Денят на отворените врати в Районен съд – Видин

Във връзка с реализиране инициативата на Висшия съдебен съвет, днес в Районен съд – Видин се проведе Ден на отворените врати. Събитието цели да спомогне за повишаване на правната култура на гражданите, за постигане на по-добра информираност и за изграждане на доверие в работата на съдебната система.

Ръководството на Районен съд – Видин се срещна с учениците от Х1 клас на Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в града, специалност „Икономика и мениджмънт“, които изучават и трудово право. Повече от двайсет бяха въпросите към Председателя – съдия Даниел Цветков, към Зам.-председателя – съдия Даниел Димитров и Административния секретар Елена Якимова, които изчерпателно и на разбираем за децата език, им отговаряха.

Съдия Даниел Цветков откри Деня на отворените врати с встъпителни думи към всички и благодари за проявения интерес към инициативата, след което, заедно със съдия Димитров влязоха в ролята на лектори и запознаха учениците със структурата на съдебната система, видовете дела, които се разглеждат в съда и разликата между тях.

Като наказателен съдия, г-н Цветков запозна ученците с престъпленията свързани с шофиране на МПС без свидетелство за управление и след употреба на алкохол; делата свързани с незаконно преминаване през границата, трафик на деца, кражба и др. Теоретичните формулировки съдията подкрепи с конкретни примери.

Съдия Даниел Димитров, който разглежда граждански дела обърна внимание на темата за детското насилие и правата на децата.

Магистрати и ученици разгледаха и наказателната отговорност на непълнолетните и размера на наказанията при определени деяния предвидени в Наказателния кодекс.

Годишно в Районен съд – Видин се решават 5-6 хиляди дела в законовия 3-месечен срок, информира съдия Цветков.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

error: Content is protected !!