Видинските шевици в списание

Интересът към българската шевица, който бележи истински бум през последните години, продължава. Доказателство за това е най-новото списание, посветено на родната везба. Шевиците от Видинско са тема на 13-ия брой на списание „Схеми на Шевици“, който излезе от печат преди броени дни.

Включените образци на традиционното облекло от края на XIX и началото на ХХ век се съхраняват в отдел „Етнография“ на Регионален исторически музей – Видин и са представени от уредника д-р Сашка Бизеранова.

„Схеми на шевици“ е заглавието на проекта на Наследството.БГ, което издава списанието, подготвено от Елисавета Йорданова.

Освен с богат снимков материал и текстове, най-характерните и красиви шевици са придружени със схеми за бродиране, кройки и напътствия как да бъдат извезани. Схемите са създадени от талантливата графична дизайнерка Елисавета Йорданова, чието име печели все по-голяма популярност в средите на майсторите и занаятчиите в тази област. Образците са изработени и нея и инж. Капка Виткова от Видин.

Интересът на Капка Виткова към шевиците датира от преди 15-16 години. Преглежда стари образци, прави зашивки им, намира подходящи конци и шие образци… Ден след ден, година след година. Много прегледани книги, етнографски сбирки (предимно от Видинския исторически музей), много лични стари дрехи, запазени в семействата в различни села… Много труд, много знания за всеки детайл и неговото място в съответната шевица и дреха, както и начина на изработка .

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!