Сряда, 13 Ноември 2019
 

Инженери „свериха” с европейските строителни стандарти Дунав мост Видин-Калафат, 09.11.2012

    Проектантски интерес доведе участниците в специализираното обучение за новия регламент за строителните продукти и стандарти в ЕС на изграждащия се мост между Видин и Калафат. Обучението е организирано от Българския институт за стандартизация (БДС) специално за инженери-конструктори, които да бъдат запознати с европейските стандарти за строителни материали и продукти.

     Над 50 инженери от регионалните колегии на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране от Плевен, Монтана, Враца и Видин разгледаха изграждащото се трансгранично пътно и железопътно вантово съоръжение над река Дунав. Специалистите  „наживо” можаха да видят приложението на стандартите за вложените в конструкцията на моста съвременни строителни материали.

    „Видяхме едно уникално съоръжение, изпълнявано от най-съвременни материали и по съвременни технологии. Горди сме, че такава мостова конструкция се изпълнява в България и е на такова високо ниво” - сподели инж. Ирен Дабижева, изпълнителен директор на Българския институт по стандартизация.

FCC Construccion продължава доизграждането на пътната плоча на моста и подготовката й за полагане на хидроизолация.

Консервират се анкерните блокове на вантите, с което завършва и цялостния процес по вантовата конструкция на моста в плавателния участък на Дунав.
Продължава изграждането на тротоарния блок и монтажа на корнизните панелки.

Продължава направата на асфалтовите настилки на подходите към моста, както и изграждането на отводнителните съоръжения, пречиствателната станция и комуникационните системи.

 
EU
44695