Вторник, 12 Ноември 2019
 

Дунав мост Видин-Калафат продължава в плавателния участък на реката, 17.05.2011

    Започна монтажът на сегментите от връхната конструкция на моста Видин-Калафат в навигационния канал на реката при стълб РВ9.

   Общо 178 сегмента с тегло до 240 тона ще продължат основното тяло на моста в тази част на Дунав. Всички те се изливат в производствената база на фирмата-изпълнител FCC Construccion, която база е разположена в Безмитна зона – Видин.  Оттам всяка двойка сегменти се превозва по вода с шлеп, от който се монтират с помощта на кран-ферма, монтиран  на съответния стълб в реката, и от високо специализиран инженерен и технически персонал. Всеки един от сегментите има индивидулни параметри, в зависимост от мястото му в конструкцията на пътното съоръжение.

   Дължината на връхната конструкция на моста в плавателния участък на моста е 746  метра, а в неплавателния - 650 метра.  Първите 300 по-малки сегменти от тази конструкция (с тегло от 80 до 120 тона всеки) са монтирани в неплавателния участък на реката – от устой А1 до стълб РВ8.

   Отстрани на връхната конструкция на моста продължава изграждането на пътната плоча, готова вече от устой А2 до стълб РВ3.

„Убеден съм, че когато направим този мост и четирилентовия път от София до Видин, ще се върнат и хората, и бизнесът, и интересът към Северозападна България!” – каза на тръгване Борисов.
 
EU
44207