От 18 юни спират движението на МПС над 12 т между 30-ти и 47-ми км на АМ „Хемус“

От събота – 18 юни, до 30 септември т. г., се ограничава движението на МПС над 12 тона между 30-ти и 47-ми км на АМ „Хемус“, в двете посоки, информират от Агенция „Пътна инфрструктура“. Спирането на тежкотоварния трафик е за доизграждането на трите напречни връзки между двете тръби на тунел „Витиня“ и ремонта на 4 виадукта – в платното за София на съоръженията при км 35+144 и км 35+760 и в платното за Варна на виадуктите при км 33+910 и км 34+220.

По време на ремонтните дейности камионите над 12 тона ще преминават по обходен маршрут: от пътен възел „Витинска река“ при 30-ти км на АМ „Хемус“ по път I-1 София – Ботевград и път II-17 до пътен възел „Ботевград“ при 47-ми км, и обратно.

Лекият трафик ще преминава двупосочно в тръбата за София на тунел „Витиня“ и двупосочно в свободните от ремонтни дейности платна на магистралата. Движението на МПС до 12 тона ще се осъществява двупосочно в платното за София от 32-ри до 34-ти км с по една лента във всяка посока на движение, а от 34-ти до 36-ти км ще е двупосочно в платното за Варна с по една лента за всяка посока на движение. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание, да спазват стриктно поставената пътна сигнализация и ограничението на скоростта – до 50 км/ч.

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите за причиненото неудобство при пътуването, но ремонтните работи са наложителни, за да се осигури безопасното преминаване по автомагистралата.

Трите напречни галерии между двете тръби на тунел „Витиня“ бяха прокопани в тръбата за София през 2020 г. и сега предстои да бъдат довършени в тръбата за Варна. Предвидено е да се монтират противопожарни врати, електро инсталации, вентилационни боксове и осветление. Две от галериите са пешеходни, а една е шосейна. В случай на авария в една от тръбите те ще се ползват за евакуация на хора и автомобили, както и за достъп на линейки, пожарни и други специализирани автомобили. След завършване на тези дейности тунел „Витиня“ ще отговаря на Директива 2004/54/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. относно минималните изисквания за безопасност за тунелите на Трансевропейската пътна мрежа.

Виадуктите при 33-ти, 34-ти и 35-ти км са построени през 80-те години на миналия век и от тогава не са основно ремонтирани. Техническото състояние на виадуктите при 33-ти и 34-ти км в посока Варна изисква спешно възстановяване на експлоатационното им състояние, за да се осигури безопасното преминаване. На двете съоръжения ще се извърши усилване на пътната плоча, ремонт на главни стоманобетонови греди, подмяна на лагери и дилатационни фуги. Ще бъдат изградени нови тротоарни блокове, ще се положи нова хидроизолация и асфалтобетонова настилка, колекторна система и др. На виадукта при 34-ти км ще се работи по възстановяване носимоспособността на ригел при един от стълбовете на съоръжението.

На виадуктите при км 35+144 и км 35+760 в платното за София ще се работи по антикорозионната защита на стоманената конструкция, изграждане на колекторна система и др. На съоръжението при км 35+144 ще бъдат положени нова хидроизолация и асфалтобетонова настилка.

Снимки: АПИ

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

error: Content is protected !!