Четвъртък, 21 Ноември 2019
 

FCC развя знамена над издигнатия стълб РВ9, 24.11.2010

    Завърши издигането на стълб РВ9 на Дунав мост Видин-Калафат в плавателния участък на реката.  Стълбът е висок 38,68 метра. В основата му има 24 пилота на дълбочина от 68 до 80 метра. За изграждането им са използвани 1076 тона арматура и 6277 кубически метра бетон. Ростеркът (надпилотната шапка), построена във формата на пресечена пирамида върху пилотите, е с височина 6 метра. За нея са използвани 458 тона арматура и 2400 кубически метра бетон. Колоната, издигаща се над ростверка, на която ще бъдат положени сегментите от връхната конструкция в плавателния участък на реката, е с височина 11,50 метра. За направата й са употребени 85 тона арматура и 358 кубически метра бетон. В най-горната част на стълб РВ9 се издигат два пилона по 27,18 метра всеки. В тях са вградени 63 тона арматура и 332 кубически метра бетон. За предпазване на фундамента на стълба от евентуални сблъсъци на кораби или други тежки предмети, ще бъдат поставени общо 19 двойки предпазни елементи, всеки един от тях с тегло от 80 до 120 тона.

   Работата по изграждането на моста в плавателната част на Дунав се извършва с помощта на шлепове,  които  превозват всички необходими материали и техника. В тази част на реката има четири стълба, нивото на изграждането на всеки един от които е на различен етап. Разстоянието между тях е 180 метра. Височината им ще позволи преминаването на всякакъв вид речни кораби, без да има необходимост от демонтаж на мостика.

   Стълб РВ9 е изграден от фирмите: “FCC Construccion”, “Terratest”, “BBR PTE”, “PERI” , "Armatek" , “ALCOR” и „ARMA” - Плевен.

   След приключилия монтаж на връхната конструкция от моста в неплавателния му участък (от първи до осми стълб), продължава изграждането на пътната плоча от двете страни на монтираните сегменти.

   Мостовата конструкция е изпълнена на 60%, а прилежащата инфраструктура – на 45%.

   Заети към момента в строителството на Дунав мост Видин-Калафат са 975 човека, 80 процента от които са българи и 20 процента – чужденци.

   По традиция и в България, и в Испания, строителите забиват знаме, когато изградят пределната височина на един строеж.

 
EU
45177