• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

 

1SV

Дарение от Чикаго за родната къща на Щастливеца

20.09.2018

Соня Мачорска

     По инициатива на генералния консул на Република България в Средния Запад на САЩ Иван Анчев, Историческият музей в Свищов получи специално дарение за родната къщата на Алеко Константинов, съобщиха от пресцентъра на Общината. Дарението е свързано с инициатива на генералното консулство в Чикаго и именуването на една от централните улици – Irving Park Rd., на името на забележития български писател.

   Една от уличните табели, носеща името на Щастливеца в Чикаго, беше подарена в официална обстановка на къщата музей „Алеко Константинов“ в град Свищов. Генералният консул разказа за редицата административни процедури, през които се е наложило да премине Консулството, докато именуването на улицата стане факт. Същевременно с това той сподели и радостта си от широката подкрепа на инициативата от страна на множество български организации и българите в Чикаго. Относно това, как са решили да нарекат улицата с това име, г-н Анчев каза следното: „За нас въобще не беше двоумение на кого трябва да наречем тази улица, тъй като Алеко Константинов е този, който най-много се асоциира с Чикаго. Посредством своето произведение „До Чикаго и назад“, той дава на поколения българи поглед към Америка и към Новия свят през различни периоди от българската история. Българинът е виждал Америка години наред през погледа на Алеко Константинов и неговия пътепис.“

   Заедно с табелата, Консулът поднесе още един уникален дар, който също ще бъде включен в експозицията на Музея - луксозен албум, специално изработен за Исторически музей Свищов, изобразяващ снимков материал на бюст-паметника на Алеко Константинов, намиращ се в библиотеката „Регенстайн“ , в световноизвестния Чикагски университет (University of Chicago), както и снимки от тържественото откриване на улицата в Чикаго.

   На акта на дарение, освен представителите на общинското ръководство, присъстваха и 30 деца от клуб „Млади възрожденеци“ към ОУ „Васил Левски“ град Белене и техните ръководители, които имаха шанса да са сред първите посетители, снимали се и докоснали новите експонати в Музея.

   В знак на признателност за изключителния жест, г-н Анчев получи от Ивелина Иванова, директор на Историческия музей, два екземпляра от книгата „Бай Ганьо“, съответно на български и английски език, а кметът на Свищов Генчо Генчев му поднесе картина, изобразяваща емблематичната за крайдунавския град Часовникова кула, построена от майстор Богдан.  

   Последвалите разговори между Консула на България в Чикаго и Кмета на Свищов преминаха в посока бъдещи съвместни проекти и инициативи, които да са изпълнени със съдържание и обединени от общата цел да се поддържа жив духа на българщината. Генералният консул сподели, че в Чикаго има 12 български училища, църкви, танцови ансамбли и редица културни центрове, чрез които непрекъснато се стремят да поддържат силна и неразривна връзката с България. Той разказа и за Съюза на българските писатели, които всяка година издават алманах с името „Любослов“, който от две години, благодарение на работата на българското консулство, има своето място в библиотеката на Американския конгрес. От тогава, на всеки 24-ти май, генералното консулство на България в Чикаго внася книги в най-голямата библиотека в света.

2 SV

3 SV

4 SV

5 SV

6 SV

7 SV

 

 

 

 

 

 

 

 

Ритуалът на Никулден във Видин - отпреди 150 годин...

Ритуалът на Никулден във Видин - отпреди 150 годиниp; Ек [ ... ]

Совите закъсняха, но долетяхаСовите закъсняха, но долетяха...

  Совите закъсняха, но долетяхака    За четвърта поред [ ... ]

ВЪЗПОМЕНАТЕЛНИ ТЪРЖЕСТВА по ПОВОД 130 ГОДИНИ от КОНЧИНАТА на ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ ЕКЗАРХ - Ден ВториВЪЗПОМЕНАТЕЛНИ ТЪРЖЕСТВА по ПОВОД 130 ГОДИНИ от КО...

ВЪЗПОМЕНАТЕЛНИ ТЪРЖЕСТВА rong>ПОВОД 130 ГОДИИ strong>от КОНЧИНАА strong>на ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ ЕКЗ [ ... ]

ВЪЗПОМЕНАТЕЛНИ ТЪРЖЕСТВА по ПОВОД 130 ГОДИНИ от КОНЧИНАТА на ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ ЕКЗАРХ ВЪЗПОМЕНАТЕЛНИ ТЪРЖЕСТВА по ПОВОД 130 ГОДИНИ от КО...

  ВЪЗПОМЕНАТЕЛНИ ТЪРЖЕСТВА rong>ПОВОД 130 ГОДИИ strong>от КОНЧИНАА strong>на ПЪРВИЯ БЪЛГАРСК [ ... ]

Среща за строежа на Дунав мост Видин-Калафат Среща за строежа на Дунав мост Видин-Калафат ...

  Среща за строежа на Дунав мост Видин-Калафат bsp; Пр [ ... ]

Български и сръбски турлаци в БелоградчикБългарски и сръбски турлаци в Белоградчик...

  Български и сръбски турлаци в Белоградчикnbsp; По ин [ ... ]

Есенни музикални искри от сопрано, мецосопрано и пианоЕсенни музикални искри от сопрано, мецосопрано и п...

  Есенни музикални искри от сопрано, мецосопрано и пианоbsp;]

Слънчева зима в картините на Димитър ВецинСлънчева зима в картините на Димитър Вецин...

  Слънчева зима в картините на Димитър Вецинnbsp; Поре [ ... ]

Нов мост при Русе – ГюргевоНов мост при Русе – Гюргево

  Нов мост >при Русе – Гюргевоня Мачорска p; Министерският съве [ ... ]

Шест нови обекти в трансграничен арт проект България – РумънияШест нови обекти в трансграничен арт проект Българ...

   Шест нови обекти в трансграничен арт проект България – Румъния

По-стари статии

Език

adv_variant_1.jpg
Friday, 14 Декември 2018
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg