• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

Cannot get "Vidin" woeid in module "mod_sp_weather".

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

"Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

1DSCN0806

Средновековен фестивал „БъдинЪ”

24.08.2019

Соня Мачорска

   В ден Първи на Средновековния фестивал „БъдинЪ” бе пресъздадена битка за крепостта „Баба Вида” между римляни и авари. Фестивалът се организира за седма поредна година от Община Видин и Историческия музей в града и е една от атракциите, съпътстващи традиционния Видински панаир, чието начало е от 1898 година.

   Групата за исторически възстановки „Първи италийски легион” от град Свищов пресъздаде подбрани фрагменти от историята на Ранното Средновековие в региона.

   Фестивалът впечатлява посетителите с демонстрация на занаяти, характерни за периода, с военната екипировка и тактика, използвани по време на средновековните битки. Детската публика има възможност да участва в специално подготвени игри и старинни занаяти.

2 DSCN0767

3 DSCN0776

4 DSCN0790

5 DSCN0800

6 DSCN0796

7 DSCN0798

8 DSCN0795

9 DSCN0792

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1DSCN0725

Международна лятна академия във Видин

12.08.2019

Соня Мачорска  

   С петима лектори-студенти от Индонезия, Испания и Чехия се провежда Международната лятна академия на Областен информационен център (ОИЦ) - Видин. Управителят на Центъра Мариела Савкова и Ахмед Куйтов – председател на УС на Сдружение „Институт Перспективи“ откриха обучението, което ще продължи до 16 август. Академията е факт, благодарение насътрудничеството между ОИЦ-а и Сдружението. Целта е подкрепа на развитието на европейската идентичност у младите хора и развитие на лидерски умения.

   Темата на лятната академия е „Трансформиращо образование - Създатели на промяната“, като тя е посветена на Международния ден на младежта 12 август -“Трансформиращо образование”. 11 участници от гр. Видин –десет ученика от ГПЧЕ „Йордан Радичков“, СУ „Цар Симеон Велики“, ПГ „Проф. Д-р Асен Златаров“ и един студент, ще бъдат обучавани от управителя на ОИЦ-Видин Мариела Савкова (последния ден на академията) и петима стажанти на Програма „Еразъм +“ от четири европейски университета: „Университет Крал Хуан Карлос“ - Мадрид, „Университет Вистула“ – Варшава, „Англо-американски университет“ – Прага и Колеж „Сивитас“-Варшава.

   Участници в Международната лятна академия са тийнейджъри от три видински училища – Гимназия с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“, Средно училище „Цар Симеон Велики“, Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ и една студентка. Петимата стажанти на Програма „Еразъм +“ са от четири европейски университета: „Универститет Крал Хуан Карлос“ - Мадрид, „Университет Вистула“ – Варшава, „Англо-американски университет“ – Прага и Колеж „Сивитас“ - Варшава.

Video: Facebook: Sonya Kirilova Machorska

3 DSCN0723

4 DSCN0721

2 DSCN0722

 

 

 

 

1DSCN0734

ТИД е Видин

12.08.2019

Соня Мачорска

   Това е мотото на 64-ят тур на Международната гребна регата по Дунав в българския етап. Регатата е започнала от 22 юни и ще продължи до 6 септември.Във Видин към регата се присъедини единствената лодка-самоделка на Николай Тодоров (Язовеца) от Горубляне, София.

   ТИД или "Tour International Danubien" е ежегоден гребен поход по река Дунав, който преминава през почти всички крайбрежни страни по течението на реката - Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, България и Румъния. В продължение на близо два месеца каякарите в него преминават около 2513,5 км. Маршрутът е разделен на етапи, като във всяка Дунавска страна има по един етап. Някои участници преминават цялото разстояние, други - само отделни етапи, според желанието и възможностите им.

2 Martin Kroger n

3 DSCN0732

4 DSCN0737

5 NMJK

6 NMGH

7 TID18

8 TID182

9 TID183

10 MNBV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1DSCN8519

Базар в 130-годишен парк

20.07.2019

Соня Мачорска

   Ръчно изработени изделия експонираха днес във Видин местни автори. Организатор на първия по рода си Базар в града са две засмени момичета – Белла Антова и Изабела (Бенджи) Василева, завърнали се в своето родно място преди два месеца, след като завършили висшето си образование и натрупали опит в по-големи градове.

   За красотата, събрана на едно място в също толкова красивия и вековен Видински крайдунавски парк, разказва Белла: „Когато дойдохме във Видин, решихме, че тук е ужасно скучно и събитията, които се правят, са доста еднотипни. Ние в София и в други по-големи градове сме се нагледали на такъв тип базари, т. е. нашата идея не е оригинална – просто я пренесохме на родна земя. Учудващо за нас самите, събрахме 32-ма участника – много интересни хора! И стана това, което виждате! Всички производители са видинчани.“

   Момичетата са амбицирани да организират и други подобни събития, а Базар да се прави периодично. Наред с подредените импровизирани „щандове“ с авторски произведения, те насочват вниманието на участници и посетители към разделното събиране на отпадъците и отказ от употреба на пластмасови изделия за бита.

Video: Facebook: Sonya Kirilova Machorska

2 DSCN8530

3 DSCN8522

4 DSCN8515

5 DSCN8511

6 DSCN8520

7 DSCN8523

8 DSCN8525

9 DSCN8524

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1VLevski

ВАСИЛ ЛЕВСКИ ИДВАЛ във ВИДИН

18.07.2019

Соня Мачорска

   Апостолът на свободата пътува по страната заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от турско робство. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание. Мечта, която хиляди българи имат и днес, но, уви, останала нереализирана 182 години след рождението му...

   В Държавен архив – Видин се съхранява личният фонд на Аладжем Соломон Самуил (1884-1977). В написаната от него през 1967 година „История на Видинското еврейство от Освобождението на България от турско робство до наши дни“, част първа, стр. 35, има кратък текст за Дякона: „Преди „Освобождението“ казват, че Апостола Васил Левски е дошъл във Видин по агитация. Настанен към Болярската улица и бил подушен от турската полиция се е крил в магазата на Маркус Пинкас в махалата до училище „Христо Ботев“. Там събирал жито Рафаел Розанес, бащата на адвоката Розанес и всеки ден жена му носила храна, уж за мъжа си, а го е давала на Левски. Това го чух от нейните уста. До като Бончев ми разправи, че има сведения, че Левски е бил в с. Брегово.“

   На 19 февруари 1938 година е открит паметникът на Апостола пред едноименното училище във Видин. Изграден е с дарения на учители, ученици и родители. Идеята идва през 1937 година от главния учител в училище "Васил Левски" Христо Тричков. Сформиран е фонд "Постройка паметник на В. Левски". Дейно участие в организацията за построяването на паметника взима и тогавашният кмет Бърни Бончев. Скулптор е Димитър Бучински, студент в София, родом от Враца.

   Паметна плоча на Васил Левски в град Брегово е открита на 19 февруари 2016 година при входа на църквата "Свето Успение Богородично".

2 DSCN9811

3 DSCN8498

4 NHJK

 

 

 

 

 

 

 

Език

adv_variant_1.jpg
Monday, 26 Август 2019
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg