Сряда, 13 Ноември 2019
 

Учебна практика на Дунав мост Видин-Калафат, 12.05.2012

     Студенти  четвърти курс от Университета по архитектура, строителство и геодезия – София проведоха учебна практика по специалността  „Строителство на транспортни съоръжения”  на изграждащия се Дунав мост Видин-Калафат.
   Студентите, водени от проф. Енчо Дулевски, гл. ас. Лазар Георгиев и ас. Петър Николов, преминаха по изградената почти един километър връхна конструкция на моста, за да разгледат основните елементи на трансграничното пътно и железопътно мостово съоръжение. С професионален интерес беше разгледана вантовата конструкция на моста и напрягането на плочата, както и крановите инсталации за монтаж на сегментите в плавателния участък на реката, инсталациите за изливане на пътната плоча в неплавателния участък, които се използват от фирмата-изпълнител на Проекта – FCC Construccion, и жп естакадата към моста.
   Това е третото поредно посещение с учебна цел на студенти от  Университета по архитектура, строителство и геодезия. Строежът на моста между Видин и Калафат се посещава и от студенти по инженерни специалности - както от България, така и от чужбина.
   Към момента по проекта „Дунав мост Видин-Калафат” работят 1006 души (включително фирмите-подизпълнителки), като 84,5% от тях са българи и 15,5% - чужденци.
   90% от прилежащата инфраструктура  и 80% от моста вече са изпълнени.

 
EU
44685