Римско съкровище откриха в Румъния

Археологът-любител Narcis Carţiş откри съкровище в гората на окръг Муреш – около 300 римски монети. Според G4Media.ro, съкровището е на повече от 2000 години, състоящо се от приблизително 300 сребърни и бронзови монети, е открито от иманяр. Находката е от гориста местност в района Сингеро де Падуре. Открита е с металотърсач.

В интервю за местни медии Narcis Carţiş казва, че са му отнели много време и усилия за търсене. По негова оценка, с помощта на металотърсачи той е „прегледал“ около половината от гората. Той признава, че това е третото подобно откритие в живота му, но за първи път съкровището, което намерил, се оказало толкова голямо и ценно.

Иманярът незабавно е информирал местните власти за находката си. На мястото е изпратена група професионални археолози от окръжния музей. Специалистите са направили разкопки и намерили част от монетите. Съкровището е било скрито в глинен съд от римския период. Било заровено, но не много дълбоко.

Според Николета Ман от Музея на окръг Муреш, подобни находки не са рядкост в района. Според нея обикновените хора доста често криели монети в гърнета и ги заравяли в горите. Битката с римляните за тях по това време е нещо обичайно. Голямият брой съкровища, открити на тези места, показва, че собствениците не са се връщали за своите ценности.

В този случай съкровището е открито близо до източната граница на Дакия. В този район са били разположени три римски лагера. Историците отбелязват, че този регион е бил доста богат. Тук живееха много заможни фермери и занаятчии. Възрастта на съкровището е от 1750 до 2000 години.

Специалистите смятат, че в гърнето са били скрити 200-300 денара. За сравнение, месечната заплата на римски войник варира от 200 до 400 денари. От друга страна, от писмени документи се знае, че по онова време цената на агне е била 3,5 денара, прасенце – пет денара. Така че това са сравнително малки, но значими спестявания. Може да се добави, че най-богатото съкровище от римския период, намерено в същия окръг, е оценено на 3200 денари.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

error: Content is protected !!