• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

1DSCN0627

Бъдещи „министри“ приключиха своето обучение

29.06.2018

Соня Мачорска

   Завърши петдневният курс по управление на проекти с практическа насоченост с ученици от 9 до 11 клас на Природо-математическа гимназия „Екзарх Антим Първи“ във Видин. Обучението се проведе под ръководството на мениджърите на Проект “Млад проектен ръководител в трансграничния регион” Калоян Прокопиев и Мария Кондрова. Проектът (ROBG-146 с Код № 16.4.2.003) e съфинансиран от Европейския Съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програмата Interreg V-A Румъния-България.

   41 ученика с голямо удоволствие участваха в теоритичната и особено – в практическата част на курса с помощта на лекторите Теодора Тодорова и Магдалена Кутлева, упражнявайки бъдещи роли на мениджъри, министри, премиери, директори и пр.

   Множество организации използват проектния мениджмънт поради неговите изключителни предимства. Според последните статистически данни това е една бързо развиваща се професия и нейното търсене ще продължи да се увеличава и в бъдеще.

   България и Румъния, като страни-партньори, натрупаха значителен опит в трансграничните програми, а управлението на проекти се превърна в едно от най-важните умения.Насърчаването на ефективността на образованието и обучението е от решаващо значение в контекста на предизвикателствата, породени от глобализацията, демографските промени и бързото технологично развитие. Пазарът на труда от трансграничния регион се характеризира с липса на квалификация на трудещите се, а образователната система не е свързана с адекватните нужди на бизнеса. Липсата на добре обучен средно квалифициран човешки ресурс е основното предизвикателство и в двете държави. Един трансграничен проект не би могъл да реши тези проблеми, но би могъл да предприеме действия в тази област, за да се преодолеят подобни несъответствия. Младите хора са следващото поколение работещи и е наш дълг да ги подготвим, за да се справят с реалността и изискванията на пазара на труда.

     Водещ партньор по проекта е Асоциацията за инициатива и подкрепа в Югоизточна Румъния - AISSER, а българските партньори са две организации с богат опит по проекти - Сдружение „Алтернатива за Дунав“ и Сдружение „Евроинтегра“.

   Целта на проекта е подкрепа за младежката заетост в трансграничния регион чрез насърчаване на мобилността и професионалното обучение на младите хора, както и изграждането на капацитет в областта на управлението на проекти. Инициативата ще предостави уникалната възможност на 375 ученици от горните класове на средните училища от България и Румъния да придобият професионални умения и междукултурни компетенции чрез общо 15 обучения, организирани в административните области Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич от България и Мехединци, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Калъраш и Костанца от Румъния.

   В рамките на проекта започна изграждането и уеб-базирана платформа, която ще даде на младите хора информация за институциите и организациите от допустимия регион, провеждащи стажове.

   Проектът се осъществява със съдействие на Училищното настоятелство на ППМГ „Екзарх Антим Първи“ – Видин и лично на председателя Лили Цанова.

2 DSCN0624

3 DSCN3

 

 

 

 

Четиридесет български училища се присъединяват към Програмата за посланици на ЕП Четиридесет български училища се присъединяват към...

  Четиридесет български училища се присъединяват към Програмата за посланици [ ... ]

Дарение от Чикаго за родната къща на ЩастливецаДарение от Чикаго за родната къща на Щастливеца...

  Дарение от Чикаго за родната къща на Щастливеца; [ ... ]

Заупокойна св. Литургия в памет на НВП Видински митрополит ДометианЗаупокойна св. Литургия в памет на НВП Видински ми...

  Заупокойна св. Литургия в памет на НВП Видински митрополит Дометиан

Дунав Ултра – най-дългият веломаршрут в БългарияДунав Ултра – най-дългият веломаршрут в България...

  Дунав Ултра – най-дългият веломаршрут в Българияp;[ ... ]

На Фестивал на изворите в Китай - делегация от Казанлък, БългарияНа Фестивал на изворите в Китай - делегация от Каз...

  На Фестивал на изворите в Китай - делегация от Казанлък, България

Протестите за магистрален път София - Видин продължават през октомвриПротестите за магистрален път София - Видин продъл...

  Протестите за магистрален път София - Видин продължават през октомври

Големи и малки кучета на киноложка изложба във ВидинГолеми и малки кучета на киноложка изложба във Вид...

  Големи и малки кучета на киноложка изложбачорска 02.09.2018 &nb [ ... ]

Първо място измежду стотици участнициПърво място измежду стотици участници...

  Първо място измежду стотици участнициp;  С диплом  [ ... ]

Килим от цветя в БрюкселКилим от цветя в Брюксел

  Килим от цветя юксел08.2018 Соня Мачорска    Над 600 000 хиляди живи цв [ ... ]

ТИД 2018 пристигна в БългарияТИД 2018 пристигна в България

  ТИД rong>2018 пристигна в Българияp;  63-ят тур на Международната гребна  [ ... ]

По-стари статии

Език

adv_variant_1.jpg
Monday, 24 Септември 2018
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg