Сряда, 13 Ноември 2019
 

Дунав мост Видин-Калафат – важен символ за Европа, 30.06.2012

    Комисарят по регионална политика на Европейския съюз Йоханес Хан и министър-председателят на България Бойко Борисов се запознаха с изграждането на втория мост над Дунав.

   Инж. Алберто Бергара, управител на Проекта от страна на Изпълнителя - FCC Constroccion представи напредъка по двата договора на Проекта (за моста и прилежащата инфраструктура), чието изпълнение към момента е, съответно, 82% и 92%.

Срещата се състоя на изградената връхна конструкция на моста в плавателния участък на Дунав при стълб РВ9.

   „Ако имаме късмет с времето, ще успеем да изградим моста в срок, а на първи януари 2013 ще минем пеша до Румъния” – обеща Борисов на еврокомисар Хан и заедно с вътрешния министър на Румъния  Йоан Рус си стиснаха ръце в знак на съгласие.

   „Поздравления за България и Румъния” – бяха думите на еврокомисарят, който допълни, че се надява работата да завърши в срок, като уточни, че предстои учредяването на съвместна българо-румънска компания за управление на транспортното трансгранично съоръжение. „Важен символ за Европа е този мост” – бяха неговите заключителни думи.

   Визитата на Дунав мост Видин-Калафат е част от програмата за посещението на еврокомисар Йоханес Хан в страните по Дунавската стратегията на ЕС, както и участието му в българо-румънското учение „Защита 2012”. Преди България, той е посетил седем страни от Дунавския регион.

   В състава на официалната делегация от българска страна бяха: вицепремиер Цветанов и министрите Московски, Павлова и Дончев, евродепутът Великов и др.

 
EU
44684