Нови правила за сертификатите за ваксинация

С нова заповед здравният министър въвежда ново правило – сертификатите за незавършен курс на ваксинация да могат да се ползват 15 дни след самото поставяне на ваксината. Същото правило ще важи и за еднодозовите ваксини – сертификатът при тях ще става валиден 15 дни след издаване. Сертификатът за завършен цикъл на ваксинация при двудозовите ваксини ще важи веднага след втората доза.

Новото решение на МЗ отчита здравния интерес на ваксинираните – защитата от ваксината не е налице веднага, но ще затрудни всички хора, решили да се ваксинират, за да могат да получат по лесен достъп до работа след въвеждането на последните противоепидемични мерки. Заповедта влиза в сила от 4 ноември, но не е ясно дали няма да засегне и вече издадени сертификати в последните няколко дни.

Намерението на властите е учениците да се върнат в клас от 8 ноември, но след тестването им за COVID-19. Здравният министър Стойчо Кацаров днес издаде заповед, която позволява на учениците да се върнат към присъствено обучение в общините, където 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население при условие, че се всички деца се тестват с щадящи тестове два пъти седмично. За педагогическия и непедагогическия персонал също ще се изисква тестване, ако лицата не притежават сертификат за ваксинация, преболедуване или антигенен, или PCR тест.

В общините, където 14-дневната заболяемост е между 250 и 500 на 100 000 население, училищните власти могат да избират между два варианта – 100% присъствено обучение при осигурена безопасна среда с щадящи тестове, или без тестване, но за 50% от паралелките по ред, определен от министъра на образованието. При 14-дневна заболяемост под 250 на 100 000 население не се изисква тестване.

Заповедта дава възможност присъственото обучение да започне след 8 ноември, но конкретните дати за всяко училище ще зависят от готовността за въвеждане на противоепидемичните мерки. Допуска се присъственото обучение да се въвежда за отделни училища или дори отделни класове, в зависимост от преценката на образователните институции и създадената организация. В заповедта няма разграничение за учениците от 1-4 клас, за които досега се говореше, че ще се върнат първи в училище.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!