Стипендии за студенти по здравни грижи във Видин

Кметът д-р Цветан Ценков взе участие в организираната днес среща за обсъждане на възможността студенти от Видинска област да се обучават за специалисти по здравни грижи в Русенския университет „Ангел Кънчев“, като провеждат практиката си в МБАЛ „Света Петка“ и след дипломирането си останат на работа там за срок от 3 години, съобщиха от Пресцентъра на Общината. Дискусията се състоя по инициатива на заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова, а целта бе да се обсъди как местната общност би могла да помогне за осъществяване на идеята. Участие в срещата взеха д-р Ивета Найденова, директор на МБАЛ „Света Петка“, Момчил Станков, административен директор на Филиал Видин на РУ „Ангел Кънчев“, кметове на общини, председатели на общински съвети, общински съветници, представители на образователни институции и др.

Росица Кирова представи инициативата, като обясни, че тя ще се осъществи чрез сключване на меморандум между Русенския университет и МБАЛ „Света Петка“. Зам.-председателят на Народното събрание поздрави ръководството на видинската болница, в лицето на директора д-р Ивета Найденова и нейния екип, за постигнатия успех с акредитирането на лечебното заведение, така че то да е база за обучение на студенти по здравни грижи. Кирова обясни, че идеята е младежи от област Видин, които имат желание да се обучават за специалисти по здравни грижи в РУ „Ангел Кънчев“, да сключват договор за работа във видинската болница. За периода на обучение те няма да заплащат семестриални такси, а университетът ще им предложи и възможност за безплатно ползване на общежитие. Заместник-председателят на Народното събрание посочи, че ако общините в областта отпуснат месечни стипендии в размер на 200 лв. за такива младежи, това би било допълнителен стимул за тях да се обучават за специалисти по здравни грижи и след това да се върнат да работят във видинската болница.

Директорът на МБАЛ „Света Петка“ д-р Ивета Найденова представи анализ на състоянието на човешките ресурси в лечебното заведение. Най-голям е броят на специалистите по здравни грижи на възраст от 50 до 60 години – 66 души; само трима от работещите в болницата специалисти по здравни грижи са на възраст до 30 години; от 30 до 40 години са 7 души; от 40 до 50 години – 49 души, от 60 до 70 години – 46 души, а 7 специалисти по здравни грижи са над 70-годишна възраст. „Ако успеем да привлечем млади кадри да работят във видинската болница, би било чудесно“, заяви д-р Найденова. Тя отбеляза, че това ще е добре и за системата на доболничната помощ, където също преобладаващият брой специалисти по здравни грижи са в пенсионна и предпенсионна възраст.

Административният директор на Филиал Видин на РУ „Ангел Кънчев“ обясни, че университетът подготвя кадри по няколко специалности – медицински сестри, акушер-гинеколози, кинезитерапевти и помощник-лекари (някогашната специалност фелдшер). „Това са бакалавърски специалности, при които три години е подготовката по теория, а четвъртата година от обучението е изцяло практика, която ще бъде провеждана не в Русе, а в болницата в град Видин“, обясни Момчил Станков. Той допълни, че желаещите да се обучават по здравни грижи ще могат да подадат документи във видинския филиал, тук ще държат и кандидатстудентските си изпити.

За да може в най-скоро време да стартира кандидат-студентската кампания и още от тази есен първите студенти от Видин да започнат своето обучение, е необходимо своевременно общинските съвети да вземат решения за отпускане на една или повече месечни стипендии, посочи Росица Кирова.

Община Видин е готова да подкрепи инициативата, като предостави стипендии за срока на обучение на 10 студенти по здравни грижи в РУ „Ангел Кънчев“, които са подписали договор след дипломиране да работят във видинската болница. За целта администрацията ще подготви предложение, което ще бъде внесено в Общинския съвет.

Снимки: Пресцентър Община Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

error: Content is protected !!