Децата до първи клас – без маски

Децата няма да носят защитни маски за лице в детските градини, независимо от възрастта си, пише в насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в детските градини, публикувани днес от просветното министерство. Дете може да носи предпазна маска там само по препоръка на лекар или при заявено желание на родител.

За учителите и непедагогическите специалисти маските ще са задължителни в общите закрити части на детската градина – предверие, фоайета, стълбища, коридори, санитарни възли, учителска стая, административни помещения. Те ще трябва да имат маски и ако по изключение работят с повече от една група. В училищния автобус маските за учителите и персонала са задължителни, за децата отново преценката ще е на родителя.

Първоначално МОН смяташе да направи маските задължителни даже и за детските градини, което предизвика отпор на родители, възпитатели, а вчера – и на Столичната община. Зам.-кметът Мирослав Боршош обяви, че няма как децата да носят маска в детската градина, тъй като редица активности не предполагат това – игри, следобеден сън, хранене.

Сред другите задължителни мерки е поддържането на физическа дистанция между децата от отделни групи. На персонала се забранява да се струпва на едно място. Изискват се редовно проветряване и децинфекция. Сутрешният прием трябва да става в по-дълъг интервал от време, за да не се стига до струпване на родители и деца. На родителите се препоръчва да не ползват градски транспорт до детската градина, доколкото е възможно.

При връщането на дете, което два месеца не е посещавало детската градина, вместо медицинска бележка за липса на контакт със заразно болен, родителите могат да декларират обстоятелството, че не им е известно детето да е било в контакт със заразно болни и няма признаци на заразно заболяване през последните 14 дни.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!