Болниците във Видин и Калафат – с меморандум за сътрудничество

Подписите си под документа днес сложиха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, кметът на Община Калафат, Румъния Дорел Митулецу, директорът на МБАЛ „Света Петка” АД – гр. Видин д-р Ивета Найденова и директорът на Общинска болница – Калафат д-р Ницъ Дорин Стелиан, съобщиха от Пресцентъра на Община Видин. С меморандума се подкрепя намерението на подписалите го страни да обединят своите усилия за предоставянето на медицинска помощ за нуждите на населението в регионите на Видин и Калафат. Целта е осигуряване на здравеопазване съобразно най-високите медицински стандарти.

„Вярвам, че този меморандум ще даде огромен шанс на нашите съграждани и на хората в Калафат да получат достъп до още по-качествено здравеопазване“ – заяви в началото на събитието д-р Ценков. Кметът на румънския град изрази задоволството си, че това е един важен документ, с който се поставят основите на още по-добро партньорство между двете общини. „Със започването на мандата на г-н Ценков като кмет на Видин и на моя мандат като кмет на Калафат имаме едно много по-тясно сътрудничество. Първите резултати се виждат днес. Смятам, че това сътрудничество няма да е единствено в сферата на здравеопазването“ – каза Дорел Митулецу.

Предмет на споразумението са предоставяне на спешна медицинска помощ; подкрепа по отношение извършването на медицинско-диагностична и лечебна дейност в болничните заведения; обмен на лекари специалисти; борба с ковид пандемията чрез съвместни практики на лечение на заболели от коронавирус и др.

Директорът на Общинската болница в Калафат д-р Ницъ Дорин Стелиан отбеляза: „Ще обсъдим с колегите нашите добри практики и вашите добри практики. По време на пика на пандемията и специалистите не стигаха, поради което препращахме пациенти в други болници, които осигуряваха най-добро лечение. Доколкото знам, подобни ситуации са възниквали и при колегите във Видин. Но понеже сме изключително близко, ако в бъдещи подобни ситуации можем да сме си полезни един на друг, резултатите ще са много по-добри“. От своя страна директорът на видинската болница д-р Ивета Найденова сподели, че през миналата седмица е имала възможност да се срещне с колегите си от Калафат и да разгледа Общинската болница там, като е останала с чудесни впечатления от добрата организация на работа. Тя изрази удовлетворението си, че сега представителите на калафатската болница ще имат възможност да посетят МБАЛ „Света Петка“ и да се запознаят със своите колеги от Видин. „Надявам се занапред да се срещаме често и да си помагаме, да работим заедно. Инициатори за това сътрудничество са кметовете на Видин и Калафат, но работата ни чака нас“ – заяви д-р Найденова.

Д-р Цветан Ценков обобщи, че ситуацията с COVID-19 е само катализаторът на сегашните процеси, защото проблемите на двете болници, включително недостига на специалисти, не са от сега. „Идеята е всички техни случаи, при които се налага инвазивна диагностика, тя да бъде правена във Видин. Всичко, което касае урологията, да отива в Калафат“ – даде като пример кметът на Общината и допълни, че се надява тази колаборация в бъдеще да прерасне и в обмяна на кадри.

След подписването на меморандума страните ще предприемат последващи действия за неговото реализиране, съобразно българското и румънското законодателство.

Снимки: Пресцентър Община Видин


Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!