Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!

Информация за текущи и предстоящи инициативи по пътна безопасност, статистика за пътнотранспортния травматизъм и предприетите мерки от органите на реда за осигуряване на спокойна учебна година, представиха на брифинг пред журналисти комисар Петър Петров – началник на отдел „Охранителна полиция“ и главен инспектор Владимир Герасимов – началник на сектор „Пътна полиция“ в ОДМВР-Видин, съобщиха от Пресцентъра на МВР във Видин.

Традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ ще се реализира за времето септември – октомври 2021 г. Периодът от 15 до 22 септември е обявен за Седмица на детската пътна безопасност под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“. Денят на превенцията ще се проведе на 21 септември, обявен от министъра на вътрешните работи за Ден без загинали на пътя. На национално ниво Седмицата и Денят на превенцията ще преминат в контекста на Дните на безопасността на ROADPOL, Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL Safety Days).

По време на Седмицата за превенция на детската пътна безопасност при присъствено обучение и при спазване на противоепидемичните мерки ще се проведат беседи с първокласниците и техните родители за рисковете от тежки пътни произшествия с участието на деца. И през тази учебна година – съгласувано с РУО-Видин, ще продължи изнасянето на 10-минутни беседи по пътна безопасност от служители на Пътна полиция.

Отдел „Охранителна полиция“ и сектор „Пътна полиция“-Видин имат готовност да подкрепят и участват в превантивни инициативи по пътна безопасност – организирани от училища и детски градини, фокусиращи вниманието върху спазването на правилата за движение.

От 1 януари до 31 август т.г. на територията на област Видин са регистрирани общо 252 пътнотранспортни произшествия с 5 жертви и 55 ранени. За същия период на м.г. катастрофите са били 208 с 10 жертви и 87 ранени. Налице е намаляване на броя на загиналите и ранените при пътни произшествия в региона.

Пет деца са пострадали при пътни инциденти през лятната ваканция т.г. – от 1 юни до 31 август. От тях едно дете е пострадало като пътник в превозно средство, две от деца са пострадали като водачи на велосипеди, едно дете е пострадало като водач на тротинетка и 1 дете е пострадало, като водач на моторно превозно средство- мотоциклет.

През лятната ваканция м.г. – през месеците юни, юли и август 2020 г. пострадалите при катастрофи деца са били 19. От тях 15 пострадали като пътници в превозните средства, три деца пострадали като водачи на моторни превозни средства, едно дете е пострадало като пешеходец.

В седмицата преди първия учебен ден служителите на областната дирекция и районните управления във Видин, Белоградчик и Кула предприеха необходимите мерки за осигуряване на спокойна и безопасна учебна година за децата и учениците в региона. Служителите на реда проведоха работни срещи с ръководствата на охранителните фирми – ангажирани с охрана и пропускателен режим в учебните заведения, уточнен е механизма на взаимодействие между полицаите и охранителите. Съвместно с инспектори от районните пожарни служби полицейските служители осъществиха охранителни обследвания на сградите на училищата и детските градини в областта.

Служители от районните управления и сектор Пътна полиция извършиха огледи на сигнализацията и пътната маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходните ограждения в районите на училищата и детските градини. За констатираните нередности изпратиха сигнални писма до общинските администрации и стопаните на пътя. В едномесечен срок следва да бъде получена обратна информация за предприетите от тях действия.

Планирани са системни проверки в питейни и увеселителни заведения, с цел недопускане присъствието на малолетни и непълнолетни, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. Активизиран е контрола на търговските обекти в близост до детски и учебни заведения за недопускане продажбата на забранени изделия. При необходимост – на основание чл.65, ал.1 и 2 от ЗМВР, на нарушителите ще се съставят писмени протоколи за предупреждение.

В делничните дни на учебната година ще има полицейско присъствие в районите на училищата с превантивна цел – в началото и в края на учебните часове.Полицейските наряди имат задача да следят за продажбата на наркотични вещества в районите на училищата. Предприети са допълнителни оперативни и превантивни мерки срещу уличното наркоразпространение, продължават и специализираните полицейски операции, насочени срещу наркопрестъпността в област Видин. Отдел „Охранителна полиция“ в областната дирекция и ръководствата на трите районни управления са в непрекъснат режим на комуникация с РУО-Видин, директорите на училищата и детските градини, както и с представители на общинските администрации по всички текущи въпроси, свързани с детската безопасност през новата учебна година.

Снимка: Пресцентър МВР – Видин

Снимка: Пресцентър МВР – Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!