• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

 

1Buda

100 години българско училище в Будапеща

26.02.2018

Соня Мачорска

   На 25 февруари 1918 г. в унгарската столица започва да функционира първото българско училище зад пределите на Родината, съобщава Светла Кьосева, директор на Българското училище за роден език (Bolgár Nyelvoktató Nemzetségi Iskola) в Будапеща. Създаването на училището е една от приоритетните задачи на българския депутат Иван Стоянович-Аджелето. Грижите за школото се поемат и от Българското генерално консулство, тъй като преселниците са български граждани. В писмо на първия директор на училището Константин Спиров до пълномощния министър Стоянович се казва, че липсата на помещение, на оборудване и учебни пособия забавя откриването на училището. До 20 февруари са били издирени и записани 30 ученици. От тях обаче в деня на откриването идват само 18. От писмото на директора става ясно, че децата учат в унгарски училища и идват допълнително да изучават български. В същото време са се привличали и деца, които не са посещавали никакво училище. Междувременно от София изпращат нарочни „временни наредби“ за организиране на българските черковно-училищни общини, които задават рамка, оставяйки всичко останало на местната конюнктура. Така създадената през 1916 г. църковно-училищна община приема през 1920 г. своя Устав. Утвърждава се името Българска православна църковно-училищна община в Будапеща, чиято главна задача е да поддържа Българската православна църква и българското народно училище в унгарската столица. Към общината е създаден и Общински фонд за съграждане на Българска православна църква и училище. За училищните дела се грижи тричленно училищно настоятелство.

   На ул. „Лоняи“ училището остава 4 години, а свързаните с него разходи се изплащат от дарения. В съответствие с промените в българската образователна система (от 1921 г. задължителното основно образование в България е седмокласно), в училището в Будапеща също е открит горен курс. Сградата на ул. „Байза“ №44, където се помещава и днес Българското училище за роден език, е предадена на Българското посолство за целите на училището през март 1955 г. През учебната 1955-1956 г. то започва занятия там. Това означава, че преминава под управлението на българското просветно министерство. (Откритите по-рано училища в Печ и Мишколц са превърнати във филиали на будапещенското училище, но много скоро се оказват в тежест на министерството и то ги закрива.)

   От началото на 70-те години на миналия век къмБългарско основно училище „Христо Ботев“ функционира детска градина, а през 1981 г. то е превърнато в Единно средно политехническо училище с учебно-професионален комплекс по туризъм. След сключването на споразумение между българското и унгарското министерство на просветата, през 1994 г. е преименувано на Българо-унгарско средно езиково училище „Христо Ботев“. С това име съществува до закриването му от Министерство на образованието и науката през 2011 г.С което завършва един исторически етап от развитието на българското образование в Унгария. Неговите традиции са наследени от създаденото през 2004 г.в рамките на образователната система на Унгария Българско училище за роден език в Будапеща. В него се дават допълнителни знания по български език и народознание за деца в училищна и предучилищна възраст. Занятията се провеждат изцяло на български език. Финансира се от правителството на Унгария, но получава помощ и от България. В училището се обучават над 90 деца на възраст от 6 до 19 години.

2 Buda

3 Buda3

4 Buda4

5 Buda5

6 Buda6

7 Buda7

 

 

 

 

 

 

 

 

Ден на славянската писменостДен на славянската писменост...

  Ден на славянската писменост; Денят на българската просвета и  [ ... ]

Чист и зелен живот в Кула и КняжевацЧист и зелен живот в Кула и Княжевац...

  Чист и зелен живот и Княжевац018 Соня Мачорска       [ ... ]

Етнографска изложба „Девет ризи копринени, а десетата – от злато“Етнографска изложба „Девет ризи копринени, а десет...

  Етнографска изложба „Девет ризи копринени, а десетата – от злато“

Казанлък отново очарова ПарижКазанлък отново очарова Париж...

  Казанлък отново очарова Парижа    За втори път Каза [ ... ]

Неделно училище във ВидинНеделно училище във Видин

  Неделно училище във Видин  Соня Мачорска      Неделно  [ ... ]

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА СТАРТИРАЩ БИЗНЕСВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА СТАРТИРАЩ БИЗНЕС...

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА СТАРТИРАЩ БИЗНЕС 09.05.2018 Соня Мачорска представи  [ ... ]

Колажите на ЗлаткоКолажите на Златко

  Колажите на Златконя Мачорска    Втора поредна изложба откри  [ ... ]

GRAND PRIX за Казанлък от Международния Тур Филм ФестGRAND PRIX за Казанлък от Международния Тур Филм Ф...

  GRAND PRIX за Казанлък от Международния Тур Филм Фестnbs [ ... ]

140 години Видинска пожарна140 години Видинска пожарна

  140 години Видинска пожарначорска    Почти век и половина  [ ... ]

Българо-френски куклен проектБългаро-френски куклен проект...

  Българо-френски куклен проекта    Държавен куклен  [ ... ]

По-стари статии

Език

adv_variant_1.jpg
Saturday, 26 Май 2018
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg