Сряда, 13 Ноември 2019
 

В Швейцария няма толкова голям мост! - 16.10.2010

  Седмата международна конференция за мостовете на река Дунав,  която се проведе от 14 до 16 октомври в Софияи Видин, доведе при строежа на моста Видин-Калафат  близо 80 инженери, архитекти, професори и студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия – София.   Целта на конференцията е обмяната на знания и опит между проектанти, инженери, строители и експерти в областта на проектирането и строителството на мостове.

Международната  конференция „Мостовете на Дунав” се е превърнала в традиционно международно събитие в средите на проектантите на мостове. От първата конференция през 1992 година, тя се организира на всеки три години в различни дунавски страни.

Първата  е проведена на плаващ кораб от Виена през Братислава до Будапеща. Втората конференция е проведена през 1995 година в Букурещ, третата – през 1998 година в Регенсбург, четвъртата – през 2001 година в Братислава, петата – 2004 година в Нови Сад и шестата – през 2007 година в Будапеща.

На тазгодишното издание на конференцията присъства и авторът на проекта „Дунав мост Видин-Калафат” – Антонио Мартинес Кутияс.

След разглеждането на строежа на моста Видин-Калафат, инж. Марсел Чуми, президент на Подкомисията за мостовете  в Европа, възкликна: „В Щвейцария, откъдето съм родом, няма толкова голям мост! Подобни огромни съоръжения съм виждал само в Япония. Впечатлен съм, както от дължината, височината и ширината му, така и от технологията на изпълнение!”

 
EU
44706