• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

 

1vadastra

Керамика по технология от неолита в Седмица на румънската култура в България

15.01.2018

Соня Мачорска

   Под егидата на румънския посланик в България, Н. Пр. Йон Гъля, днес в София се открива Седмица на румънската култура, съобщи Иван Жуветов, директор на Румънския културен център във Видин. Денят съвпада с Националния ден на културата в Румъния и рождената дата на големия румънски писател Михай Еминеску. Седмицата е посветена на годишнината от приемането на двете държави в ЕС.

   Седмицата се организира по инициатива на Румънския културен център във Видин с активното съдействие на читалище „Георги Сава Раковски“ – София и лично на Секретаря Ц. Андреева. Партньори в събитието са Окръжен съвет и Центърза опазване и насърчаване на традиционната култура – окръг Олт. Със свои произведения ще участват художници от Видин – Георги Петров, Чавдар Петров, Боряна Перчинска, Ангел Трифонов, Иван Тодоров (компютърна графика). Фотографът Боян Иванов ще представи изложбата „Румънска национална носия на Балканския полуостров“, а Валеру Чурея – „Олтения – селища и култура“.

   Работа на грънчарско колело ще демонстрира известният народен майстор Йонел Кокочи от Румъния, който над 20 години вече прави керамични съдове по древната култура Вадастра, позната и съхранена от неолита. Следи от гореспоменатата култура са запазени и до днешни дни в окръг Олт, Румъния, около град Прахово, Сърбия и град Враца, България.

   Отдавна е установено, че река Дунав не е разделящ, а обединяващ фактор в историческото развитие на Балкано-Карпатския Дунавски басейн, споделяЕуген Комша, Румъния. Земите на север от реката, ограничени от Карпатите, подобно на Южната Дунавска равнина, са прорязани от презконтиненталния път Прибалтика – Тракия – Бяло море. И тук географското местоположение е наложило различия в културата от източния и западния дял на равнината. Разделителната зона, ограничена от реките Олт – Жиу, е всъщност продължение на зоната Долни Искър – Осъм. Разликата в културата от двете и страни е засвидетелствувана и тук от неолита. Земите на запад от реките Олт – Жиу още през ранния неолит са обхванати от среднодунавската култура Винча – Старчиво – Криш. По-късно над нея се развива културата Винча – Дудещи, която също остава чужда на земите на изток от разделителната зона. Там през този период процъфтява културата Протохаманджия – Хаманджия с подчертан егейско-анатолийски характер. През средния неолит на изток се развиват културите Вадастра и Протобояна, а по-късно от двете страни на разделителната зона се формират двете големи среднодунавски култури – Салкуца на запад и Гумелница на изток.

2 chitalishte

 

 

 

 

1DSC 0050

Богоявление и водата, която пречиства душата

06.01.2018

   Богоявление (на гръцки: Θεοφάνια), по-древно - явление (на гръцки: Επιφάνια - Епифания) е един от най-древните християнски празници. Празнува се на 6 януари (Йордановден). Първоначално е посветен на раждането на Исус Христос и съпътстващите го събития: Обрезание Господне и Поклонението на Влъхвите. Исторически, в различните християнски традиции, празникът е претърпял значителни изменения (в частност, от него се е отделило Рождество Христово и днес различните християнски деноминации го празнуват различно).

   На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуално хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането му се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. Така се обновява светената вода в храмовете и от нея всеки си носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен. Вечерта срещу Йордановден е третата (и последна) кадена вечер. Тя трябва да е постна.

   От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именици, независимо от годишното време.

   С тържествена Света литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ започна големият християнски празник Богоявление във Видин. Литургията беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, наместник на овдовелия Видински епархийски престол, в съслужение на архимандрит Антим, свещ. Ставри Велинов и свещ. Методи Ванков.

   Официални гости на тържествената Богоявленска литургия бяха: кметът на Община Видин Огнян Ценков, народният представител Росен Живков, председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник областният управител Анжело Методиев, заместник-кметът Венци Пасков и районният мюфтия Неджати Али.

   След тържествен водосвет на брега на Дунав, митрополит Григорий хвърли Кръста, за който се надпреварваха 32 души. Стотици бяха гражданите и гостите на Видин, дошли да видят християнския ритуал.

   В Испания, Мексико и др. по традиция децата пишат писмо до Тримата крале (царе) и го изпращат дни преди деня на Богоявление.    На много места е традиция да се остави нещо за ядене и пиене (обикновено някакъв алкохол или вино и сладкиши) за Тримата Царе и камилите им. На другата сутрин съдовете се оказват празни, а вместо това се появяват подаръци.

    Предишния ден на различни места и градове в Испания, Мексико и др. се организират пищни улични спектакли- шествия на Тримата Крале, където магьосницитераздават подаръци, много бонбони.

   В популярният фолклор Бефана посещава всички деца в Италия на Богоявление, като пълни чорапите им с бонбони и подаръци ако са били добри, или въглен (също и черен бонбон) ако са били непослушни. Семейството на детето обикновено оставя малка чаша с вино и чиния с няколко залъка храна за Бефана.

   Често е представяна като стара жена, която лети на метла, облечена с черна роба и цялата в бонбони, подаръци или и двете.

   Тримата влъхви (английски: Three Wise Men или Three Kings в превод - Тримата мъдреци или Тримата царе) е общоприето название в западноевропейската традиция на влъхвите, поднесли даровете си на малкия Иисус Христос на Рождество. В Евангелието не се казва нищо повече за тях. Едва през Средновековието възниква традицията с назоваването на техните имена и приписването им на царския сан. Според западноевропейските разбирания, влъхвите са трима - Каспар, Мелчор и Балтазар и имат царски произход. В някои държави, като Италия, "Празникът на тримата влъхви" е неработен ден.

   В православието тримата влъхви не се смятат за царе, нямат имена и точно определен брой.

   В евангелския текст мъдреците идват в Йерусалим от изток, следвайки звезда, оповестяваща раждането на новия юдейски цар. Новината смущава цял Йерусалим, но най-вече Ирод, царя на Юдея. Юдейският владетел повиква източните мъдреци при себе си и им казва да намерят новородиния Иисус Христос, за да се поклони и той на новия цар. Влъхвите продължават радостни следването на звездата и тя ги отвежда във Витлеем, точно в къщата, където се намират Младенеца и майка му Мария. Те падат и се покланят на невръстното момче. Принасят му съкровищата си: злато, ливан и смирна. Мъдреците не се връщат при Ирод, понеже получават на сън откровение. Заминават за страната си по друг път.

4 DSCN9335

2 DSCN9325

1 DSCN9320

3 DSCN9330

5 DSCN9342

6 REYES MAGOS EN MEXICO

7 1089576

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1ChivasVenture

Четири български компании са местни финалисти в международен конкурс за бизнес идея с кауза

04.01.2018

Соня Мачорска

   Приключи първият етап на най-мащабната международна инициатива за търсене на бизнес проекти със социална значимост – Chivas Venture 2018 с награден фонд от 1 млн.щ.д. Тази година в надпреварата се включиха 29 държави от пет континента, между които и България, съобщи Хелиана Велинова, експерт PR&Communications на международния конкурс. В локалното издание на конкурса участваха 53 стартиращи компании, организации и социални предприемачи, които вярват, че светът може да бъде по-добро място за живеене и са готови да използват силата на предприемачеството, за да внесат позитивна промяна в средата около тях.

   Журито на конкурса, чиито състав тази година включва технологичния и социален предприемач Боян Бенев, Галя Прокопиева - изпълнителен директор на "Икономедиа", Манол Пейков - собственик на издателска къща "Жанет 45", Христо Христов – изпълнителен директор на "Нетинфо", Станислав Сираков от LAUNCHub, и Елена Маринова - президент и съдружник в "Мусала софт", оцени оригиналните идеи, креативността, амбицията и предприемаческия дух на кандидатите.

   В следващия кръг продължават четири български компании със социално значими каузи. Това са: Компанията Checkpoint Cardio е една от малкото в света, която притежава система за онлайн наблюдение на пациенти, спешна реакция, превенция и диагностика в реално време. Смъртността от сърдечни заболявания е най-значимата социална болест на нашето време;Компанията NASEKOMO използва технология, която превръща органичните отпадъци в алтернативен източник на протеини чрез отглеждането на ларви на насекоми. Ларвите се хранят с отпадъците и натрупват протеинова биомаса. След обработка, биомасата се използва за храна на животни, при които ларвите са естествена част от диетата, например риби;Компанията AGNON, създадена от софтуерните специалисти Живко Стефанов и Стойно Калвачев, разработва специален тип ракетна печка „Гамера”, която работи на дърва, високоефективна е и отделя изключително малко СО емисии. Този тип печки ще позволи на хора в отдалечени места да се отопляват с клони и шишарки, които събират сами. Печката е с вградена глинена пейка, която създава акумулиращ ефект за топлината;JAMBA - Career for all е онлайн платформа, която свързва бизнеса с хората с увреждания в България, оптимизирайки процеса за тяхната интеграция в пазара на труда. Наред с услугите за подбор на персонал, чрез платформата, JAMBA предлага на кандидатите модул за обучения и предварителна подготовка.

   Компанията победител, която ще представи България на глобалния финал и ще се бори за дял от наградния фонд от 1 милион щатски долара, ще стане ясна в рамките на специално събитие, в което участниците ще представят идеите си пред журито на конкурса. Българският финал ще се състои на 12 януари от 19:00 ч. в галерия „Сан Стефано“ в София.

2 AgnonLTD-Zhivko-Stefanov

Agnon LTD - Живко Стефанов

3 CheckpointCardio-Boris-Dimitrov

Checkpoint Cardio – Борис Димитров

4 Jamba-Iva-Tsolova

Jamba – Ива Цолова

5 Nasekomo-Team

Nasekomo- Екипът

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1DSCN9268

Голям проект за Видин

11.12.2017

Соня Мачорска

   Инициативен комитет за представяне на проект „Перлата на Видин“ бе учреден днес от Предприемачи – ГЕРБ в присъствие на депутатите Владимир Тошев и Росен Живков.

   Специален гост на събитието беше Валя Чилова - основател на Национален съвет за публично-частно партньорство и Асоциация „Корпоративна Социална Отговорност – България”, управляващ партньор в Маркетор, Агенция за стратегическо и бизнес планиране и привличане на чужди инвестиции в България, изпълнителен директор на Клъстер на българските социално отговорни износители.

   Николай Цветков представи пред присъстващите основните насоки на Проекта, разработен от арх. Георги Джотолов. Той включва изграждането на гребен канал ( с допълнение от учредителите – и писта, с олимпийски размери) към Гребната база, яхтено пристанище, минерален санаториум, петзвезден хотел. Туристическата дестинация ще включва, освен Баба Вида и другите съществуващи исторически обекти, изграждане на летището и ски-писта под връх Миджур.Проектът ще е на стойност около и над 250 млн. евро. Очаква се интерес да проявят арабски инвеститори, сподели Цветков.

   До средата на януари следващата година 7-членният инициативен комитет трябва да съдейства за завършване на проекта и представянето му пред българското правителство. Валя Чилова, родом от Видин, обеща да съдейства, както при изготвяне на детайлите, така и за лобиране пред правителството.

   Депутатът Владимир Тошев информира видинските предприемачи, че обходен четирилентов път Димово-Ружинци ще започне да се изгражда следващата пролет. С което „северозападният регион ще има и трите необходимости, за да може да просперира – достъпност, добро земеделие и туризъм“.

   В срещата на предприемачите от Видин участваха още Албена Георгиева, областен управител и Цветан Асенов, зам.-кмет на Общината. Общо 33-ма представители на бизнеса покрепиха инициативата и обещаха съдействие за реализирането й.

2 DSCN9276

3 DSCN9273

4 DSCN9270

 

 

 

 

 

1Drom

Равен достъп до жилища за ромите във Видин

09.12.2017

Соня Мачорска

  Конференция на тема: „Равен достъп до жилища за ромите във Видин“ се проведе днес от Сдружение „Организация Дром“, подрепена от Фондация „Отворено общество“. Неправителствената организация вече двайсет години „проправя“ път за по-добър живот на ромите в област Видин.

   Благодарение на пилотен проект за десегрегация на ромското образование в Централна и Източна Европа, който „Организация Дром“ и нейният председател Донка Панайотова стартираха през август 2000 г., днес голяма част от децата на видинските роми учат в различни видински училища, извън сегрегираното училище в местния квартал.

   През последната година, работата на „Организация Дром“ е насочена към създаване на условия за достъп до жилища за ромите в квартал „Нов път“, гр. Видин. Благодарение на добрата съвместна работа с Общински съвет и Община Видин, собствениците на жилища в квартала могат за закупят общинските терени, на които са построени, и така да се сключи договор между Община и собственик на жилището и, след заплащане на цялата дължима сума, да бъде издадено Удостоверение за търпимост. Това не е нотариален акт, но предпазва хората от събаряне на незаконните постройки. По този начин, заплащайки по 15 лева на квадратен метър (въз основа на данъчната оценка на жилището), хората може да остават да живеят в изградените от тях домове, които не притежават нотариален акт. Според Закона за устройство на територията, една постройка е законна, ако е построена върху собствена земя и по предварително одобрени строителни книжа. Решените във Видин е временно, но приемливо и за двете страни.

   Гост на конференцията беше д-р Красимир Кънев, председател на Български хелзинкски комитет (БХК), който сподели различни казуси по темата от някои градове в България, като похвали решението по темата във Видин.

   Генади Велков, председател на Общинския съвет в града, описа опита на Общината за узаконяване на незаконните къщи в ромския квартал и приетата Наредба, с която на собствениците на постройки се разрешава да участват в търг за закупуване на общинската земя, върху която са построени.

   Светлана Кръстева от „Държавен архив“ – Видин представи накратко пред присъстващите архивни документи за първите заселвания и последващи премествания на ромите в града, както и обособяването на квартала, именуван различно през годините назад.

Интересно социологическо изследване, направено от „Организация Дром“ със 120 ромски домакинства от кв. „Нов път“ в периода 28 ноември - 4 декември 2017 г., представи Донка Панайотова. Проучването е представително за целия ромски квартал, тъй като методологията включва извадка на случаен признак. Обхватът на проучването вклюва сто незаконни постройки и 20 – законни. Донка Панайотова акцентира върху някои резултати от проучването, като например, че 11 процента от наличните постройки са направени от кал, а 4 процента от ромските домакинства нямат осветление. Резултатите също показаха, че поне един представител на домакинство е в чужбина и че раждаемостта бележи драстичен спад, достигайки по едно дете в семейство (под 15-годишна възраст). Освен това, всяко трето домакинство, което се състои от 4-5 члена , живее в постройка от една или две стаи. Важно също така е да се отбележи, че всяко второ домакинство има готовност да заплати таксата от 15 лв. на кв.м., за да получи Удостоверение за търпимост, което би оставило семейството без заплаха от събаряне на дома.

   Адвокатът на „Организация Дром“ – Таня Кълцева, обясни механизма на узаконяване на имотите, разказа за направеното до момента и предстоящото, което включва съвместна дейност с Български хелзинкски комитет по въпроси, касаещи защита на човешките права в Северозападна България. В началото на тази година, „Организация Дром“ подписа споразумение с БХК за регионално представителство, което в момента е уникално за страната.

2 Drom2

3 Drom

4 Drom4

5 Drom

6 Drom6

 

 

 

 

 

  

 

 

Език

adv_variant_1.jpg
Wednesday, 17 Януари 2018
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg