• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

 

1SV

Дарение от Чикаго за родната къща на Щастливеца

20.09.2018

Соня Мачорска

     По инициатива на генералния консул на Република България в Средния Запад на САЩ Иван Анчев, Историческият музей в Свищов получи специално дарение за родната къщата на Алеко Константинов, съобщиха от пресцентъра на Общината. Дарението е свързано с инициатива на генералното консулство в Чикаго и именуването на една от централните улици – Irving Park Rd., на името на забележития български писател.

   Една от уличните табели, носеща името на Щастливеца в Чикаго, беше подарена в официална обстановка на къщата музей „Алеко Константинов“ в град Свищов. Генералният консул разказа за редицата административни процедури, през които се е наложило да премине Консулството, докато именуването на улицата стане факт. Същевременно с това той сподели и радостта си от широката подкрепа на инициативата от страна на множество български организации и българите в Чикаго. Относно това, как са решили да нарекат улицата с това име, г-н Анчев каза следното: „За нас въобще не беше двоумение на кого трябва да наречем тази улица, тъй като Алеко Константинов е този, който най-много се асоциира с Чикаго. Посредством своето произведение „До Чикаго и назад“, той дава на поколения българи поглед към Америка и към Новия свят през различни периоди от българската история. Българинът е виждал Америка години наред през погледа на Алеко Константинов и неговия пътепис.“

   Заедно с табелата, Консулът поднесе още един уникален дар, който също ще бъде включен в експозицията на Музея - луксозен албум, специално изработен за Исторически музей Свищов, изобразяващ снимков материал на бюст-паметника на Алеко Константинов, намиращ се в библиотеката „Регенстайн“ , в световноизвестния Чикагски университет (University of Chicago), както и снимки от тържественото откриване на улицата в Чикаго.

   На акта на дарение, освен представителите на общинското ръководство, присъстваха и 30 деца от клуб „Млади възрожденеци“ към ОУ „Васил Левски“ град Белене и техните ръководители, които имаха шанса да са сред първите посетители, снимали се и докоснали новите експонати в Музея.

   В знак на признателност за изключителния жест, г-н Анчев получи от Ивелина Иванова, директор на Историческия музей, два екземпляра от книгата „Бай Ганьо“, съответно на български и английски език, а кметът на Свищов Генчо Генчев му поднесе картина, изобразяваща емблематичната за крайдунавския град Часовникова кула, построена от майстор Богдан.  

   Последвалите разговори между Консула на България в Чикаго и Кмета на Свищов преминаха в посока бъдещи съвместни проекти и инициативи, които да са изпълнени със съдържание и обединени от общата цел да се поддържа жив духа на българщината. Генералният консул сподели, че в Чикаго има 12 български училища, църкви, танцови ансамбли и редица културни центрове, чрез които непрекъснато се стремят да поддържат силна и неразривна връзката с България. Той разказа и за Съюза на българските писатели, които всяка година издават алманах с името „Любослов“, който от две години, благодарение на работата на българското консулство, има своето място в библиотеката на Американския конгрес. От тогава, на всеки 24-ти май, генералното консулство на България в Чикаго внася книги в най-голямата библиотека в света.

2 SV

3 SV

4 SV

5 SV

6 SV

7 SV

 

 

 

 

 

 

 

 

Транспортът в Букурещ – по-удобен и по-редовен от софийския Транспортът в Букурещ – по-удобен и по-редовен от ...

  Транспортът в Букурещ – по-удобен и по-редовен от софийския

Деца „говорят“ Скрач език и се забавляват с програмиране Деца „говорят“ Скрач език и се забавляват с програ...

  Деца „говорят“ Скрач език и се забавляват с програмиране

Драконови лодки по ДунавДраконови лодки по Дунав

  Драконови лодкинав1.10.2018 Соня Мачорска    20-местните Драконови л [ ... ]

Откриха документална царска изложба Откриха документална царска изложба "В изгнание"...

  Откриха документална царска изложба "В изгнание"bsp;[ ... ]

България – дестинация на четири сезонаБългария – дестинация на четири сезона...

  България – дестинация на четири сезона;  От Види [ ... ]

Четиридесет български училища се присъединяват към Програмата за посланици на ЕП Четиридесет български училища се присъединяват към...

  Четиридесет български училища се присъединяват към Програмата за посланици [ ... ]

Дарение от Чикаго за родната къща на ЩастливецаДарение от Чикаго за родната къща на Щастливеца...

  Дарение от Чикаго за родната къща на Щастливеца; [ ... ]

Заупокойна св. Литургия в памет на НВП Видински митрополит ДометианЗаупокойна св. Литургия в памет на НВП Видински ми...

  Заупокойна св. Литургия в памет на НВП Видински митрополит Дометиан

Дунав Ултра – най-дългият веломаршрут в БългарияДунав Ултра – най-дългият веломаршрут в България...

  Дунав Ултра – най-дългият веломаршрут в Българияp;[ ... ]

На Фестивал на изворите в Китай - делегация от Казанлък, БългарияНа Фестивал на изворите в Китай - делегация от Каз...

  На Фестивал на изворите в Китай - делегация от Казанлък, България

По-стари статии

Език

adv_variant_1.jpg
Wednesday, 24 Октомври 2018
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg