Сряда, 13 Ноември 2019
 

Дунав мост 2 ще е готов след две години

14.11.2009 14:30
Всички проблеми между България и Румъния по строителството, влачени доста дълги години, вече са изчистени, каза министър Александър Цветков.
Първата копка беше направена от Сергей Станишев на 13 май 2007 г.
След две години Дунав мост 2 ще е готов за експлоатация, обеща министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков в предаването "Седмицата" на Дарик радио.
Той обясни, че строителството има закъснение с около година-година и два месеца спрямо това, което е заявено. А средствата, които се отпускат от Европейската комисия за строителството на този мост, са до края на 2010г.
"Ние сме поставили нашето искане за удължаване с една година на срока на финансирането. Забавяне досега е толкова голямо, че каквато и организация оттук насетне да се направи и теоретично не е възможно да се завърши дотогава, каза министър Цветков.
Но според него сега организацията вече е много добра и всички проблеми между България и Румъния по строителството на моста, които доста дълги години бяха влачени, вече са изчистени.
(В интервюто по-нататък става въпрос за Българските държавни железници)
Александър Цветков каза още, че Българските държавни железници няма да бъдат закрити, въпреки задълженията и загубите им. По думите му БДЖ не е обикновено предприятие, а без железници просто няма държава, тъй като те са гръбнакът на държавността и на транспорта.
Транспортният министър коментира и какви са вариантите за оцеляването на БДЖ: "Първото нещо е да се икономисат средства. Антикризисната политика и антикризисният план на първо място започват с това - драстично намаляване на разходите."
Търсел се и друг вариант за подобряване на положението в железниците - чрез приватизация на товарните превози. Министърът уточни, че тази възможност все още се проучва, но ако бъде одобрена, средствата от тази приватизация ще отидат в пътническите превози за модернизация на влаковете.
Цветков обяви, че до края на мандата на правителството ж.п. транспортът в България ще бъде модернизиран, а влакове ще могат да се движат с до 160 км в час.
"Имаме проекти за модерни ж.п. линии, които да се реализират с европейски пари. Тази седмица започна строежът на линията Пловдив-Бургас и след три години влаковете ще могат да се движат там със скорост до 160 км в час", каза министърът.
Средната максимална възможна скорост на българските влакове сега е 130 км в час.


 
EU
44707