоявленски водосветачорска nbsp; Богоявление (на гръцки: Θεοφ [ ... ]

Нова българска ски зона до СърбияНова българска ски зона до Сърбия...

  Нова българска ски зона до Сърбия    Върховният ад [ ... ]

Германски туристи в Долината на розите в БългарияГермански туристи в Долината на розите в България...

  Германски туристи в Долината на розите в България;[ ... ]

Еднакви такси за парични преводи в ЕС Еднакви такси за парични преводи в ЕС ...

  Еднакви такси за парични преводи в ЕСbsp;  „До края  [ ... ]

Комисар Мария Габриел предвижда конференция за пчеларството в началото на 2019-та Комисар Мария Габриел предвижда конференция за пче...

  Комисар Мария Габриел предвижда конференция за пчеларството в началото на 20 [ ... ]

Пленарно заседание на Европейския парламент в СтрасбургПленарно заседание на Европейския парламент в Стра...

  Пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург

Ритуалът на Никулден във Видин - отпреди 150 годин...

Ритуалът на Никулден във Видин - отпреди 150 годиниp; Ек [ ... ]

По-стари статии

Език

adv_variant_1.jpg
Saturday, 19 Януари 2019
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg