• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

 

1DSCN0610

Символи на българо-хърватското приятелство

28.06.2018

Соня Мачорска

   Поредно дарение получи днес Държавен архив - Видин. Трифон Павлов, председател на Гражданско сдружение „Епископ Йосип Юрай Щросмайер“ и Секретар на Народно читалище „Епископ Йосип Юрай Щросмайер – 2009“ – София, предостави ценни книги и документи - Българо-немски речник от 1942 година с предговор от родственица на Райна Княгиня; няколко броя от „Български църковен вестникь“ със статии и на тогавашния Видински митрополит Неофит; Дневници от Деветнадесетото народно събрание; филм за Илия Цанов (самоукият видински адвокат, спасил пред Съда 12 Ботеви четници от бесилото) и мн. др.

   Светлана Кръстева, Началник отдел „Държавен архив“ - Видин представи Трифон Павлов и книгата му „Символи на българо-хърватското приятелство“. Изданието е на Библиотека „Епископ Йосип Ю. Щросмайер“ от 2016 г. и е посветено на 25-годишнината от независимостта на Република Хърватия, като представя осемнадесет видни хървати – приятели на българския народ.

   Сдружението си поставя за цел увековечаване живота и делото на хърватския духовник, политик и възрожденски деец епископ Щросмайер, издал през 1861 г. в Загреб сборника на братя Миладинови „Български народни песни". Първата реализирана инициатива е издигането на паметник на епископа на едноименната улица в София през 2006 г. От този момент до сега дейността на г-н Павлов е неразривно свързана с популяризирането на вековните българо-хърватски духовни и културни отношения, както и запознаването на обществеността с приноса на знакови хърватски личности, допринесли за нашето развитие.

   Трифон Павлов има публикации в книги и в периодичния печат с тематичен обхват – запазване и възстановяване на национално-историческата ни памет и отношението ни към знакови места, свързани с българската история. По негова инициатива са изградени и възстановени паметни знаци на територията на София и в страната. Сред тях са паметни плочи на хърватския учен и писател д-р Франьо Рачки, автор на книгата „История на България", на Степан Радич – хърватски политик, общественик и писател, автор на книгата „Възродена България 1878–1913 г.", на проф. Степан Юринич – основоположник на зоологията в България и ректор на Софийския университет, на братя Миладинови във връзка със 150-годишнината от издаването на сборника „Български народни песни". Възстановени са гробовете и паметниците на заместник - върховния главнокомандващ на българската армия по времето на Балканските войни ген. Михаил Савов, на Пейо Яворов, Гьорче Петров, Христо и Милан Матови, Иван Гарванов, Христо Смирненски, Илия Цанов – адвокат на Ботевите четници и външен министър в правителството на Петко Каравелов, подписал акта на съединение между Княжество България и Източна Румелия.

   Възстановени са унищоженият войнишки паметник на падналите във войните 1912–1913 и 1915–1918 г., в село Славотин, Монтанско. паметникът на загиналите във Втората световна война и 18 икони за храма на селото, изчезнали в началото на 90-те години. Изработена е камбана за селската църква.

   Сдружение „Епископ Йосип Щросмайер" възстановява първия войнишки паметник в България, намиращ се в квартал Илиянци – София, издигнат през 1913 г., обновява паметника на загиналите във войните 1885, 1912 – 1913, 1915 – 1918 и 1941 – 1945 години в парк „Света Троица" София.

   Сдружението и лично г-н Павлов правят дарения на книги и оригинални исторически документи на Националния исторически музей, Софийския университет „Св. Климант Охридски“и други висши учебни заведения в страната, читалища и организации. Сред получилите дарения е и Държавен архив – Видин, това са документи, свързани с възстановяването и преосвещаването на гроба на Илия Цанов, които са включени в личния фонд на изявения видичанин.

За активна обществена и дарителска дейност Трифон Павлов е удостояван с отличия от държавни, общински, неправителствени организации и сдружения. Сред тях са: почетна значка на София - 2014 г.; почетен знак на командващия ВВС на Република България; наградата „Будител София“ за 2016 г., учредена от СУ „Св. Климент Охридски“, Столична община и Центъра за изследвания и иновации в неформалното образование, много грамоти и почетни знаци от наши и Хърватски институции.

   На срещата присъстваха: Ценцерушка Андреева, секретар на НЧ „Г. С. Раковски - 1925“ – София, сподвижник на Тр. Павлов, отец Илия от Видинска света митрополия, Анжело Методиев, зам.-областен управител на Видин, представители на Община Видин, Регионален исторически музей, Адвокатска колегия, Съюз на военноинвалидите, РУ по образованието, граждани.

2 DSCN0604

3 DSCN0609

4 DSCN0618

5 DSCN0605

6 DSCN0606

7 DSCN0607

 

 

 

 

 

 

 

Революция в журналистиката е възможнаРеволюция в журналистиката е възможна...

  Революция в журналистиката е възможнаp;  Конферен [ ... ]

X Фестивал на българите по света „Аз съм българче“® 2018X Фестивал на българите по света „Аз съм българче“...

  X Фестивал на българите по света „Аз съм българче“® 2018 ]

Новини от Европейския парламент...

  Новини от Европейския парламентравила регламентират лечениет [ ... ]

Игуменът на Бачковския манастир с ценно дарение за...

  Игуменът на Бачковския манастир с ценно дарение за Архива във Видин

България и най-голямото туристическо изложение WTM - ЛондонБългария и най-голямото туристическо изложение WTM...

  България и най-голямото туристическо изложение WTM - Лондон

Поклонничеството – нова марка трансграничен туризъмПоклонничеството – нова марка трансграничен туризъ...

  Поклонничеството – нова марка трансграничен туризъмbsp;]

Поклон пред народните будители на БългарияПоклон пред народните будители на България...

  Поклон пред народните будители на Българияbsp; Ден [ ... ]

Владикино село Владиченци Владикино село Владиченци

  Владикино село Владиченци рска    Монографично изслед [ ... ]

Ще рухне ли кеят пред Баба Вида?Ще рухне ли кеят пред Баба Вида?...

  Ще рухне ли кеят пред Баба Вида?ка Водата и времето не про [ ... ]

Горя Телеграф капия във ВидинГоря Телеграф капия във Видин...

    Горя Телеграф капия във Видинка    Късо съедине [ ... ]

По-стари статии

Език

adv_variant_1.jpg
Tuesday, 13 Ноември 2018
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg