Ремонтът на Синагогата – 387 дни преди края

Соня Мачорска

Реставрацията на видинската Синагога, която е културен паметник от национално значение, беше очаквана дълго време от видинчани и затова е обясним големият обществен интерес към темата. Проектът „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“ е изключително сложен. Фирмата изпълнител е ДЗЗД „Паскен-2020“.

Днес багер подравняваше терена около сградата, камиони докарваха арматура и трошен камък, работници връзваха арматура. За направеното до момента по реставрацията на емблематичната сграда за Видин разговарям с Йордан Ценов, технически раководител на обекта.

– Г-н Ценов, бихте ли разказали какво е свършено до момента по ремонта на Синагогата?

– Укрепени са основите около сградата – отвън и отвътре, като са пробити с анкери и са инжектирани със смола. Т.е. направени са два обединителни пояса отвън и отвътре. Сега се подготвя терена за настилка около сградата, която включва два пласта трошен камък – по-едра и по-дребна фракция. В момента се насипва по-едрата. Това е настилката, която по-късно ще служи за основа на тротоара (плочника), който ще е от павета.

Готови отвън са и всички комуникации – токове, води (чисти и мръсни), за поливане, ефектни осветления, кабели и т.н. Остава да се направи връзка с нашата шахта и канализацията на ул. „Баба Вида“. Вече имаме разрешение и за това от Общината. Ще затворим улицата, за да направим свързването. Още не сме решили точно кога, но ще е за един ден. Водопроводът вече е свързан с този на улица „Жул Паскин“.

– Виждам друг строеж вдясно от Синагогата. Разкажете за него.

– Това е помощната сграда. Вече сме излезли на кота нула. Сградата е едноетажна. В нея ще се помещава Информационен център, кафене, сервизни помещения.

– В самата Синагога, освен основите, работите ли още нещо?

– Да, на ниво мазе всичко е готово, има още малко работа по ВиК-инсталацията, тъй като настъпиха някои промени. Конструктивно фундаменти, колони – всичко е отлято и излязло на кота нула. Даже връзваме арматура и подготвяме за подармирана настилка. Положени са тръбите за климатизация, вътрешни светлини. Остава да направим външните тръби до термопомпите.

– И с това ще приключите тази есен?

– Не, не, няма да спираме работа! Дори да паднат температурите, ще работим някои „сухи“ дейности, но няма да спираме.

Срокът, в който трябва да приключат строителните дейности, е 540 календарни дни, считано от датата на подписване на протокола за откриване на строителната площадка, но не по-късно от 29.11.2022 година.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!