Вторник, 12 Ноември 2019
 

FCC издигна стълб РВ10, 06.04.2011

   Пределна височина достигна стълб РВ10 на Дунав мост Видин-Калафат – вторият от общо четирите стълба в плавателния участък на реката.  Стълбът е висок 40,98 метра. В основата му има 24 пилота на дълбочина от 63 до 78 метра. За изграждането им са използвани 1076 тона арматура и 6158 кубически метра бетон. Ростеркът (надпилотната шапка), построена във формата на пресечена пирамида върху пилотите, е с височина 6 метра. За нея са използвани 458 тона арматура и 2400 кубически метра бетон. Колоната, издигаща се над ростверка, на която ще бъдат положени сегментите от връхната конструкция на моста в плавателния участък на реката, е с височина 13,79 метра. За направата й са употребени 78 тона арматура и 426 кубически метра бетон. В най-горната част на стълб РВ10 се издигат два пилона, всеки  по 27,18 метра. В тях са вградени 68 тона арматура и 335 кубически метра бетон. За предпазване на фундамента на стълба от евентуални сблъсъци с кораби или други тежки предмети, ще бъдат поставени общо 19 двойки предпазни елементи, всеки един от тях с тегло от 80 до 120 тона. Четири двойки от които елементи вече са монтирани.

   Работата по изграждането на моста в плавателната част на Дунав се извършва с помощта на шлепове,  които  превозват всички необходими материали и техника. В тази част на реката има четири стълба, нивото на изграждането на всеки един от които е на различен етап. Разстоянието между тях е 180 метра. Височината им ще позволи преминаването на всякакъв вид речни кораби, без да има необходимост от демонтаж на мостика им. Между стълбовете РВ9 и РВ10 се подготвя инсталацията за монтаж на големите сегменти от връхната конструкция на моста. Продължава монтажа на защитните елементи при стълб РВ10, при стълб РВ11 се изгражда колоната над ростверка.

В неплавателния участък на Дунав започна изграждането на  жп естакадата между устой А1 и устой А2. Продължава изграждането на пътната плоча на моста и напрягане на последните кабели от връхната конструкция на моста.

От прилежащата инфрастуктура към моста се изграждат пътните връзки при Пътен възел - Ново село. Довършителни строителни  работи се извършват в сградите на жп Пътническа и жп Товарна гари.

 
EU
44200