Фотоизложбата за наводнението във Видин през 1942 г. – до края на юни

Откритата на 12 май пред Стамбол капия изложба, озаглавена „Неизвестни фотографии от голямото наводнение във Видин преди 80 години“, е подредена във фоайето пред Центъра за административно обслужване на гражданите в Община Видин, където до края юни желаещите ще имат възможност да я разгледат, съобщават от Пресцентъра на институцията.

Проектът за експозицията е на Българската телеграфна агенция, а съставител е кореспондентът на БТА във Видин Ирена Данаилова. Изложбата включва 10 табла, които представят неизвестни фотографии от семейния архив на Димитър Чукарски, от архива на БТА; архив Гипсън IV; Държавен архив – Видин; от фейсбук страницата „Старият Видин“ на инж. Рачо Миланов и от фонда на Регионален исторически музей – Видин. Сред присъстващите на откриването беше и Димитър Чукарски, заедно с майка си Румяна и сестра си Катя.

В деня на откриването на изложбата към присъстващите се обърна историкът от РИМ – Видин Христина Кирилова, която наблегна не толкова на фактологията, колкото на поуките, които голямото наводнение от 4 март 1942 година оставя на нас, днешните видинчани. „Важно е да се запази историческата памет най-вече за това как тогава всички са действали единно – държавата, видинското управление и самите хора, които са помагали кой с каквото може. Това единство помага много бързо да се реагира на тази тежка ситуация и Видин да се върне към своя нормален живот“.

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков отбеляза, че е възможно събития, подобни на тези от март 1942 година, да се случат отново. Важно е историческата памет за съпричастността, която тогава видинчани проявяват към пострадалите от бедствието, да бъде съхранена и да е пример за нас. „Призовавам видинските граждани да разгледат изложбата, защото тя показва драматична част от историята на нашия град“, добави той.

Ирена Данаилова изказа признателност към всички граждани и институции, предоставили снимки и документи за изложбата. Семейният архив на фамилията Чукарски се показва за първи път. Фотографиите са дело на доброволеца, любител фотограф и спасител Любен Иванов Ставрев – баща на Румяна Чукарска. По време на наводнението Любен Ставрев спасява с лодка над 100 души от придошлите води на р. Дунав, за което е награден с медал от Н.В. цар Борис III. Прави и уникални снимки на наводнения град, ледохода по Дунав, които могат да се видят в изложбата. Снимките, предоставени от архив Гипсън IV, чрез неговия представител Иво Хаджимишев, са на известния български фотограф Бончо Карастоянов – по онова време придворен фотограф на цар Борис III, който прави поредица от фоторепортажи от катастрофалното наводнение във Видин и околностите.

Регионалният исторически музей представя непоказвани досега материали за голямото наводнение, а Държавен архив – Видин участва в изложбата с документи и снимки за наводнението, които се съхраняват във фонда на институцията.

Снимки: Ценослав Цанов

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

error: Content is protected !!