• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

 

1untitled1

Транспортът в Букурещ – по-удобен и по-редовен от софийския

19.10.2018

Соня Мачорска

   За различията в транспорните схеми на Букурещ и София информират от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

   Управление на транспорта в румънската столица се различава от управлението в София със своята интегрираност и целенасоченост. Докато в София има цели 5 отделни предприятия, в Букурещ те са само 2 – Metrorex, директно подчинен на Министерството на транспорта на Румъния и RATB, която отговаря за целия останал наземен транспорт. В София от друга страна имаме ЦГМ ЕООД, което получава всички приходи, включително тези от паркиране, което показва силна централизация на приходите и отделни предприятия, които генерират всички експлоатационни разходи – Метрополитен, Електротранспорт, Автотранспорт и Частни автопревозвачи, които са силно децентрализирани. В Букурещ е обратното – има децентрализация на финансирането на двата основни вида транспорт – наземен и подземен, а същевременно централизация на експлоатацията, което е много важно за спестяването на разходи от обем и по-добра координация.

   Има съществена разлика и в издаваните карти и билети. Еднодневните карти за всички линии, които важат, както за наземния транспорт, така и за метрото, струват 17 леи (малко над 7 лв.). Единичният билет за една линия струва 2,90 леи (1,19 лв.)а в София е 1,60 лв.! Месечната поименна карта без намаление за всички линии струва 50 леи (21 лв.),в София струва 50 лв!!!

   Трамвайната мрежа в Букурещ е 137 км., като в София тя е 135км. Но Букурещ разполага с 485 бр. трамвая, на фона на едва 270 бр. в София. Румънските трамваите са местно производство, като основната част са произведени в периода 1993 – 2006г. Прави впечатление, че дизайнът е изключително простичък. Интериорът на най-старите трамваи може да се нарече „спартански”, но това не пречи на хората да пътуват с тях. Климатици няма. Трамваите са практични и удобни, а струват наполовина на тези в София – 900 000 евро. За сметка на това новите полски трамваи у нас, които са изцяло нископодови, струват 1 700 000 евро. Т.е. за стойността на закупените 25 бр. нови трамваи, щяхме да имаме 50 бр., ако следваме румънския пример. По някои от маршрутите интервалът на трамваите в пиков час е едва 2 минути, като чак след 21 часа стават на 5 минути, нещо непостижимо към настоящия момент за софийския градски транспорт.

   Пешеходците, спирките и средата като цяло, може би е най-драстичната разлика между Букурещ и София. В румънската столица няма да видите подлези, в които пешеходците да са вкарвани насила, както е в София. В целия град, дори и там, където има метростанции, кръстовищата се преминават наземно с пешеходни пътеки.

   За разлика от София, където велоалеите се развиват от периферията към центъра, в Букурещ са подходили много пестеливо, но с внимание. Велоалеи се изграждат в центъра, където би имало най-голямо търсене и те са наистина на европейско ниво. Букурещ има поне 3 различни услуги за предоставяне на велосипеди под наем, като най-любопитната е тази, при която велосипеди могат да се вземат безплатно и да се карат в района по местоживеене срещу представяне на документ за самоличност, удостоверяващ адреса на желаещия да ползва колело.

   Транспортът на Букурещ е максимално опростен и удобен. Схемата е добре интегрирана и успява да привлече много пътници.

   За по-подробна информация - https://obshtestven.wordpress.com/2018/10/19/transportut-v-buchurest-v-sravnenie-sus-sofia/

2 untitled

3 untitled2

 

 

 

 

1DSCN7651

Деца „говорят“ Скрач език и се забавляват с програмиране

12.10.2018

Соня Мачорска

   Ученици от четири видински училища участваха в събитието „Забавно програмиране - първи стъпки“, което се реализира в рамките на европейската инициатива „Запознайте се и програмирайте“ през „Седмицата на програмирането 7-22 октомври“. Инициативата се осъществява в 22 страни в Европа, финансира се от технологичната компания SAP, в партньорство с немската организация Haus des Stiftens gGmbH и за всяка страна- участник - местна гражданска организация, част от мрежата TechSoup. Организатор за България е Фондация „Работилница за граждански инициативи“, а за Видин - Сдружение „Училищно настоятелство на ПМГ "Екзарх Антим I".

   Водещи са отборите по роботика на Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I".Участваха още тимове от: СУ „Любен Каравелов“, ОУ „Отец Паисий“, ОУ „Климент Охридски“ и ОУ „Софроний Врачански“. Ръководител на всичките отбори по роботика е инж. Малинка Митова.

   В рамките на събието бяха направени демонстрации на игри със Скрач (Scratch) програмиране, проведе се работилница: "Представете си, програмирайте, споделете" и др..

   Особен интерес предизвикаха авторските демонстрации на няколко игри. Христо Розалинов и Александър Перчински от 6 клас на ПМГ демонстрираха играта „Събиране на чиста вода в чаша“. Никола от 8 клас показа играта „Телепорт“, а Виктор от 8 клас – „Ти си летящо куче“ – игра, спечелила първо място от националния кръг на конкурса „IT Знайко“ 2018, провел се в Пампорото.

   Скрач (на английски: Scratch) е визуален език за програмиране. Той е напълно безплатен и може да се използва през десктоп и онлайн мултимедиен инструмент за разработка. Използва се от ученици, учители, родители и деца като инструмент за лесно създаване на игри, помагайки на обучаващите се да бъдат по-добре подготвени да навлязат в света на компютърното програмиране.

   Създавайки и споделяйки Скрач проектите си, младите хора развиват математически способности, творческо мислене, учат се да разсъждават систематично и да работят съвместно. Езикът Скрач намира много приложения - от математически и научни проекти, включително симулации и визуализации на експерименти, записване на лекции с анимирани презентации, до социални науки, анимирани истории, както и интерактивно изкуство и музика.

2 DSCN7642

3 20181012 133707

4 20181012 133844

5 20181012 133720

6 20181012 133828

 

 

 

 

 

 

 

1Dragon boat

Драконови лодки по Дунав

11.10.2018

Соня Мачорска

   20-местните Драконови лодки, които вече са атракция в Пловдив, ще са новият туристически продукт за българо-румънския участък на Дунав, съобщи днес на пресконференция Филип Недялков, председател на УС наСдружение „Консулт груп“. Проектът ROBG-399 „Драконови лодки“ е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програма Interreg V-A Румъния-България. Изпълнява се от три неправителствени организации от България и Румъния. Водеща организация по проекта „Драконови лодки“ е Агенция за Регионално Развитие и Бизнес Център – Видин, България, а партньори са: Local Employers’ Association for Small and Middle Enterprises (LEASME) Калафат, Румъния и Сдружение „Консулт Груп“.

   Едно от най-интересните събития, предвидени по Проекта, е триатлонът, който ще се проведе догодина с лодките във водите на Рабишкото езеро, велокрос до Белоградчик и крос от центъра на града до крепостта „Калето“.

   Фестивали с Драконови лодки ще се проведат в пет български и пет румънски градове: Видин, Лом, Оряхово, Свищов и Русе; Дробета Турну Северин, Калафат, Турну Мъгуреле, Гюргево и Кълъраш.   Организаторите обещават своевременно информиране за записване на желаещите гребци.

   Драконовските лодки са плоскодънни и изцяло оборудвани с всички необходими реквизити – 40 гребла, 40 спасителни жилетки и по 1 барабан. Екипажът им се състои от 10 души, които гребат, плюс кормчия и барабанчик, който задава скоростта на гребане.

2 20181011

3 20181011

 

 

 

 

 

1MMX

Откриха документална царска изложба "В изгнание"

10.10.2018

Соня Мачорска

   В Деня на архивите и професионалния празник на българските архивисти във Видин беше открита изложбата „В изгнание“ с документи и снимки, дарени от последния български цар Симеон Втори през 2009 година. В експозицията, подготвена от Държавна агенция „Архиви“, е представен животът на царя след 1946 г. и кореспонденцията му с владетелски фамилии, български интелектуалци в изгнание, хора на изкуството, духовенството, с медии. Ангажимент в чужбина възпрепятства присъствието на Симеон ІІ на откриването на изложбата.

   На 23 табла и в няколко витрини може „да се разгледа пътят“ на изгоненото от България царско семейство, прекарало 50 години в изгнание. За това разказва богатият архив от документи, албуми, снимки, пощенски картички от различни фондове, поздравителни писма и телеграми, разменяни между видинчани и царете Фердинанд и Борис III. Включени са и снимки от посещението на Симеон II във Видин през 1996 и 2001 г.

   Гости на откриването бяха: НВП Видински митрополит Данаил, Румен Борисов, зам.-председател на Държавна агенция „Архиви“, Анжело Методиев, зам.-областен управител, Венци Пасков, зам.-кмет на Община Видин и др.

   Светлана Кръстева, началник отдел на Архива във Видин, връчи грамоти на дарителите от 2017 година. Измежду тях са: доц. д-р Иванка Нинова, инж. Лиляна Петрова, Румен Манов, Рачо Миланов и др.

2 DSCN7627

3 20181010 171336

4 20181010 173318

5 DSCN7623

6 20181010 171551

 

 

 

 

 

 

 

 

1DSCN901

България – дестинация на четири сезона

09.10.2018

Соня Мачорска

   От Видин започна информационната кампания за популяризиране на инвестициите в туризма и градската среда, предоставяни чрез финансови инструменти по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. В срещата участваха представители на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на културата, Министерството на туризма, Фонда на фондовете, общинските и областно ръководство от област Видин и др.

   Деница Николова, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ (ОПРР), открикампанията, чиято генерална цел е всички заинтересовани да получат разяснения на място за възможностите за финансиране на туристически обекти и обекти, генериращи приходи в сферата на културата, спорта и други атракциони в рамките на градовете с финансиране и подкрепа на ОПРР.

   Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма, насочи вниманието на присъстващите към дейността на Министерство на туризма и увеличения брой чуждестранни туристи, посетили България, включително от далечните Китай, Индия и Япония. Георгиева сподели амбицията на Министерството да рекламира България като дестинация на четири сезона.

   Амелия Гешева, зам.-министър на културата, помоли присъстващите и „в най-смелите си проекти за съхранят и запазят културното наследство на България“. Тя изказа благодарност за работата в една посока между Регионален исторически музей и Община Видин, както и за нарасналите с 40% приходи от посещения на историческите обекти, като пожела проекти, които биха задържали по-дълго туристите от круизните кораби във Видин.

   До края на месец ноември информационната кампания за популяризиране на инвестициите в туризма и градската среда ще продължи в градовете: Казанлък, Сливен, Велики Преслав, Свищов и Кърджали.

2 DSCN7614

3 DSCN7617

4 DSCN7618

5 DSCN7620

 

 

 

 

 

 

 

Език

adv_variant_1.jpg
Wednesday, 24 Октомври 2018
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg