Още 34 000 за национални програми за развитие на образованието

Министерският съвет одобри допълнителни 34 206 лева за дейности по две национални програми за развитие на образованието, съобщиха от Пресцентъра на МС.

Осем общински училища ще получат 8000 лева по Националната програма „Роден език и култура зад граница“. Образователните институции имат одобрени проекти с български неделни училища от Албания, Гърция и Сърбия. Учители и ученици от тези неделни училища ще могат да посетят различни исторически, културни и природни забележителности в България. Те ще се запознаят с българската образователна система и ще имат възможност да практикуват български език в местна езикова среда.

Отпуснатите средства могат да се използват за дневни разходи на учители, транспорт, такси за посещения на музеи, галерии, постановки и др.

Отделно кабинетът отпусна допълнителни средства по Националната програма „Професионално образование и обучение“. Седем общински училища ще получат 26 206 лева за разработване и актуализиране на типови учебни планове, учебни програми и национални изпитни програми за специалностите в професионалното обучение.

Средствата ще бъдат разпределени по бюджетите на пет общини за 2021 г. Допълнителни трансфери ще получат Столична община, Нови пазар (Шумен), Бургас, Провадия и Пловдив.

Финансирането е предвидено за възнаграждения при изработването и актуализирането на учебните планове и програми. Покриват се и командировъчните разходи на екипите при организиране на присъствени срещи.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!