Жул Паскин – внук на австрийския консул във Видин

Соня Мачорска

Малка уличка в българския град пази името на големия художник. Встрани от Синагогата, където се е намирал еврейският квартал. Повечето къщи – едноетажни. Каквато е и тази на семейство Маркус (Мордехай) и София Пинкас, където живеят с Юлиус Мордекай Пинкас (Жул Паскин). Шесто дете в семейството, от общо осем (сп. „Исторически архив“, кн. 8, ХІ 1999- ІІІ.2000 г., Г. Генов, Р. Андреева).

Видин по онова време се простира в крепостта, зад крепостните стени и рововете, които се запълват с вода от Дунав. Там живеят турците и евреите, а извън стените – българите („Маджарски пътеписи за Балканите“, Бенямин Калай, изд. 1976 г.) В този град, който отваря сутрин портите си и вечер ги затваря, се ражда на 31 март 1885 г. Жул Паскин. Град с много джамии, синагога, турски бани, харем, еврейско училище, пазар, малък парк, поляни с домашни животни и птици. Там играел малкият Юлиус, като винаги носел лист хартия, рисувал кончета, кучета… Това е светът, който вижда и който остава за цял живот в съзнанието му. Особено – намиращата се близо до дома на семейството турска баня, описана от Евлия Челеби в неговите „Пътеписи“. Нея малкият Юлиус посещава с майка си и своите лели, а спомените на голи женски тела изпълват творчество му…

Дядото на Юлиус – Самуел Пинкас, който пръв се заселва във Видин, създава голямо предприятие за търговия със зърнени храни (Държавен архив – Видин, фонд № 839, опис № 3, архивна единица № 200). По-късно е назначен за австрийски консул в града. Консулства във Видин по онова време имат още Русия и Франция („Маджарски пътеписи за Балканите“, Бенямин Калай, 1976 г.)

В Регионален исторически музей – Видин се пази семейна снимка на семейство Пинкас, дарена от Давид Ариел (род. 1910 г във Видин, поч. в Тел Авив 1993 г., по информация на Хелия Мандил от Израел). Фотографията е дело на австрийския пътуващ фотограф (от еврейски произход) photograph K. Curtius, Roustchouk (Kurt Hoffmann Curtius), работил най-вече в град Русе (някогашен Русчук). Името му личи от релефното изображение в долния край на картонената декоративна рамка, на която е залепена снимката.

Къщата, обитавана от семейството, по-късно била използвана от Общината за настаняване на бедни хора. Наоколо са построени жилищни блокове, а част от нея е разрушена (на снимката се вижда част от къщата). След 1972 г. е съборена напълно. На мястото й има паметна плоча. Изкуствоведът К. Кръстев описва дома като красива едноетажна постройка в неокласически стил с каменен цокъл „руетика“, с три йонийски пилона между прозорците и с керамични релефи от Виена, изобразяващи главата на Атина Палада. (Хр. Лишков, Държавен Архив – Видин, „Алманах“, 2005 г, стр. 20). По-късно арх. Г. Джотолов изработва проект за възстановяване на къщата, който не е реализиран. Било е отредено място, точно зад Синагогага, на именуваната на големия художник уличка, спомня си Вера Банова, бивш директор на Видинския музей.

В Русе семейство Пинкас се премества през 1897 г. (при своя роднина Леон Пинкас). Къщата е запазена, ремонтирана основно и в нея сега се помещават Камарата на архитектите и Спортна ученическа школа, по информация на Регионален исторически музей в града.

В Художествена галерия „Никола Петров“ във Видин се съхранява само една рисунка на Паскин, дарена на 26.10. 2016 г. – „Етюд с фигури“ (молив и акварел върху хартия, с ръчен подпис на автора, печат „Ателие Паскин“ и надпис „USA 1919“) и с оценка за автентичност на френския експерт Абел Рамбер, най-големият познавач на творчеството на Паскин.

Жул Паскин е един от тримата гении на изкуството на 20–ти век, редом с Пабло Пикасо и Амедeо Модилияни.

През 2009 г. Организацията на евреите в България „Шалом“ дарява видинската Синагога на държавата с право на безсрочно и безвъзмездно ползване (в лицето на Министерството на културата) с условие тя да бъде възстановена и в нея да има кът за евреите. Това не се случва и в края на 2017 г. Синагогата е дарена на Община Видин. Съгласно волята на дарителите, ще бъде реставрирана със статут на културен център „Жул Паскин“, чието завършване е на финалната права. (статията е публикувана в сп. „Die Presse“, Виена, 2018 г. – Jules Pascin’s house Vidin – hidden heritage example for Central European cultural magazine Vienna (Къщата на Жул Паскин Видин – пример за скрито наследство, за Централноевропейското културно списание Виена)

Снимки:

От ляво надясно: Рифка, София (майка), Юлиус, Мони, Йозеф, Маркус (баща) и Ида-Вида

Свидетелство № 135 за раждане на художника, издадено от Видинското израилско синагогално настоятелство от 19/31.03.1885 г. (Държавен архив – Видин, ръкописно попълнена форма ф. 9к, оп. 1, архивна единица № 166, л. 147)

В тази къща, запазена и до днес във Видин, вероятно, е роден Юлиус Пинкас

Къщата, в която е живял Жул Паскин във Видин

Морена с паметна плоча на мястото на къщата, в която е живял Жул Паскин във Видин

Къщата, в която е живял Жул Паскин в Русе

Главната порта на някогашен Видин – Стамбол капия

На преден план на снимката се вижда Еврейското училище във Видин, в което е учил Юлиус. На по-заден план е Синагогата

Синагогага във Видин




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




One thought on “Жул Паскин – внук на австрийския консул във Видин

Comments are closed.

error: Content is protected !!