Сряда, 13 Ноември 2019
 

Министър Московски и министър Дончев преминаха първите 744 м от Дунав мост Видин-Калафат, 26.03.2012

    Поредна визита за хода на строителството на единствения в България комбиниран пътен и железопътен мост при Видин-Калафат направиха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и Томислав Дончев, министър по управление на средствата от Европейския съюз.
   Гостите бяха запознати с хода на строителството на трансграничното пътно съоръжение от инж. Хулио Руис, зам.-управител на Проекта „Дунав мост Видин-Калафат”. Отблизо беше наблюдаван процесът на подготовка за монтаж на ванти при стълб РВ10 и различни строителни дейности по връхната конструкция на моста в плавателния участък на реката. Дължината на съединената връхна конструкция от моста от защитната дига до края при стълб РВ9 е 744 метра. Изпълнението на строителните дейности по моста е над 72%. Заетите в строителството на моста и прилежащата инфраструктура работници, вкл. фирмите-подизпълнители, са 984 човека, като 81,4 % от тях са българи, а 18,6% - чужденци.
   Министър Московски потвърди крайната дата за завършване на строежа – края на ноември тази година, като уточни, че „само неблагоприятни метеорологични условия биха могли да забавят последните довършителни дейности – асфалтиране и изолации, за чието изпълнение е нужна температура 10 градуса”.
   Министър Дончев допълни, че са създадени всички необходими условия за изпълнение на Проекта. Последният технически проблем – получаването на трета концесия за добив на строителни материали за насипни дейности ще бъде разрешен от Министерски съвет до десет дни, увери той.

 
EU
44713