Малтийският орден дарява бедни в България

Соня Мачорска

Кметът на Видин д-р Цветан Ценков раздаде дарения на социално слаби хора от Общината. Коледните подаръци са изпратени със съдействието на д-р Гуидо Щьокли – директор на Фондация „Помощ и съдействие“ към Малтийския орден, българския посланик в Швейцария г-н Ради Найденов и с любезната подкрепа на съпругата на Самуел Шмид (президент на Швейцария през 2005 година), Посолство на Малтийски орден – България, Малтийския орден – Швейцария и лично на проф. Валентин Джонов.

Дарението включва 520 кашона с над 600 комплекта спално бельо, над 150 броя хавлиени кърпи, много дрехи, подаръци за децата. Над 140 кашона медицински консумативи и 20 чувала употребявано работно облекло, предназначени за местната болница във Видин.

Малтийският орден е суверенен военен орден на хоспиталиерите на свети Йоан, от Йерусалим, Родос и Малта (познат още и като Малтийски орден) – рицарски религиозен орден на римокатолическата църква. Най-старият рицарски орден в света. Малтийският орден има статут на наблюдател в ООН. Има дипломатически отношения със 104 страни, поддържа голям брой посланици. В международното право Малтийският орден е държавоподобно образувание, а той самият се счита за държава. Суверенитетът на Малтийския орден се разглежда на ниво на дипломатическа мисия, но не и като суверенна държава.



error: Content is protected !!