• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

 

1DSC 8779

Обреден хляб преди Димитровден

17.10.2017

Соня Мачорска

   Празник на хляба беше организиран днес във Видин от местната Община и Видински фонд „Читалища“, съобщиха от пресцентъра на Общината.

   Събитието е част от програмата за духовния празник на Видин – Димитровден и първа крачка към създаване на Къща на хляба във Видин. В изложението можеха да се видят ритуални хлябове, работилница за месене на хляб, презентация и дискусия на тема „Приказка за хляба”. Изложбата бе експонирана в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, като в нея се включиха читалища - членове на Фонда.

   Проявата бе открита от заместник-кмета по хуманитарни дейности и социална политика на Община Видин Венци Пасков.Той поздрави всички участници и гости и съобщи, че част от представените в изложбата хлябове ще отидат за хората, които ползват услугата „топъл обяд“ по проект на Общината.

   Презентация на тема “Хлябът е традиционна култура”, подготвена от Десислава Божидарова, уредник в отдел „Етнография“ на Регионален исторически музей - Видин, разказа за традициите и ритуалите при месене. Хлябът символизира вечния кръг на живота и домашното огнище. Както в миналото, така и днес месеното на хляб се определя като свещенодействие.

   Посетителите се насладиха на майсторски приготвените хлябове. Те имаха възможност сами да замесят погачи, които да занесат и изпекат у дома си.

2 DSC 8762

3 DSC 8768

4 DSC 8788

5 DSC 8780

6 DSC 8776

 

 

 

 

 

 

1Award2017 

Награда „Джон Атанасов“

11.10.2017

Соня Мачорска

   На официална церемония в Гербова зала на Президентството на Република България, Енчо Мишинев, част от CodeIT екипа на Мусала Софт, и Антон Шиков, преподавател в школа по информатика „Шикови“ и ръководител на българския национален отбор по информатика бяха наградени с грамота „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“, за постигнати най-високи резултати в международни ученически олимпиади по информатика и информационни технологии. Наградата бе връчена от г-н Румен Радев, Президент на Република България.

   Бивш възпитаник на Математическата гимназия в град Ямбол и настоящ студент в университета Кеймбридж, Енчо Мишинев бе отличен с грамота „Джон Атанасов“, след като през 2017 година заема седмо място в класацията на стоте най-добри млади програмисти в света, съобщиха от пресцентъра на Мусала Софт. Успехите му, сред които три сребърни и два златни медала от международни първенства, допринасят за това България да е на шесто място в света по завоювани медали от Международната олимпиада по информатика.

   Енчо Мишинев стартира професионалната си кариера като софтуерен инженер в Мусала Софт. Като част от CSLab екипа на компанията, той участва в организацията на CodeIT - едно от най-старите състезания по програмиране в света и най-елитният частен международен конкурс по информатика у нас с 18-годишна история.

   Енчо Мишинев е третият служител на компанията, който е отличен с престижната награда Джон Атанасов. През 2011 и 2013 година Хараламби Хараламбиев и Димитър Иванов получават грамота „Джон Атанасов“ за успешното прилагане на научни открития в практиката и за реализирането на проекти с висока обществена значимост от млади изследователи.

   Наградата на Президента на Република България „Джон Атанасов“, учредена на името на създателя на първия електронен компютър - известния учен от български произход Джон Атанасов, се връчва от 2003г. в подкрепа на личните постижения на младите български изследователи, ученици, студенти и преподаватели, работещи в сферите на информатиката и информационните технологии. Носителите на отличията „Джон Атанасов“ се избират от специална комисия, включваща водещи изследователи и практици в областта на информационните и комуникационни технологии.

Encho Mishinev at CodeIT

 

 

 

1DSC 7135

Хората, които се грижат за истината

10.10.2017

Соня Мачорска  

   Видин отбеляза Денят на българските архиви с изложба на документи от архивната колекция “Дарено от Румен Манов” и представяне на неговата книга-каталог “Небесни закрилници на дома”.

   Само днес в препълнената импровизирана зала за можеха да се видят уникати на документи, съхранявани във фондохранилищено на Архива, като плана на Видин от 1730 година и др.

   По повод празника Светлана Кръстева, началник отдел Държавен архив, удостои с грамоти и дари с „Речник на говора на село Рабиша, Белоградчишко“ (автор Владимир Стефанов) над 20 дарители, допринесли за обогатяване на Видинския архивен фонд през последната година.

   Благодарствени адреси до служителите в Държавен архив поднесоха: Анжело Методиев, зам.-областен управител, Иванела Андреева, секретар на Община Видин, архимандрид Самуил от Видинска света митрополия.

   Авторът на „Приказка за България“ Румен Манов представи пред присъстващите своята последна книга-каталог “Небесни закрилници на дома”, в която са документирани 105 икони, използвани през вековете от българите. В навечерието на 24 май тази година Манов прави изложба с експонатите от своята частна колекция и представя каталога в Музея за християнско изкуство – „Криптата“ към катедралата „Александър Невски“. „Идеята за каталога е да се потопим в света на нашите предци, да надникнем в пропития им с вяра и християнска смиреност дом, и да се докоснем до най-сакралната му част – домашния олтар“, сподели Румен Манов. „Да се опитаме да притихнем в ъгъла на опушената от огнището стая, и да погледнем към домашната икона, пред която преминава целият живот на семейството – от раждането до смъртта, през молитвата за закрила и прошка“ – допълни той.

2 DSC 7187

3 20171010 175624

4 20171010 175441

5 20171010 175806

6 20171010 175606

8 20171010 175718

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1IMG 20171007

Български национален Фестивал за стари градски песни

08.10.2017

Соня Мачорска

   За пета поредна година Свищов събира любителите на стари градски песни, за да вземат участие в Националния фестивал, носещ името на един от най-изявените български певци на стари градски песни Георги Бейков, информират от пресцентъра на общината в дунавския град.

   Председателят на журито, неговият син Никола Бейков, благодари на община Свищов за усилията, които полага за реализиране на фестивала, а на всички участници - за любовта, с която съхраняват хубава стара градска песен.

   Петият национален Фестивал за стари градски песни бе открит официално от кмета на община Свищов Генчо Генчев, който сподели, че всички учстници ще си тръгнат от Свищов с компакт диск с изпълнения на прочутия Георги Бейков и така „част от него ще стигне до всяко кътче на България“.

   В унисон с времето, вокална група „Ставерчанка” при НЧ „Васил Левски–1898”- с. Ставерци, даде старт на фестивала с песента „Ръми дъждец“, след което се занизаха като бисери на перлена огърлица старите градски песни...

   Роден в свищовското село Козловец, животът на Георги Бейков преминава в Свищов, където развива музикалната си и творческа дарба. Пътят му на естраден певец започва от малките градски ресторантчета, за да стигне до естрадния отдел на Музикалната академия и сцените на престижни барове и локали в Канада, Швейцария, Австрия и Германия.

   През 70-те и 80-те години на миналия век Георги Бейков създава вокалното дуо „Нове“ с цигуларката и пианистка Ваня Цокова, с която изпяват повече от образците на българската стара градска песен. (https://www.youtube.com/watch?v=yt8SlglA97s )

   В двудневното издание на Фестивала участват 36 инидивидуални изпълнители и състави от цяла България.

2 IMG 20171007

3 IMG 20171007

4 IMG 20171007

5 IMG 20171007

6 IMG 20171007

 

 

 

 

 

 

 

 

1MNS123

Празник на плодородието в Калафат, Румъния

07.10.2017

Соня Мачорска

  За втора поредна година фермери от двата бряга на река Дунав между Калафат и Видин показват какво са произвели. Организатори на Празника са Център за култура и Община Калафат с активното съдействие на Асоциация на власите в България и Народно читалище "Пробуда-1925" с. Флорентин, област Видин.

   Показаните ястия и сладкиши от местни плодове и зеленчуци са по автентични рецепти, приготвени от представители на Културен дом, Детска градина, училища и Ансамбъл „Розеле Калафатулуй“ – град Калафат и българските им гости. В рамките на еднодневния празник се провежда и конкурс за най-вкусно приготвена лютеница, споделиха специално за www.danubebridge2.com Борислав Митрашков, председател на читалището във Флорентин, и Пламка Любомирова, председател на Асоциация на власите в България.

2 MNS124

3 MNS125

4 MNS126

5 MNS127

6 MNS128

 

 

 

 

 

 

Обреден хляб преди ДимитровденОбреден хляб преди Димитровден...

  Обреден хляб преди Димитровден    Празник на хляб [ ... ]

Награда „Джон Атанасов“Награда „Джон Атанасов“

  Награда „Джон Атанасов“рска    На официална церемония [ ... ]

Хората, които се грижат за истинатаХората, които се грижат за истината...

  Хората, които се грижат за истинатаbsp;     Видин [ ... ]

Български национален Фестивал за стари градски песни Български национален Фестивал за стари градски пес...

  Български националал за стари градски песни чорска  [ ... ]

Празник на плодородието в Калафат, РумънияПразник на плодородието в Калафат, Румъния...

  Празник на плодородието в Калафат, Румънияnbsp;За вт [ ... ]

Инфо система ще следи комарите между България и РумънияИнфо система ще следи комарите между България и Ру...

  Инфо система ще следи комарите между България и Румъния;]

Нов граничен пункт между България и РумънияНов граничен пункт между България и Румъния...

  Нов граничен пункт между България и Румънияbsp; Бъл [ ... ]

Паметник на Стефан Дуньов в БудапещаПаметник на Стефан Дуньов в Будапеща...

  Паметник на Стефан Дуньов в Будапещаbsp;  Полковник [ ... ]

Народна мъдрост и традиции от шест държавиНародна мъдрост и традиции от шест държави...

  Народна мъдрост и традиции от шест държавиnbsp; Гимн [ ... ]

Градове на розатаГрадове на розата

  Градове на розатаоня Мачорска    Споразумение за побратимяван [ ... ]

По-стари статии

Език

adv_variant_1.jpg
Sunday, 22 Октомври 2017
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg