• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

 

1DSCN0236

Българо-румънски проект за намаляване на безработицата

14.11.2017

Соня Мачорска

   Проект „Активни мерки за заетост в пограничния регион за сътрудничество Дробета-Турну Северин – Видин”, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България 2014-2020, бе представен днес на пресконференция. Водещ партньор по проекта е Община Вънжу Маре, Румъния с партньор от българска страна Сдружение „Активно общество” – Видин.

   Основна цел на проекта е изграждане на капацитет за включване в трудова заетост на безработни и неактивни лица от споменатите трансгранични райони, в които действителната безаботица е около и над 50%, сподели Хиршувеску Пую, ръководител на проекта. Акцент в дейността на проекта ще е насочване и повишаване на квалификацията на хората за зеленчукопризводство, строителство, социални дейности и др.

   От стартирането на проекта „Активни мерки за заетост в пограничния регион за сътрудничество Дробета-Турну Северин – Видин” в края на юни тази година е проучен пазара на труда в двете области. Предстои откриването на два регионални ресурсни центъра от двете страни на Дунав, предоставяне на услуги за повишаванена трудовия капацитет на 500 човека и др. Проектът предвижда и създаването на онлайн трудова борса за работодатели и работници от Дробета-Турну Северин и Видин, допълни Радослав Георгиев, председател на Сдружение „Активно общество” – Видин.

2 MNS2

3 MNS3

4 MNS4

5 MNS5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1MNS 1

Спорт срещу безделие

13.11.2017

Соня Мачорска

   Завърши кампанията по изпълнение на дейностите от проекта „Взаимодействие за бъдещи шампиони“, финансиран по Програмата за детско и младежко развитие, съобщи на специална пресконференция Борис Недялков, ръководител на проекта.   Реализиран във Видин, този проект се изпълнява от Сдружение „БОКАЯ” в партньорство със СУ „Цар Симеон Велики“ и Спортен клуб по кану-каяк „Бдин 77“ с помощта на Фондация „Работилница за граждански инициатива“ и финансовата подкрепа на Фодация „Оук“.

   Целта на проекта „Взаимодействие за бъдещи шампиони“ е да популяризира и утвърди подходи за работа с деца и младежи, като развива силните им страни. Организаторите са се опитали да развият личните (физически и психически) качества на подрастващи на възраст от 9 до 18 години, да изградят у тях самочувствие, самоувереност, умения за работа в екип и справяне с трудности, чрез насърчаване участието им в редовни занимания с физическа култура и спорт. В рамките на проекта 25 деца и младежи са обучени във воденето на здравословен начин на живот и редовни занимания със спорт.  

   Основната целева група от 20-25 ученициса били организирани в безплатни спортни занимания и групи по интереси в различни видове спорт – волейбол, гребане, футбол, баскетбол, плуване, фитнес, аеробик.

   Вергил Маринов, от ръководния екип на проекта, добави, че са се опитали да „овластят“ децата, като им дадат възможността да избират между здравословно и нездравословно хранене, между рационално и полезно запълнено свободно време и безцелно такова и др.

   Двете години, през които децата са обучавани на здравословен начин на живот, са се отразили благоприятно на техните „питомници“, отчитат ръководителите.

2 DSCN9109

3 MNS 3

4 MNS 4

 

 

 

 

 

 

1MNS-1

IX Фестивал на българите по света „Аз съм българче“® 2017

12.11.2017

Соня Мачорска

   За девета поредна година българчета от цял свят се събраха на свой фестивал. Тази година – в град Тимишоара, Румъния.

   Организатори на Фестивала са Асоциация T.A.N.G.R.A.® (Tonalidad, Arte Natural y Guía para Realizar Actividades) – Мадрид и Асоциация „Българче“- Винга (на румънски: Vinga, на латински: Theresiopolis – на името на кралица Мария Терезия), е населено място в област Банат, Румъния, населено от началото на ХVІІІ век до днес от банатски българи.

   Основна цел на фестивала е да съхрани националното самосъзнание, бит и култура на българите по света, както и да насърчава изучаването на родния език от българите, живеещи в чужбина.

   В тазгодишното му издание участваха деца от Румъния, Сърбия, Унгария, Испания, Германия и Италия. За своите творчески постижения са наградени много деца от Украйна и от целия свят, където живеят българи.

   Изложба с рисунки от Арт конкурса на Фестивала „Аз съм българче“® 2017 са подредени в градовете Мадрид и Винга.

   Историята на Фестивала датира от 2009г. по инициатива на асоциация Т.А.Н.Г.Р.А , с активното участие на 15 неправителствени организации на българи, живеещи на територията на Испания по повод честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Второто и третото издание също се провеждат в Испания (Мадрид и Валенсия). На следващата година,2012-та, форумътза първи път се организира извън Испания - в град Вроцлав, Полша. Следва домакинство на Прага, Чехия, Будапеща, Унгария. През 2015. г. събитието се организира в Рим, Италия, а миналата година - в Амстердам, Холандия.

   Изключително силно представяне и специална награда за децата от Българското училище за роден език и танцов състав “Росица” на Фестивала „Аз съм българче“® 2017.

   Автор на статуетката на Фестивала е Иво Чочев.

2 MNS 2

3 MNS 3

4 MNS 4

5 MNS 5

6 MNS 6

7 MNS 7

8 MNS 8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1DSCN7881

Студенти ще изографисат 170-годишна църква

08.11.2017

Соня Мачорска

   По инициатива на БНТ2 (Българска национална телевизия, канал 2) и предаването „Рецепта за култура“, студенти от Националната художествена академия „Николай Павлович“ (НХА) ще изографисат 170-годишния храм във видинското село Чупрене, съобщиха от Направление "Публични комуникации" на Телевизията.

   Църквата „Св. Николай Чудотворец“ в Чупрене е построена през 1847 година с усилията на местните хора и вече близо два века съхранява традициите и християнската вяра. Някога към църквата е имало притвор, който е служел за хранене на бедните, както и килийно училище. На площада в селото днес е останала само черквата. Преди няколко години общината ремонтира рушащата се сграда, но стенописите по олтара не са възстановени.

   Ръководството на Художествената академия и Община Чупрене подкрепят начинанието на журналисти и студенти.

   Предстои да бъдат изготвени графични проекти, в съответствие с каноничните изисквания, които ще бъдат представени за одобрение от Видинската митрополия, споделя преподавателят в катедра „Стенопис“ Любомир Драганов.

   Националната художествена академия „Николай Павлович“ подготвя едни от най-компетентните творци в областта на църковната живопис и възможността млади хора да се включат във възстановяването на храма, изграден преди повече от половин век, е изключителна възможност за професионалната им изява, а за общината – да бъде вдъхнат нов живот на едно свято място – храмът „Св. Николай Чудотворец“.

2 Center of Chuprene

3 Chuprene - 2015

 

 

 

 

 

1MNS123

   25 години от създаването на Асоциация на власите в България и XVIII-ти Международен фолклорен фестивал на румънската (влашката) песен и танц

28.10.2017

Соня Мачорска

   Четвърт век от създаването на Асоциация на власите в България (АВБ) отбелязаха нейни членове и гости в присъствието на посланика на Румъния у нас и министъра на Министерство за румънците зад граница Андреа Пастърнак .

   Тържествената част бе открита от Пламка Любомирова, председател на АВБ, която направи кратка ретроспекция на изминатия път, като специално благодари на почетния председател на организацията и един от създателите й – Иван Александров. АВБ започва трудно своята дейност, като дълго време убеждава хората във важността от запазване на техните традиции, за да се стигне до днешното 18-то издание наМеждународния фолклорен фестивал на румънската (влашката) песен и танц. Любомирова благодари и на издателите на вестик „Тимпул“ („Време“), като отбеляза дейността на неговия редактор Милан Ангелов. Асоциацията има основна заслуга за построяването в с. Иново, община Видин, на Паметника на загиналите румънски воини за освобождението на Видин от турско робство. Към днешна дата ръководство и членове се радват на приемственост в дейностите по запазване на традициите по места – както от кметовете, така и от читалищата. Във връзка с годишнината активистите на АВБ бяха отличени с грамота и плакет.

   Министър Пастърнак съобщи, че предстои приемането на два нови закона за румънците зад граница, което ще включва и финансиране през европейските фондове.

   Румънският посланик изрази задоволството си, че за втори път е във Видин и поздрави присъстващите с думите, че „музиката, танците и традициите са душата на един народ“.

   Специални гости при откриването на Фестивала бяха децата от Фолклорна група от Турну Северин с ръководител Цита Новак, които доставиха истинско удоволствие на присъстващите със своите вокални и инструментални изпълнения, отличавани нееднократно на национални и международни фестивали и конкурси.

   Тазгодишният XVIII-ти Международен фолклорен фестивал на румънската (влашката) песен и танц се провежда в с. Капитановци, община Видин с танцови и вокални състави от България, Румъния и Сърбия.

5 20171027 193026

6 20171027 183643

7 20171027 183633

8 MNS125

 

 

 

 

Език

adv_variant_1.jpg
Sunday, 19 Ноември 2017
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg