Архангеловден – професионален празник на българските полицаи

38 полицейски служители от област Видин наградени с „Писмена похвала“ по случай професионалния празник, съобщиха от Пресцентъра на МВР. Директорът на ОДМВР-Видин, старши комисар Петър Коцин, е отличил 12 полицаи. Началникът на РУ-Видин, главен инспектор Красимир Тренчев, е наградил 18 полицейски служители от Районното управление. Началникът на РУ-Белоградчик, главен инспектор Олег Иванов, е наградил 8 полицаи от структурата.

Поздравление от директора на ОД МВР-Видин, Старши комисар Петър Коцин, по случай професионалния празник на българската полиция:

Уважаеми колеги,

На 8-ми ноември – Архангeловден, отправям към Вас поздравления по случай празника! Да множим професионалните успехи и да работим всеотдайно – с чест и достойнство, за добруването на хората и България! Бъдете сърцати и последователни в делата. Да множим професионалните успехи и да работим всеотдайно – с чест и достойнство, за добруването на хората и България. Спокойни делници, спорен и резултатен труд, колеги! Честит празник!

Българската полиция отбелязва своя професионален празник на 8 ноември – Архангеловден. Честван е за първи път през 1924 г., а инициативата е на софийския градоначалник о.з. подполк. Георги Кисьов. Тогавашният министър на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев приема идеята и след консултации със Софийския митрополит спира вниманието си на празника на Св. Архангел Михаил (21.11. по стар стил). Писменото мнение на митрополит Стефан изяснява, че „този празник, който олицетворява и на небето реда на власт и дисциплина и царуването на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел като представител на дадената от бога власт, да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазването на законите в страната, чрез които се гарантира животът, имотът и свободата на гражданите“.

При избора на патрон на полицията натежава аргументът, че Св. Архангел Михаил символизира властта, изпълняваща закона. С телеграма №7932/24.09.1924 г. министър Русев нарежда на столичния градоначалник и на всички окръжни управители: „За патронен празник на цялата полиция в Царството се определя денят на Св. Архангел Михаил – 21.11. (8.11. – нов стил)“.

След 55-годишно прекъсване честването на празника е възстановено по предложение на Националния полицейски синдикат. С решение на Министерски съвет традицията на 8 ноември да се отбелязва професионалния празник на българската полиция е възстановена през 1999 г.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!