Облекчение за влизане в Румъния (PLF)

Румънските власти въведоха някои облекчения в изискванията за попълване на Електронен формуляр за влизане в Румъния (PLF) за влизащите или преминаващите през територията на страната, съобщават от Външно министерство.

Удължава се срокът за попълване – в рамките на до 72 часа преди влизането в Румъния (вместо до 24 часа, както досега). Запазва се възможността, по изключение, PLF да бъде попълнен и максимум до 24 часа след влизането. Въвеждат се изключения от изискването за попълване на PLF при всяко пътуване за определени категории лица. Същите са длъжни еднократно да попълнят PLF формуляра (при първо влизане в Румъния), като при попълването са длъжни да отбележат отметка за изключение (“personal exceptat”). При следващи пътувания в същото качество, не е необходимо отново да се попълва PLF.

Това важи за: Пилоти на самолети и летателен екипаж, както и локомотивни механици и железопътен персонал; Водачи на товарни превозни средства с максимален разрешен капацитет над 2,4 тона, превозващи стоки, както и водачи на МПС, които имат повече от 9 места, включително мястото на водача, превозващи пътници; Морски и речен навигационен персонал, както и персонал, обслужващ морски платформи; Навигационен персонал на борда на кораби и хеликоптери и персонал, обслужващ морските платформи, разположени в изключителната икономическа зона на Румъния, който не пътуват на територията на друга държава; Полицейски служители, които участват в мисии за довеждане в Румъния под ескорт на лица, преследвани в чужбина или прехвърляни, за да продължат излежаването на наказание лишаване от свобода; Медицински персонал, участващ в изпълнението на мисии за транспортиране на пациенти от и до здравни заведения извън територията на Румъния; Лица, които с цел пътуване до месторабота пресичат държавната граница най-малко веднъж на 24 часа.

Намалява се минималният размер на глобата за неспазване на изискването за попълнен PLF – от 2000 на 500 румънски леи (около 100 евро).

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към: посолството на Република България в Букурещ на телефон: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59 и на мейл Consular.Bucharest@mfa.bg

error: Content is protected !!