Четирима кандидати за поста председател на ЕП

Роберта Мецола, Алис Бах Кунке, Косма Злотовски и Сира Рего са кандидати за поста председател на Европейския парламент за втората половина на мандата 2019-2024 г., съобщават от Пресслужбата на Институцията в София. Заместник-председателят на Парламента Педру Силва Перейра (С&Д, Португалия) обяви четирите имена в пленарна зала в понеделник вечерта, след като изтече срокът за първия кръг на гласуването.

До избор на нов председател на ЕП се стигна, след като досегашният председател Давид Мария Сасоли внезапно почина преди дни.

Роберта Мецола (ЕНП, Малта), Алис Бах Кунке (Зелени/ЕСА, Швеция), Косма Злотовски (ЕКР, Полша) и Сира Рего (Левицата, Испания) ще направят кратки презентации във вторник в 10.00 ч.(българско време), непосредствено преди първия кръг на гласуване, който ще се проведе между 10.30 и 11.15 ч. (българско време), а резултатът ще бъде обявен в 12.00 ч. (българско време).

Кандидатурите се издигат от политическа група или от група членове на ЕП, които достигат т.нар. нисък праг, т.е. 1/20 от членовете на ЕП, или 36 от 705 членове на ЕП, когато всички места са заети. Кандидатите могат да бъдат предложени или оттеглени преди всеки кръг на гласуване.

За да бъдат избрани, те трябва да спечелят абсолютно мнозинство от валидните гласове, подадени с тайно гласуване, т.е. 50 % плюс един. Поради пандемията гласуването ще се проведе дистанционно. Ако след три тура никой от кандидатите не е спечелил, двамата кандидати, получили най-много гласове на третия тур, ще преминат към четвърто и последно гласуване, на което ще бъде избран кандидатът получил най-много гласове.

Резултатът от евентуалния втори тур на гласуване ще бъде обявен на пленарното заседание в 14.00 ч. (българско време); в 16.30 ч. (българско време), ако има трети тур, и в 18.30 ч. (българско време), ако се наложи четвърти тур. Следете @EuroparlPress в Twitter за актуализации.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

error: Content is protected !!