Четвъртък, 21 Ноември 2019
 

FCC издигна последния стълб на моста при Видин, 21.03.2012

     Пределна височина достигна последния стълб РВ12 на Дунав мост Видин-Калафат – четвъртият в плавателния участък на реката.  Стълбът е висок 44,76 метра. В основата му има 24 пилота на дълбочина до 78 метра. Ростверкът (надпилотната шапка), построена във формата на пресечена пирамида върху пилотите, е с височина 6 метра. В най-горната част на стълб РВ12 се издигат два пилона, всеки  по 27,18 метра. За предпазване на фундамента на стълба от евентуални сблъсъци с кораби или други тежки предмети, ще бъдат поставени общо 19 двойки защитни елементи, всеки един от тях с тегло от 80 до 120 тона. Пет  двойки от които елементи вече са монтирани.

   Завърши монтажът на сегментите от връхната конструкция на моста при стълб РВ9 и тя вече е съединена с тази от неплавателния участък на реката.  Общо 178 такива сегменти с тегло до 240 тона ще изграждат тялото на моста в плавателния участък на Дунав. В неплавателната част на реката техният брой е 300.

    Завърши монтажът на вантовата конструкция при стълб РВ9, като от двете страни на връхната конструкция са качени по 13 двойки ванти. При стълб РВ10 са монтирани 8 двойки ванти.

Продължават работите по изграждане на конструкцията на връхната плоча и пътните платна на моста. Приключено е и изграждането на фундаментите и стълбовете на подходната жп естакада, в ход е строителството на връхната й конструкция. Доизграждат се насипите за пътния и железопътния подходи към моста.  Изпълнението на проекта по изграждането на моста към края на месец февруари  е 72%.

Изпълнението на проекта за прилежащата инфраструктура на българска територия към края на февруари е 88%.

 
EU
45178