Четвъртък, 21 Ноември 2019
 

Конструкцията на Дунав мост Видин-Калафат - дълговечна, 26.05.2013

     Двудневни проби за скорост и натоварване на автомобилния и железен път на Дунав мост Видин-Калафат доказаха 30% по-висока сигурност на трансграничното транспортно съоръжение от  предвидено изчислената и заложена в проектната документация. Което на практика гаратира дълговечност на мостовата конструкция.
   Пробите бяха извършени от испанската фирма „Eptisa”, подизпълнител на Строителя на моста – FCC Construccion.
   Пробите за максимално натоварване на моста и проследяване на евентуално провисване и завъртане на конструкцията бяха извършени с физическо товарене с 24 камиони по 30 тона, 4 локомотива по 118 тона и 10 вагона по 80 тона.  Специална апаратура отчиташе параметрите.
   Пробите за скорост по железопътното трасе бяха извършени с три различни скорости от 5, 30, 50 и 70 км/ч на три места – по жп естакадата към моста, по моста в плавателния и по моста в неплавателния участък на реката.
   Апаратурата не отчете т. нар. резонансни явления, при които трептенето и вибрацията на самия мост  да съвпаднат със скоростта на влаковата композиция и да доведат до неприятни последици.
   Изпитванията се наблюдаваха от: инж. Алберто Бергара -  управител на FCC Construccion – България; представители на Надзора – проф. Марио Гълъбов –  директор на дирекция „Съоръжения” в НКЖИ; проф. Димитър Димов - ръководител на лицензирана лаборатория за изпитване на железен път; инж. Константин Жипонов – представител на консорциум „Скот Уилсън Холдинг”, подготвил заданието за изпитване на мостовата конструкция и др.
   След направените проби за скорост и натоварване на автомобилния и железен път на Дунав мост Видин-Калафат, ще бъде подписан акт 14.
   Предстои подписването на акт 15 и предаване на собствеността на моста от Строителя на Възложителя.

 
EU
45191