Законопроект за старите столици на България

Законопроект за старите столици в Република България е внесен за разглеждане и гласуване, съгласно установения ред, в Народното събрание, съобщиха от Пресцентъра на Областна администрация във Видин. Вносители са депутати от парламентарната група на ИТН, а приемането на такъв закон е част от Коалиционното споразумение, подписано от „Продължаваме промяната“, ИТН, БСП и „Демократична България“.

Според Любен Иванов, управител на област Видин, целта на закона е да се създадат условия за устойчиво опазване и развитие на историческите градове, които в определени периоди от историята са били столици на българската държава и центрове на самостоятелна българска църква – Плиска, Велики Преслав, Велико Търново, Видин, Силистра и Никопол.

Областният управител припомни, че с решение, взето на 29.03.2012 г., Общински съвет – Видин е подкрепил Петиция от граждани на Видин за създаването на закон, регулиращ специален статут на старите български столици, както и желанието на видинчани град Видин да бъде включен в обхвата на този закон. Това е възможност старите български столици да бъдат разпознаваеми в България и по света – чрез създаване на общ културен маршрут, както и подкрепа за по-добро икономическо развитие, опазване на историческото ни наследство и развитието на туризма, посочи още Иванов.

Утре, 28 януари, областният управител ще проведе срещи в Министерски съвет, по време на които ще акцентира върху необходимостта от приемането на Закона и подкрепата, която тази законодателна инициатива среща сред видинските граждани.

Любен Иванов ще поиска още да бъдат осигурени средства за ремонт на 8 пътни участъци от републиканската пътна мрежа. „Доста дълго време „кърпим“ по малко Градския плаж и крепостната стена до замъка „Баба Вида“. Ще поставя въпроса за осигуряване на средства за цялостно обновяване на това емблематично за Видин място. По предварително направени разчети, необходимата сума е над 1 300 000 лева.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

error: Content is protected !!