Сряда, 13 Ноември 2019
 

Борисов и Бок недоволни от Дунав мост 2 - в. „Труд”, 27.02.2010


"Кой е виновен за това, че Дунав мост 2 няма да бъде готов в края на 2010 г.?" Този въпроси многократно зададе вчера във Видин премиерът Бойко Борисов на испанските строители на съоръжението от фирма FCC. Заедно с румънския си колега Емил Бок той се запозна на място с работата по втория мост при Видин - Калафат.
"Не сме доволни", отсече Борисов. Впоследствие прекъсна и подготвената презентация по изграждането на Дунав мост 2 с думите: "Прескачай тези работи. Ние ги знаем. Кажете кой доведе до забавянето на изграждането на моста?" Алберто Бергара - ръководител на проекта от испанската фирма, се оправда, че достъпът на строителите и до румънска територия, и до българска бил много труден. Румънският транспортен министър Раду Берчану тутакси се възмути и категорично отрече.
"Ние не сме виновни", държеше обаче на своята версия Бергара. "А кой?", свъсено го контрира Борисов. Малко по-късно обаче сам посочи виновника. Макар да не го назова, стана ясно, че визира БСП. "Разбирам дипломатичността ви, но те (виновниците - б. р.) няма да се върнат скоро на власт, така че не се притеснявайте. Щетите, които са нанесли, са много големи", заяви Борисов.
По-рано през деня в София той и Бок апелираха към Еврокомисията да спаси проекта за Дунав мост 2. Двамата премиери поискаха Брюксел да удължи до края на 2012, усвояването на средствата по програмата ИСПА за строежа на моста.
Людмила СТАНКОВА, Деян ЙОТОВ Снимка Пламен Стоименов

 
EU
44673