• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

1DSCN0627

Бъдещи „министри“ приключиха своето обучение

29.06.2018

Соня Мачорска

   Завърши петдневният курс по управление на проекти с практическа насоченост с ученици от 9 до 11 клас на Природо-математическа гимназия „Екзарх Антим Първи“ във Видин. Обучението се проведе под ръководството на мениджърите на Проект “Млад проектен ръководител в трансграничния регион” Калоян Прокопиев и Мария Кондрова. Проектът (ROBG-146 с Код № 16.4.2.003) e съфинансиран от Европейския Съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програмата Interreg V-A Румъния-България.

   41 ученика с голямо удоволствие участваха в теоритичната и особено – в практическата част на курса с помощта на лекторите Теодора Тодорова и Магдалена Кутлева, упражнявайки бъдещи роли на мениджъри, министри, премиери, директори и пр.

   Множество организации използват проектния мениджмънт поради неговите изключителни предимства. Според последните статистически данни това е една бързо развиваща се професия и нейното търсене ще продължи да се увеличава и в бъдеще.

   България и Румъния, като страни-партньори, натрупаха значителен опит в трансграничните програми, а управлението на проекти се превърна в едно от най-важните умения.Насърчаването на ефективността на образованието и обучението е от решаващо значение в контекста на предизвикателствата, породени от глобализацията, демографските промени и бързото технологично развитие. Пазарът на труда от трансграничния регион се характеризира с липса на квалификация на трудещите се, а образователната система не е свързана с адекватните нужди на бизнеса. Липсата на добре обучен средно квалифициран човешки ресурс е основното предизвикателство и в двете държави. Един трансграничен проект не би могъл да реши тези проблеми, но би могъл да предприеме действия в тази област, за да се преодолеят подобни несъответствия. Младите хора са следващото поколение работещи и е наш дълг да ги подготвим, за да се справят с реалността и изискванията на пазара на труда.

     Водещ партньор по проекта е Асоциацията за инициатива и подкрепа в Югоизточна Румъния - AISSER, а българските партньори са две организации с богат опит по проекти - Сдружение „Алтернатива за Дунав“ и Сдружение „Евроинтегра“.

   Целта на проекта е подкрепа за младежката заетост в трансграничния регион чрез насърчаване на мобилността и професионалното обучение на младите хора, както и изграждането на капацитет в областта на управлението на проекти. Инициативата ще предостави уникалната възможност на 375 ученици от горните класове на средните училища от България и Румъния да придобият професионални умения и междукултурни компетенции чрез общо 15 обучения, организирани в административните области Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич от България и Мехединци, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Калъраш и Костанца от Румъния.

   В рамките на проекта започна изграждането и уеб-базирана платформа, която ще даде на младите хора информация за институциите и организациите от допустимия регион, провеждащи стажове.

   Проектът се осъществява със съдействие на Училищното настоятелство на ППМГ „Екзарх Антим Първи“ – Видин и лично на председателя Лили Цанова.

2 DSCN0624

3 DSCN3

 

 

 

 

Революция в журналистиката е възможнаРеволюция в журналистиката е възможна...

  Революция в журналистиката е възможнаp;  Конферен [ ... ]

X Фестивал на българите по света „Аз съм българче“® 2018X Фестивал на българите по света „Аз съм българче“...

  X Фестивал на българите по света „Аз съм българче“® 2018 ]

Новини от Европейския парламент...

  Новини от Европейския парламентравила регламентират лечениет [ ... ]

Игуменът на Бачковския манастир с ценно дарение за...

  Игуменът на Бачковския манастир с ценно дарение за Архива във Видин

България и най-голямото туристическо изложение WTM - ЛондонБългария и най-голямото туристическо изложение WTM...

  България и най-голямото туристическо изложение WTM - Лондон

Поклонничеството – нова марка трансграничен туризъмПоклонничеството – нова марка трансграничен туризъ...

  Поклонничеството – нова марка трансграничен туризъмbsp;]

Поклон пред народните будители на БългарияПоклон пред народните будители на България...

  Поклон пред народните будители на Българияbsp; Ден [ ... ]

Владикино село Владиченци Владикино село Владиченци

  Владикино село Владиченци рска    Монографично изслед [ ... ]

Ще рухне ли кеят пред Баба Вида?Ще рухне ли кеят пред Баба Вида?...

  Ще рухне ли кеят пред Баба Вида?ка Водата и времето не про [ ... ]

Горя Телеграф капия във ВидинГоря Телеграф капия във Видин...

    Горя Телеграф капия във Видинка    Късо съедине [ ... ]

По-стари статии

Език

adv_variant_1.jpg
Tuesday, 13 Ноември 2018
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg