• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

 

1Drom

Равен достъп до жилища за ромите във Видин

09.12.2017

Соня Мачорска

  Конференция на тема: „Равен достъп до жилища за ромите във Видин“ се проведе днес от Сдружение „Организация Дром“, подрепена от Фондация „Отворено общество“. Неправителствената организация вече двайсет години „проправя“ път за по-добър живот на ромите в област Видин.

   Благодарение на пилотен проект за десегрегация на ромското образование в Централна и Източна Европа, който „Организация Дром“ и нейният председател Донка Панайотова стартираха през август 2000 г., днес голяма част от децата на видинските роми учат в различни видински училища, извън сегрегираното училище в местния квартал.

   През последната година, работата на „Организация Дром“ е насочена към създаване на условия за достъп до жилища за ромите в квартал „Нов път“, гр. Видин. Благодарение на добрата съвместна работа с Общински съвет и Община Видин, собствениците на жилища в квартала могат за закупят общинските терени, на които са построени, и така да се сключи договор между Община и собственик на жилището и, след заплащане на цялата дължима сума, да бъде издадено Удостоверение за търпимост. Това не е нотариален акт, но предпазва хората от събаряне на незаконните постройки. По този начин, заплащайки по 15 лева на квадратен метър (въз основа на данъчната оценка на жилището), хората може да остават да живеят в изградените от тях домове, които не притежават нотариален акт. Според Закона за устройство на територията, една постройка е законна, ако е построена върху собствена земя и по предварително одобрени строителни книжа. Решените във Видин е временно, но приемливо и за двете страни.

   Гост на конференцията беше д-р Красимир Кънев, председател на Български хелзинкски комитет (БХК), който сподели различни казуси по темата от някои градове в България, като похвали решението по темата във Видин.

   Генади Велков, председател на Общинския съвет в града, описа опита на Общината за узаконяване на незаконните къщи в ромския квартал и приетата Наредба, с която на собствениците на постройки се разрешава да участват в търг за закупуване на общинската земя, върху която са построени.

   Светлана Кръстева от „Държавен архив“ – Видин представи накратко пред присъстващите архивни документи за първите заселвания и последващи премествания на ромите в града, както и обособяването на квартала, именуван различно през годините назад.

Интересно социологическо изследване, направено от „Организация Дром“ със 120 ромски домакинства от кв. „Нов път“ в периода 28 ноември - 4 декември 2017 г., представи Донка Панайотова. Проучването е представително за целия ромски квартал, тъй като методологията включва извадка на случаен признак. Обхватът на проучването вклюва сто незаконни постройки и 20 – законни. Донка Панайотова акцентира върху някои резултати от проучването, като например, че 11 процента от наличните постройки са направени от кал, а 4 процента от ромските домакинства нямат осветление. Резултатите също показаха, че поне един представител на домакинство е в чужбина и че раждаемостта бележи драстичен спад, достигайки по едно дете в семейство (под 15-годишна възраст). Освен това, всяко трето домакинство, което се състои от 4-5 члена , живее в постройка от една или две стаи. Важно също така е да се отбележи, че всяко второ домакинство има готовност да заплати таксата от 15 лв. на кв.м., за да получи Удостоверение за търпимост, което би оставило семейството без заплаха от събаряне на дома.

   Адвокатът на „Организация Дром“ – Таня Кълцева, обясни механизма на узаконяване на имотите, разказа за направеното до момента и предстоящото, което включва съвместна дейност с Български хелзинкски комитет по въпроси, касаещи защита на човешките права в Северозападна България. В началото на тази година, „Организация Дром“ подписа споразумение с БХК за регионално представителство, което в момента е уникално за страната.

2 Drom2

3 Drom

4 Drom4

5 Drom

6 Drom6

 

 

 

 

 

  

 

 

Керамика по технология от неолита в Седмица на румънската култура в БългарияКерамика по технология от неолита в Седмица на рум...

  Керамика по технология от неолита в Седмица на румънската култура в Българи [ ... ]

Богоявление и водата, която пречиства душатаБогоявление и водата, която пречиства душата...

  Богоявление и водата, която пречиства душатаtrong>Богоявление (на г [ ... ]

Четири български компании са местни финалисти в международен конкурс за бизнес идея с каузаЧетири български компании са местни финалисти в ме...

  Четири български компании са местни финалисти в международен конкурс за биз [ ... ]

Голям проект за ВидинГолям проект за Видин

  Голям проект за Видин Мачорска    Инициативен комитет за пр [ ... ]

Равен достъп до жилища за ромите във ВидинРавен достъп до жилища за ромите във Видин...

  Равен достъп до жилища за ромите във Видин Конфе [ ... ]

Николай Дърворезбарят на НикулденНиколай Дърворезбарят на Никулден...

  Николай Дърворезбарят на Никулденnbsp;  Николай Нико [ ... ]

Национален музикален фестивал „Петко Стайнов“Национален музикален фестивал „Петко Стайнов“...

  Национален музикален фестивал „Петко Стайнов“sp;[ ... ]

Потомка на Васил Левски в СвищовПотомка на Васил Левски в Свищов...

  Потомка на Васил Левски в Свищов    Открит урок по  [ ... ]

Совите долетяхаСовите долетяха

  Совите долетяхаоня Мачорска    За поредна година ушати горски  [ ... ]

Българо-румънски проект за намаляване на безработицатаБългаро-румънски проект за намаляване на безработи...

  Българо-румънски проект за намаляване на безработицата]

По-стари статии

Език

adv_variant_1.jpg
Thursday, 18 Януари 2018
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg