Сряда, 13 Ноември 2019
 

Завършването на Дунав мост 2 част от позицията на страната ни за Дунавска стратегия в. "Видинският мост"


Бившият преговарящ за присъединяването на България към Eвропейския съюз Бриджит Чернота и Белин Моллов, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството бяха сред обучаващите на форум по изготвянето на Дунавската стратегия, който се проведе в понеделник във Видин. Срещата бе организирано от Институт „Отворено общество”, Сдружение ”Европейски пространства 21” и „Дабъл бейз”- група, базирана в Брюксел и насочена към създаване на мрежа за развитие на региона на Долното течение на Дунав. Форумът бе открит от кмета на Видин Румен Видов в присъствието на народните представители Владимир Тошев и Любомила Станиславова, областния управител Пламен Стефанов и председателя на общинския съвет Светослав Славчев. „В позицията на България за Дунавска стратегия силно са подчертани завършването на моста при Видин-Калафат, изграждането на първокласния път Видин- Ботевград и магистрала „Люлин”- обяви на обучението Белин Моллов. Той бе във Видин в качеството си съветник на министър Плевнелиев, тъй като Министерството на регионалното развитие и благоустройството от българска страна координира оформянето на националната ни позиция за участие в стратегията. Стратегията на Европейската комисия за развитие на дунавския регион се очаква да бъде приета през декември тази година. Тя включва 10-те дунавски държави и още четири, които са в съседство с тях- Чехия, Словения, Босна и Херцеговина и Черна гора. В позицията на страната за изработка на стратегията освен изграждането на съоръжението между Видин и Калафат са заложени реконструкция на моста Русе-Гюргево, както и строителство на трети мост по река Дунав между България и Румъния, който ще е при Оряхово или Силистра. Предвижда се още развитие на пристанищната инфраструктура и железопътната линия Видин-София-Кулата.
Белин Моллов отбеляза значимостта на европейските транспортни коридори за оформяне на стратегията. Коридор №4, който минава през Видин е връзката от Будапеща към Егейско море, но негова конкуренция е намиращия се на около 100 километра разстояние коридор №10, чието развитие е в интерес на Сърбия, отбеляза Белин Моллов като изтъкна, че проектите които ще бъдат заложени в стратегията, трябва да са подкрепени от всички страни, участващи в изработката и. Подобряване на транспортната инфраструктура е една от насоките, по които ще се работи при формиране на стратегията. Други приоритети са опазване на околната среда и биоразнообразието, както и икономическото и социално развитие. В тези дейности според Моллов може да бъде включено създаването на висше учебно заведение, за което във Видин от години се провеждат различни кампании. Холандският експерт Йоханес Хейманс, който бе сред лекторите на обучението препоръча учебното заведение да е с лаборатория и възможност за анализиране на качеството на водата. Според Хейманс в България информираността за качеството на водата не е напълно достатъчна. Друга възможност за участие в стратегията са туристически маршрути. Белин Моллов цитира проучване, определящо два основни маршрута през нашата страна- единият започва от Брашов и Синая на румънска територия и води към Казанлъшката гробница, а другият включва Видин, Белоградчик и района на Врачанския балкан.
Бриджит Чернота, която бе участник в срещата в качеството си на директор на „Дабъл бейз” отбеляза, че Дунавската стратегия е изключително голям шанс за България, за да се изпусне или да не се използва както трябва. Тя заяви, че е поела ангажимент до 12 април да докладва в ЕК какво българите мислят за стратегията и призова от политически изказвания да се премине към практически действия. Дискусии за националната позиция по отношение на Дунавската стратегия ще бъдат организирани в Лом и Свищов, след което през месец май в градовете Русе и Гюргево ще се проведе форум за участието на България и Румъния в изработката на документа. 
EU
44703