• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

Cannot get "Vidin" woeid in module "mod_sp_weather".

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

 

1KUNEGIS

Най-изненадващите избирателни секции в Европа

15.02.2019

   От тихоокеански остров до затвор – това са най-необичайните места, на които ще се гласува на европейските избори през май.

   Какво общо имат подводниците, затворите с висока степен на сигурност и тропическите острови? На всички тези места в края на май можете да видите европейци да гласуват в европейските избори.

Ето най-необичайните места, в които избирателите ще гласуват:

Далечният изток

   Най-източната точка на Европейския съюз на Стария континент се намира на малък остров във финландското езеро Вирмаярви, но ако изминете още 14 125 километра на изток ще стигнете до групата острови Уолис и Футуна - френска територия в южната част на Тихия океан, където живеят 12 000 граждани, които също имат право да гласуват на европейските избори.

   От 2004 г. всички населени френски отвъдморски територии се считат за един избирателен район, като предоставят на нейните 1,5 милиона регистрирани избиратели правото да избират трима депутати в Европейския парламент. Но след като френското национално събрание премахна избирателния район на отвъдморските територии през май миналата година, сега политическите партии във Франция ще решат дали да включат кандидати от задграничните територии в своите списъци за европейските избори.

Индийският океан

   Реюнион, френски остров в Индийския океан с население от около 800 000 души, е най-южният населен регион на ЕС. Предизборната кампания за европейските избори "по принцип" не се различава от "това, което се прави на национално ниво", казва Юнус Омарджи, член на Европейския парламент от Реюнион, избран за евродепутат през 2014 г. Но признава, че проблемите които вълнуват избирателите, обикновено са различни, цитирайки захар и риболов като доминиращи дебата на острова.

Последните избори за Европейски парламент предизвикаха малък интерес в отвъдморските територии на Франция, като избирателната активност спадна до рекордно ниско ниво от 17%, според Радио Нова Зеландия. Въпреки това островите имат по-добри резултати от някои страни от ЕС: в Словакия само 13% са гласували на изборите през

Далече на север

   В най-малко гъсто населения регион на Финландия хората често трябва да пътуват "стотици километри" в деня на изборите, за да дадат своя глас, казва Мика Рийпи, областният управител на Лапландия.

   С гъстота от 17 жители на квадратен километър, Финландия има третата най-ниска гъстота на населението в Европа след Исландия и Норвегия, които обаче не са членки на ЕС. Лапландия е дом на около 180 000 души - и също толкова на брой северни елени – които живеят на територия от 99 000 km².

   Част от жителите предпочитат да гласуват доста по-рано като пускат бюлетина в най-близкия магазин няколко седмици преди изборите. Според Рийп около 30 до 40% от финландците са избрали да гласуват по пощата на последните избори и добавя, че броят им нараства.

Военни зони

   Когато става въпрос за гласуване по време на служба в армията, националните органи определят правилата. Например членове на германската армия могат да гласуват само по пощата. "Въоръжените сили ще се погрижат [за документите], така че всеки да разполага с подходящите документи навреме, за да гласува.“, казва Кристиан Шерер, говорител на германското министерство на отбраната.

   За всеки, който се намира на подводница, тази система прави гласуването малко по-предизвикателно. Гласуването трябва да се извърши достатъчно бързо, за да се „върне в Германия в подходящото време“, казва Шерер, който си спомня, че е изпращал бюлетини от чуждо пристанище „четири или пет седмици“ преди датата на изборите.

Пограничен град

   Как и кога да се гласува е може би най-объркващо в холандския град Баарле-Насео, наричан още Баарле-Хертог. Този малък град в южната част на Холандия се състои от 22 малки белгийски ексклава (бел.ред. ексклав е част от територията на страна, нямаща обща граница с нейната основна част и обкръжена от чужда територия), някои от които съдържат и холандски анклави. На практика това означава, че някои улици са разделени от бяла маркировка, съставени от бели кръстове, която ви казва дали в момента сте в Холандия или в Белгия, а на един от жителите на града му било наредено да избере държава, тъй като границата минава през входната врата на къщата му.

   Криволичещата граница също означава, че 8000 жители на града ще гласуват по различно време и ще използват различни бюлетини. Холандците ще се отправят към избирателната секция на 23 май, а три дни по-късно - на 26 май - това ще направят белгийските им съседи.

   Избирателната активност също е коренно различна в зависимост от това къде живеете в този малък град. Тъй като гласуването е задължително в Белгия, активността на белгийската част е висока - почти 90%. Междувременно в холандските части на града едва 37% са гласували на последните европейски избори.

Онлайн

   Естония, често изтъквана като най-дигитално напредналата страна на континента, е единствената държава от ЕС, в която гражданите могат да гласуват онлайн. Според правителството, една трета от естонците използват така наречената система "i-Voting", стартирана през 2005 година.

За тези, които не искат да прекарват време на опашка на местна избирателна секция, това спестява време, но също така е и полезен инструмент за нерешителните гласоподаватели - гражданите могат да променят гласовете си толкова пъти, колкото искат, докато изборният ден приключи, като само последният им избор се взима под внимание.

В затвора

   Сред половин милион души, лишени от свобода в различните страни от ЕС, една голяма част имат право да определят състава на следващия Европейски парламент.

   Правото им да гласуват зависи от тяхното местоположение и извършеното престъпление, след като през 2012 г. Европейският съд по правата на човека постанови, че всяка страна има право да приема закони за правото на гласуване на затворниците - при условие че те не въвеждат обща забрана.

   В най-малко 18 европейски страни, включително Дания, Финландия, Испания и Швеция, няма ограничения лишените от свобода да гласуват. В Германия и Франция допустимостта на затворника зависи от извършеното престъпление или продължителността на присъдата. Осъдените в Германия за престъпления, насочени към целостта на държавата, като терористите например, нямат право да гласуват.

Обединеното кралство

   Великобритания може да напусне ЕС, но голям брой хора отвъд Ламанша ще продължат да гласуват на следващите европейски избори. Около 6% от населението на Великобритания - около 3,7 милиона души - са граждани на друга държава от ЕС, според данни на британската служба за национална статистика.

   Малко под 1 милион са полски граждани, което прави поляците най-голямата европейска общност във Великобритания. Следват около 433 000 румънци и 337 000 ирландски граждани.

Източник: „Политико“

 

Средновековен фестивал „БъдинЪ”Средновековен фестивал „БъдинЪ”...

Средновековен фестивал „БъдинЪ”trong>   В ден Първи на Сре [ ... ]

Международна лятна академия във ВидинМеждународна лятна академия във Видин...

Международна лятна академия във Видинска      С пети [ ... ]

ТИД е ВидинТИД е Видин

ТИД rong>е Видин8.2019 Соня Мачорска    Това е мотото на 64-ят тур на Международна [ ... ]

Базар в 130-годишен паркБазар в 130-годишен парк

Базар в 130-годишен паркя Мачорска    Ръчно изработени изделия екс [ ... ]

ВАСИЛ ЛЕВСКИ ИДВАЛ във ВИДИНВАСИЛ ЛЕВСКИ ИДВАЛ във ВИДИН...

ВАСИЛ ЛЕВСКИ ИДВАЛ във ВИДИНска    Апостолът на свободата [ ... ]

Литографии от Долен ДунавЛитографии от Долен Дунав

  Литографии от Долв 02.07.2019 Соня Мачорска    Изложба "Пейзажи от Д [ ... ]

Денят на Дунав 2019Денят на Дунав 2019

  Деняong>т на Дунав 2019 29.06.2019    Денят на река Дунав насърчава хората да погл [ ... ]

Проектантът на Дунав мост Видин-Калафат – отличен с медалПроектантът на Дунав мост Видин-Калафат – отличен ...

  Проектантът на Дунав мост Видин-Калафат – отличен с медал

Ден на Япония в Линц, АвстрияДен на Япония в Линц, Австрия...

  Ден на Япония в Линц, Австриярска    По случай 150-годишн [ ... ]

Архитектурно наследство Видин и ДолжАрхитектурно наследство Видин и Долж...

  Архитектурно наследство Видин и Должsp;  Прекрасен [ ... ]

По-стари статии

Език

adv_variant_1.jpg
Monday, 26 Август 2019
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg