Сърбия започва ревитализация на „Джердап 2“ и пристанище Прахово

Днешното посещение в община Неготин на Томислав Момирович, министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на правителството на Република Сърбия, започна с подписването на Споразумението за адаптиране на шлюза в състава на ВЕЦ „Джердап 2“, информират от Пресцентъра на Община Неготин. Министър Момирович подписа споразумението за ревитализиране на шлюза с Джоан Гиш, представител на консорциума DSD Noel Gmbh. Стойността на договора е 29 милиона евро, 60% от които са от заем на ЕИБ, а останалите 40% – от средства от фонда CEF (Connecting Europe Facility Fund). На тържественото подписване на договора присъстваха Владимир Величкович, председател на Община Неготин и ръководството на хидроенергийната система Джердап.

„Джердап 2 е символ на постижения от минало време, с които се гордеем, но и с всички инвестиции, които инициирахме и завършихме през предходния период. Освен Джердап 2, скоро ще започнем и реконструкцията на Пристанище Прахово, чиято работа е от особено значение за бизнеса на Минно-топилен басейн Бор (Rudarsko-topioničarski basen Bor) и Химическата промишленост в Прахово, а също така ще започнем работа по премахването на потъналия германски флот от Втората световна война. Тази година Неготин ще се превърне в един от най-големите строителни обекти в Европа, особено що се отнася до водната инфраструктура. Сръбското правителство реши да започне инвестиции, които радикално ще променят водния транспорт на страната след десетилетия на пренебрегване на транспортната и пристанищната инфраструктура по река Дунав, защото Сърбия ще инвестира половин милиард евро в развитието на водния транспорт и водните коридори“, каза министърът.

Томислав Момирович е подписал договор и за изпълнение на работи по адаптация на корабния локомотив в рамките на водноелектрическата централа „Джердап 2”.

Реконструкцията на шлюза към ВЕЦ „Джердап 2” ще осигури ефективна система за превод на плавателни съдове със значително по-малък брой и продължителност на непредвидени закъснения и прекъсвания на корабоплаването. Разходите за поддръжка ще бъдат с 30 процента по-ниски от сега и ще има по-голяма безопасност на шлюза за корабите. Също така енергийната ефективност на оборудването ще се увеличи с 50 процента.

„Това е проект, който е важен не само за нашата община и страната ни, но и за цяла Европа, защото тази инвестиция ще доразвие потенциала на този регион“, каза Владимир Величкович.

Договорът с министър Момирович беше подписан от представителя на консорциума DSD NOELL GmbH Джоан Гиш, който каза, че реализацията на проекта ще се извърши на професионално ниво, какъвто беше случаят с проекта „Джердап 1“ , който вече е завършен успешно.

Придружен от председателя на Община Неготин Величкович, помощник-министър Велко Ковачевич, Джоан Гиш, Драган Максимович – директор на производството на ВЕЦ Джердап и Горан Йованович – директор на ВЕЦ „Джердап 2“, министър Момирович посети шлюза, където се запозна с работата на водноелектрическите централи на река Дунав, енергийния потенциал със съседна Румъния и характеристиките на ВЕЦ „Джердап 2“.

Снимки: Пресцентър Община Неготин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

error: Content is protected !!