Ритуалът на Никулден във Видин – отпреди 153 години

Соня Мачорска

DSCN8011

Екзарх Антим І на тази дата през 1868 година за първи път отслужва заупокойна молитва за загиналите моряци и рибари. До днешни дни ритуалът се извършва на брега на река Дунав.

Днешната Света литургия в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“ служи НВП Видински митрополит Даниил в съслужение на архимандрит Антим и свещеници. Областен управител, кмет и техни заместници традиционно палят светлините на сребърният светилник-кораб. Той е подарен от семейства на рибари през 1827 година и символизира почитта на видинчани към св. Николай.

С литийното шествие всички присъстващи на празника в този ден се отправят до дунавския бряг. Митрополит Даниил и тази година ще отслужи заупокойна молитва за загиналите моряци и рибари, както и молитва за здраве и благоденствие на старопрестолния дунавски град и жителите му. Във водите на река Дунав се потапя икона на св. Николай и се хвърлят венци в памет на загиналите моряци и рибари.

За поклонение в храма са частици от мощите на светеца, донесени от Чипровския манастир.

Свети Николай Мирликийски Чудотворец или Свети Никола е източноримски духовник, епископ на град Мира Ликийска в областта Ликия. Приживе Николай Мирликийски е известен като противник на езичеството и арианството. След смъртта си е почитан като светец и покровител на моряците, търговците и затворниците.

Веднъж тръгнал да се поклони на Божи гроб. В морето се разярила буря, един моряк паднал от върха на корабната мачта и всички мислели, че е умрял. Свети Николай възкресил моряка и с молитва успокоил морето. Оттогава трябва да е останала славата му на повелител на морските бури и закрилник на моряците.

В България се празнува два пъти годишно — на 6 декември (Никулден) и на 9 май – (Св. Николай Летни). В Германия, Холандия, Белгия и Унгария празникът е на децата. Те слагат обувките си навън и, ако са били послушни през годината, ще открият в тях шоколади, бонбони и подаръци. Но ако децата били лоши през годината, ще видят в обувките си въглени и съчки.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!