Кметът на Видин за бежанците от Украйна

Към момента в хотелите и къщите за гости на територията на Видинска община има възможност да бъдат приютени още 200 бежанци от Украйна. Това съобщи днес на пресконференция кметът д-р Цветан Ценков, след проведена среща с видинските хотелиери. Освен това със съдействието на кметовете и кметските наместници на населените места се подготвят списъци с наличните обитаеми имоти, където биха могли да бъдат настанени бежанци.

Още на границата българските здравни служби проверяват имунизационния статус на влизащите на наша територия украински граждани. Д-р Ценков заяви, че всички бежанци получават необходимите здравни грижи, като е създадена организация и за лечение на жена, нуждаеща се от редовна хемодиализа. „Поели сме ангажимент, съвместно с Регионалната здравна инспекция и с видинската болница, всичко, което е нужно, включително и да ги имунизираме, да го направим, но това ще става само по желание на хората“, подчерта видинският кмет.

Той отбеляза, че когато бъде уреден миграционният статус на бежанците, следващата стъпка е да се подпомогне по-лесната им интеграция в нашето общество и единият начин е чрез съдействие за намиране на работа. „Разговарях с хотелиерите, с хората от ресторантьорския бранш – те имат нужда и от сервитьори, и от готвачи, и от друг персонал. В момента нямаме реална представа кой от бежанците с каква професия е – вчера, когато се срещнах с тях, помолих да направят списъци с професиите, които са упражнявали“, обясни д-р Ценков. И допълни, че ще се реагира според индивидуалните нужди на всеки бежанец.

Кметът определи като правилно намерението на Правителството да осигури 40 лв. на ден за издръжка на настанените в български хотели украински граждани, подали заявление за бежански статут, като за целта средства се изплащат от Министерството на туризма. „Тези пари от бюджета, които ще влязат при хотелиерите, са глътка въздух за тях след тежкия период на епидемията, защото те също хранят семейства“, напомни д-р Ценков.

Той обясни, че поддържа постоянна връзка с председателя на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе и очакванията са, че бежанската вълна, която обхвана Полша и в момента залива Румъния, ще достигне и България. „Ние като Община сме длъжни да посрещнем нашите събратя бесарабските българи и украинците. Смятам, че трябва да подкрепим тези страдащи и бедстващи хора. Виждам упреците на наши съграждани, които казват, че политическата класа не се грижи за възрастните хора в България, а се е загрижила за бедстващите от Украйна. Но когато падат бомби над главата ти и си грабнал детето си и само най-необходимото и тръгваш нанякъде, не е лошо да има кой да се погрижи да те нахрани и да ти даде подслон – не е лошо, напротив, бих казал, че това е наше човешко задължение“, сподели видинският кмет.

Община Видин обяви банкова сметка за набиране на средства за бежанците от Украйна. Сметката е открита в Банка ДСК ЕАД: IBAN:BG03STSA93008400046000 BIC:STSABGSF Код за вид плащане: 445100 („Дарения, помощи и други безвъзмездно получени суми от страната“) Код за вид плащане: 445200 („Дарения, помощи и други безвъзмездно получени суми от чужбина“). Като основание за банковия превод се отбелязва: „дарение в помощ на бежанците от Украйна“.

Снимка: Пресцентър Община Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

error: Content is protected !!