• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

 

1DSCN9268

Голям проект за Видин

11.12.2017

Соня Мачорска

   Инициативен комитет за представяне на проект „Перлата на Видин“ бе учреден днес от Предприемачи – ГЕРБ в присъствие на депутатите Владимир Тошев и Росен Живков.

   Специален гост на събитието беше Валя Чилова - основател на Национален съвет за публично-частно партньорство и Асоциация „Корпоративна Социална Отговорност – България”, управляващ партньор в Маркетор, Агенция за стратегическо и бизнес планиране и привличане на чужди инвестиции в България, изпълнителен директор на Клъстер на българските социално отговорни износители.

   Николай Цветков представи пред присъстващите основните насоки на Проекта, разработен от арх. Георги Джотолов. Той включва изграждането на гребен канал ( с допълнение от учредителите – и писта, с олимпийски размери) към Гребната база, яхтено пристанище, минерален санаториум, петзвезден хотел. Туристическата дестинация ще включва, освен Баба Вида и другите съществуващи исторически обекти, изграждане на летището и ски-писта под връх Миджур.Проектът ще е на стойност около и над 250 млн. евро. Очаква се интерес да проявят арабски инвеститори, сподели Цветков.

   До средата на януари следващата година 7-членният инициативен комитет трябва да съдейства за завършване на проекта и представянето му пред българското правителство. Валя Чилова, родом от Видин, обеща да съдейства, както при изготвяне на детайлите, така и за лобиране пред правителството.

   Депутатът Владимир Тошев информира видинските предприемачи, че обходен четирилентов път Димово-Ружинци ще започне да се изгражда следващата пролет. С което „северозападният регион ще има и трите необходимости, за да може да просперира – достъпност, добро земеделие и туризъм“.

   В срещата на предприемачите от Видин участваха още Албена Георгиева, областен управител и Цветан Асенов, зам.-кмет на Общината. Общо 33-ма представители на бизнеса покрепиха инициативата и обещаха съдействие за реализирането й.

2 DSCN9276

3 DSCN9273

4 DSCN9270

 

 

 

 

 

1Drom

Равен достъп до жилища за ромите във Видин

09.12.2017

Соня Мачорска

  Конференция на тема: „Равен достъп до жилища за ромите във Видин“ се проведе днес от Сдружение „Организация Дром“, подрепена от Фондация „Отворено общество“. Неправителствената организация вече двайсет години „проправя“ път за по-добър живот на ромите в област Видин.

   Благодарение на пилотен проект за десегрегация на ромското образование в Централна и Източна Европа, който „Организация Дром“ и нейният председател Донка Панайотова стартираха през август 2000 г., днес голяма част от децата на видинските роми учат в различни видински училища, извън сегрегираното училище в местния квартал.

   През последната година, работата на „Организация Дром“ е насочена към създаване на условия за достъп до жилища за ромите в квартал „Нов път“, гр. Видин. Благодарение на добрата съвместна работа с Общински съвет и Община Видин, собствениците на жилища в квартала могат за закупят общинските терени, на които са построени, и така да се сключи договор между Община и собственик на жилището и, след заплащане на цялата дължима сума, да бъде издадено Удостоверение за търпимост. Това не е нотариален акт, но предпазва хората от събаряне на незаконните постройки. По този начин, заплащайки по 15 лева на квадратен метър (въз основа на данъчната оценка на жилището), хората може да остават да живеят в изградените от тях домове, които не притежават нотариален акт. Според Закона за устройство на територията, една постройка е законна, ако е построена върху собствена земя и по предварително одобрени строителни книжа. Решените във Видин е временно, но приемливо и за двете страни.

   Гост на конференцията беше д-р Красимир Кънев, председател на Български хелзинкски комитет (БХК), който сподели различни казуси по темата от някои градове в България, като похвали решението по темата във Видин.

   Генади Велков, председател на Общинския съвет в града, описа опита на Общината за узаконяване на незаконните къщи в ромския квартал и приетата Наредба, с която на собствениците на постройки се разрешава да участват в търг за закупуване на общинската земя, върху която са построени.

   Светлана Кръстева от „Държавен архив“ – Видин представи накратко пред присъстващите архивни документи за първите заселвания и последващи премествания на ромите в града, както и обособяването на квартала, именуван различно през годините назад.

Интересно социологическо изследване, направено от „Организация Дром“ със 120 ромски домакинства от кв. „Нов път“ в периода 28 ноември - 4 декември 2017 г., представи Донка Панайотова. Проучването е представително за целия ромски квартал, тъй като методологията включва извадка на случаен признак. Обхватът на проучването вклюва сто незаконни постройки и 20 – законни. Донка Панайотова акцентира върху някои резултати от проучването, като например, че 11 процента от наличните постройки са направени от кал, а 4 процента от ромските домакинства нямат осветление. Резултатите също показаха, че поне един представител на домакинство е в чужбина и че раждаемостта бележи драстичен спад, достигайки по едно дете в семейство (под 15-годишна възраст). Освен това, всяко трето домакинство, което се състои от 4-5 члена , живее в постройка от една или две стаи. Важно също така е да се отбележи, че всяко второ домакинство има готовност да заплати таксата от 15 лв. на кв.м., за да получи Удостоверение за търпимост, което би оставило семейството без заплаха от събаряне на дома.

   Адвокатът на „Организация Дром“ – Таня Кълцева, обясни механизма на узаконяване на имотите, разказа за направеното до момента и предстоящото, което включва съвместна дейност с Български хелзинкски комитет по въпроси, касаещи защита на човешките права в Северозападна България. В началото на тази година, „Организация Дром“ подписа споразумение с БХК за регионално представителство, което в момента е уникално за страната.

2 Drom2

3 Drom

4 Drom4

5 Drom

6 Drom6

 

 

 

 

 

  

 

 

 

1niki1

Николай Дърворезбарят на Никулден

06.12.2017

Соня Мачорска

   Николай Николов от Видин е единственият българин, включен в „Каталог мастеров современного християнского искусства“, издаван от Московската патриаршия. През 2017 година Каталогът за първи път включва материали за художниците на съвременното християнско изкуство не само от Русия, но и от чужбина. Изданието съдържа икони, бижута, мозайки, архитектура, скулптура, малка пластика, керамика, порцелан, кутии живопис, goldwork бродиране и шиене мъниста, дърворезби, кост и камък, боядисване, миниатюрен, занаяти, монументално изобразително изкуство, фотография , рисуване върху емайла, работата на дизайнерите и информация за техните автори. Целта на „Каталог мастеров современного християнского искусства“ е да покаже нивото на развитие на християнското изкуство и да привлече вниманието към произведенията на съвременното изкуство.

   Николай се „запознава“ с дърворезбата в едно от видинските училища, където посещава кръжок. Занаятът го увлича. След години с група приятели дърворезбари изработват иконостаса на църквата в с. Буковец. Така „тръпката“ го отвежда там, където му е мястото. Изпод талантливите му ръце са „излезли“ десетки творби на дърворезбарското изкуство. Николай с особена гордост застава до изработения от него проскинитарий с чудотворната икона на Света Богородица (на близо 300 години). Гордее се и с Владишкия трон в Троянския манастир, с двата напрестолни кръста в Лопушанския манастир, с църковната утвар в различни български църкви и най-много – във Видин.

   Отминаващата година „донася“ и друга радост на Николай – той участва в Петото международно Бианале, организиращо се от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“през две години.

   Кръстен на Свети Николай Мирликийски Чудотворец или Свети Никола, Майсторът-дърборезбар продължава да твори чудеса с ръцете и ума си, украсявайки най-светите за православните християни места и оставяйки следа след себе си. Защото знае, че „по делата се познават...“

2 niki2

3 niki3

4 niki4

5 niki5

6 niki6

7 niki7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1IMG 5443

Етнографска изложба в Княжевац, Сърбия

04.12.2017

Соня Мачорска

   12-та традиционна етнографска изложба „С традициите в Европа” бе подредена в сръбския град Княжевац, съобщиха от пресслужбата на Община Белоградчик. Изложбата се организира от Сдружението за съхраняване на традициите „Извор” и Община Княжевац с участието на асоциации и сдружения от 34 града от Сърбия, България, Словения, Черна гора и Македония. На изложбата бяха представени храни и напитки, приготвени по стари рецепти, занаятчийски произведения и др.

   Форумът бе открит от Милан Джокич, кмет на община Княжевац, след което домакините представиха интересна културна програма и модно ревю „Завещание към бъдещето”.

   На българския щанд, подреден от община Белоградчик, гостите можеха да видят ленени пана, аранжирани с български мотиви от жива боядисана вълна; ръчно бродирани карета с българска шевица и плетиво на една кука - карета, покривки, рокля; ръчно изработени бижута и гравирано стъкло.

Княжевската етнографска изложба „С традициите в Европа” улеснява контактите между различните държави и договорите за бъдещо сътрудничество.

2 IMG 0088

3 IMG 0085

4 IMG 0115

5 IMG 0149

6 IMG 0089

7 IMG 0145

8 IMG 5466

9 IMG 5485

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1DSCN9155

Опазване на традициите от влашкото малцинство в България

02.12.2017

Соня Мачорска

   Заключителен етап на трансграничния проект „Опазване и предаване на влашките (румънски) ценности чрез творчески работилници в България“ събра днес във Видин представители на Асоциация на власите в България и гости от близкия румънски град Калафат. Пламка Любомирова, председатетел на Асоциацията, разказа на присъстващите за извършената дейност с няколко групи деца, учители и възрастни жени, които са им показвали и са ги учили на стари занаяти.

   С голямо удоволствие присъстващите слушаха песните на малчуганите от с. Байкал, обл. Плевен, и момичетата от Калафат, както и да гледат танцовите изпълнения на фолклорната група от с. Флорентин, обл. Видин.

2 20171202 162932

3 20171202 164102

4 20171202 165454

5 20171202 170745

6 20171202 170331

7 DSCN9162

8 20171202 170204

9 DSCN9161

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Голям проект за ВидинГолям проект за Видин

  Голям проект за Видин Мачорска    Инициативен комитет за пр [ ... ]

Равен достъп до жилища за ромите във ВидинРавен достъп до жилища за ромите във Видин...

  Равен достъп до жилища за ромите във Видин Конфе [ ... ]

Николай Дърворезбарят на НикулденНиколай Дърворезбарят на Никулден...

  Николай Дърворезбарят на Никулденnbsp;  Николай Нико [ ... ]

Етнографска изложба в Княжевац, СърбияЕтнографска изложба в Княжевац, Сърбия...

  Етнографска изложба в Княжевац, Сърбияp;  12-та тра [ ... ]

Опазване на традициите от влашкото малцинство в БългарияОпазване на традициите от влашкото малцинство в Бъ...

  Опазване на традициите от влашкото малцинство в България

Национален музикален фестивал „Петко Стайнов“Национален музикален фестивал „Петко Стайнов“...

  Национален музикален фестивал „Петко Стайнов“sp;[ ... ]

Потомка на Васил Левски в СвищовПотомка на Васил Левски в Свищов...

  Потомка на Васил Левски в Свищов    Открит урок по  [ ... ]

Совите долетяхаСовите долетяха

  Совите долетяхаоня Мачорска    За поредна година ушати горски  [ ... ]

Откриха обновения Пристанищен терминал Видин Откриха обновения Пристанищен терминал Видин ...

  Откриха обновения Пристанищен терминал Видин ;  [ ... ]

Българо-румънски проект за намаляване на безработицатаБългаро-румънски проект за намаляване на безработи...

  Българо-румънски проект за намаляване на безработицата]

По-стари статии

Език

adv_variant_1.jpg
Monday, 18 Декември 2017
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg