Регулаторният орган на ЕС по лекарствата изразява съмнение относно нуждата от четвърта ковид-бустер доза

„Повторните ваксинации в рамките на кратки интервали не биха представлявали устойчива дългосрочна стратегия“, каза на брифинг за медиите ръководителят на стратегията за ваксините на Европейската агенция по лекарствата Марко Кавалери, съобщават EURACTIV, Ройтерс и AFP.

Във вторник (11 януари) регулаторът на лекарствата на Европейския съюз изрази съмнения относно необходимостта от четвърта бустерна доза ваксина срещу COVID-19 и каза, че в момента няма данни в подкрепа на този подход, тъй като търси повече данни за бързо разпространяващия се вариант Omicron.

„Докато използването на допълнителни бустери може да бъде част от плановете за извънредни ситуации, многократните ваксинации в кратки интервали не биха представлявали устойчива дългосрочна стратегия“, каза Марко Кавалери, ръководител на стратегията за ваксини на Европейската агенция по лекарствата.

Служителят на EMA изрази опасения, че стратегията за даване на бустери на всеки четири месеца хипотетично крие риск от претоварване на имунната система на хората и да доведе до умора на населението.

Кавалери също така каза, че са необходими повече данни за въздействието на новия вариант върху ваксините и по-добро разбиране на еволюцията на настоящата вълна, за да се реши дали е необходима специфична за Omicron ваксина.

„Важно е да има добра дискусия около избора на състава на ваксината, за да сме сигурни, че имаме стратегия, която не е просто реактивна… и да се опитаме да измислим подход, който ще бъде подходящ, за да предотвратим бъдещ вариант“, каза той.

СЗО също предупреди, че повтарящите се бустери на COVID не са жизнеспособна стратегия, коментира регулаторът на лекарствата в ЕС.

Държавите трябва да започнат да мислят за поставяне на бустери на по-дълги интервали и синхронизирането им с началото на студения сезон по начина, по който в момента се прилагат ваксините срещу грип, каза Кавалери.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!