Учителите – с маски в час

Заради високата заболяемост от коронавирус у нас и учителите да носят маски, включително и по време на учебните часове, препоръчва Министерството на образованието и науката (МОН) в писмо до регионалните управления на образованието във връзка с усложнената епидемична обстановка.

В момента маските в класните стаи не са задължителни за педагозите, когато спазват дистанция от поне 1.5 м от учениците. Те са задължителни за учениците от 5-и клас до 12-и клас по време на учебни занятия, а за по-малките – когато са по коридорите.

МОН препоръчва веднъж седмично да се тества целият персонал в училищата. Министерството на здравеопазването ще осигури безплатни тестове чрез Регионалните здравни инспекции. Условието е над 90% от родителите да са съгласни децата им да бъдат тествани.

МОН предлага целият випуск да преминава към обучение от разстояние, ако в него има 10% ученици, болни от коронавирус. Досега препоръката за дистанционни уроци при 10% отсъстващи се отнасяше за цялото училище. При обявен тъмночервен сценарий за съответната област, всички извънкласни дейности трябва да се провеждат онлайн или да се отложат, припомнят от министерството. Към момента такава област е Габрово. За да затворят училищата там обаче е нужна изрична заповед на здравния министър.

Към днешна дата 1.03% от учителите и 1.01% от учениците и децата са под карантина. Най-висок е процентът карантинирани преподаватели в Габрово – 1.95%, а най-нисък в Кърджали – 0.55%. Най-много ученици отсъстват заради карантина в Перник – 1.89%. Данните показват почти двойно увеличение в дела на карантинираните педагози спрямо началото на учебната година – към 17 септември т.г. те са били 0.66%. Троен е скокът при учениците. На 17 септември карантинираните сред тях са били 0.31%.

Към момента под карантина са 490 групи в детски градини и паралелки в училища. На този етап изцяло в онлайн обучение са две детски градини – в Монтанска и Видинска област, както и едно училище в област Пазарджик.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!