Дунав мост Видин-Калафат – трафик и състояние

Соня Мачорска

На 14 юни 2013 година беше открит вторият мост над река Дунав между България и Румъния. Осем години и половина Дунав мост Видин-Калафат е един от символите на България и най-късият шосеен път до Западна Европа, по който преминават по около милион превозни средства за година.

За техническото състояние и проблемите на трафика по моста разговарям с инж. Людмил Димитров, изпълнителен директор на смесеното българо-румънско дружество „Дунав мост Видин-Калафат“ АД:

– Г-н Димитров, Дунав мост Видин-Калафат се оказа предпочитано трасе за мнозина, трафикът е натоварен, бихте ли споделили какво е техническото състояние на железопътното съоръжение?

– Една от основните ни дейности , като Оператор на Дунав мост Видин-Калафат, е поддръжката на техническото състояние на съоръжението и прилежащата инфраструктура, така че, да е гаранрирано безопасното преминаване, както и спазване на всички технически норми за поддръжка на мостови съоръжения. Периодично се извършват инспекции на различни елементи от съоръжението, с което се гарантира своевременно установяване и отстраняване на възникнали проблеми. Към този момент Дунав мост Видин-Калафат е в отлично техническо състояние.

– Бихте ли цитирали с цифри автомобилния трафик, намалял ли е той заради Ковид-19?

– Наблюдава се значителен спад в трафика за 2020 г., което е отражение на силно влошената икономическа обстановка вследствие на пандемията от Ковид-19, основно заради предприетите мерки за ограничаване на движението. За 2021 г. динамиката на трафика изглежда различно, сравнена с предходната година. В края на тази година може да се каже, че се наблюдава ръст със средно около 15% за всички категории моторни превозни средства, което се доближава до общия брой преминали за 2019 г. Ако превозните средства се обособят в две групи, като най-често преминаващи – леки коли и микробуси, и превозни средства на 12 тона с 4 и повече оси (камиони), то за 2021 г. трафикът изглежда така: наблюдава се ръст с 26% за първата група и с 8% – за тежкотоварните МПС. По Коледа се очаква да премине 7 500 000-то превозно средство от откриването на моста за движение.

– А железопътния трафик?

– На ден преминават по два пътнически влака в посока Румъния и обратно, а товарните, по наши наблюдения, са около 3-4 на месец, но това зависи от железопътните оператори на двете държави.

– Доста често шофьори се оплакват от бавното преминаване по Дунав мост Видин-Калафат. Министри и шефове на „Гранична полиция“ периодично наблюдават трафика на място. Колко време се чака сега, за да се премине по пътното съоръжение? Какво се обмисля от ръководството на дружеството в тази насока?

– Времето за преминаване през ГКПП на Дунав мост Видин-Калафат зависи от митническия и граничен контрол на превозните средства. Дружеството за управление на съоръжението няма възложени дейности по митнически и граничен контрол, а пропускателният режим на ГКПП Дунав мост Видин-Калафат е отговорност на румънските служби, съвместно с българските, които по компетентност извършват обработване, проверка и цялостен контрол на преминаващите в двете посоки. Гранично-пропускателният пункт се намира на територията на Румъния, за което решенията за облекчаване и гъвкавост на трафика е в компетенцията на румънските власти.

– Идват празници, предполага се, че трафикът ще се увеличи. Ще има ли по-гъвкава гранична и митническа организация, за да не се чака много?

– Напротив. Още от пускането в експлоатация на съоръжението се наблюдава намаляване на трафика в края на годината и по-точно – през месец декември.

– Има ли вероятност таксите за преминаване по моста да бъдат коригирани през 2022 г.?

– Тъй като Операторът „Дунав мост Видин-Калафат“ АД е съвместна българо-румънска структура, таксите които се събират от преминаващите, са определени с постановления на Република България и Румъния. Което означава, че промяна в размера на таксите за преминаване по Дунав мост Видин-Калафат може да бъде направена единствено от правителствата на Република България и Румъния.

Дунав мост Видин-Калафат е вантов (въжен) комбиниран пътен и железопътен мост с две пътни платна, една железопътна линия и една вело- и пешеходна алея. Мостът е изграден от 300 сегмента от по 120 тона всеки и 162 – по 250 тона. Височината на моста е съобразена с пълноводието на река Дунав и височината на най-големите речни кораби, което гарантира тяхното свободно преминаване.

Проектант на моста е инж. Антонио Мартинес Кутиляс (Испания). Строител – FCC Construccion (Испания).

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!