• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

Cannot get "Vidin" woeid in module "mod_sp_weather".

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Изпратете ни Ваша снимка от мостовете по Дунав!

Напишете името си и името на моста.

Ние ще качим снимката в сайта www.danubebridge2.com и цял свят ще я види!

Стани фоторепортер!

---------------------------------------------------------------------

 Белград – панорамна снимка 

01. Belgrade iz balona[1] - Copy

 Панчевачки мост

 Панчевачки мост или разговорно Pančevac ( сръбски: Панчевачки мост , Pančevački ) е единственият мост над река Дунав в Белград , столицата на Сърбия. Той е кръстен на северния сръбски град Панчево ( във Войводина ), който е свързан с Белград по пътя след моста.

   Изграждането на първия, оригиналния мост, започва през 1933 година. На 27-ми октомври 1935 г. е открит от принц регент на Югославия Павле Караджорджевич, и носи името на все още малолетния крал на Югославия , Петър II (Kralja Петра II). След германското нападение срещу Югославия на 6 април 1941 г. в хода на Втората световна война , югославското командване на армията решава да взриви всички три съществуващи мостове в Белград ( два над Сава и един над река Дунав ), в напразен опит да се забави напредъка на германската армия . Мостът на цар Петър II е бил разрушен през нощта на 10 срещу 11 април 1941.

   Германците ремонтирали моста за техните цели през периода на окупацията 1941-1944 . През пролетта на 1944 г. започва Allied Anglo - American бомбардировките на Белград. Мостът е бил ударен и повреден при бомбените атентати от 16 април и 03 септември, 1944 . Когато германците започват да се оттеглят от Белград през октомври 1944 г., разрушават моста след себе си.

   Реконструкцията на моста започва през 1945 г., върху останките на разрушените опорни стълбове . Плановете са направени от 50 руски инженери, начело с Владимир Александрович Головко ( 1897-1956 ) , генерал-лейтенант от технически войски на Червената армия . Поръчката на Джоузеф Сталин е, че те трябва да изградят удобен за преминаване , а не скъп жп мост , но Йосип Броз Тито го убеждава , че трябва да се направи подходящ мост. На 7-ми ноември 1946 първият влак преминава през новия мост и редовното движение по пътищата започва три седмици по-късно , на 29 ноември. Първоначално , Тито го нарича Моста на Червената армия .

   След 20 години , през 1965 г. , мостът е имал последният основен ремонт . Без да броим язовирите Джердап на границата с Румъния , Панчево Bridge е единственият мост над река Дунав в Сърбия , който не е бил разрушен от авиацията на НАТО по време на бомбардировките на Сърбия от 24 март до 12 юни 1999 .

Технически характеристики

   Оригиналният мост е построен от немските фирми , Siemens - Baunnion GmbH от Берлин , и Luxemburgische Bergwerks унд Хутен AG от Дортмунд . Първо компанията доставя стълбовете за моста. Работата на тези две дружества е част от репарациите   - Германия е трябвало да плати на Сърбия за вредите, извършени по време на Втората световна война.

   През 1946 г. мостът е бил предназначен да бъде само един железопътен мост , но по-късно е открит и за автомобилно движение . Днес той разполага с две платна за движение в двете посоки и въпреки че е проектиран да има две релсови линии , в момента има само един коловоз .                                                                                                                                                                                                                                            Обща дължина на стоманения мост е 1526,4 м , от които 1134,7 м - над коритото на реката . Височината на основните опорните стълбове е 18 метра. 

11. 800px-Serbia, Belgrade, Pancevo bridge, 07 08 2011 - Copy 

12. 800px-Pancevacki most - Copy 

13. 800px-Serbia, Belgrade, Pancevacki most, truss construction, 25 04 2011, 2 - Copy 

14. 773px-Serbia, Belgrade, under the Pancevo bridge, 07 08 2011 - Copy

 Мост на Ади

Срок на изпълнение: 2008 - 2012

Вид строителство: въжен мост

Тегло: 9000 тона

Обща дължина: 964 m

   Мостът Ada или Сава мост е мост над река Сава в Белград, Сърбия. Мостът се простира на остров Ада Циганлия. Строителството започва през 2008 г. и е открит на 1 януари 2012 година. Мостът значително помага за претоварването на трафика, минаващ през центъра на града и стария мост Газела. Този нов мост е част от нов пръстен, който също се използва за трета линия на метрото в града, свързващ Novi Beograd с центъра. Прогнозната стойност на проекта е прибл. 160 милиона евро. Главната кула на моста е с височина 202 метра.

   През 1923 г. архитект Đorđe Kovaljevski създава първия урбанизиран план на района, който предвижда мост над Ада Циганлия. Първоначалната идея на това, известен като Белград Inner City Semi-Околовръстен път, до която мостът е важна част, са създадени по това време. Този път е част от няколко плана под различни наименования, като например Главен Околовръстен път, Напречен път, Източна тангента, всеки с малко по-различни маршрути. Всички планове са имали едно общо нещо: Ада Циганлия мост. В ранните планове мостът е бил поставен по-близо до езерото, а окончателният проект го поставя на самия връх на острова поради екологични съображения. 

21.  Beograd - Copy

22.Ada vatromet 1

23. Beograd

24. Beograd 2014

25 Ada Bridge

26 PhotoWalk1

Бранковския мост 

32. Belgrade Sava bridge[1] - Copy 

33. P4303205 - Copy (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Език

adv_variant_1.jpg
Friday, 22 Ноември 2019
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg