Видин посрещна мощите на Св. Лука Кримски и Симферополски

Днес към 17 часа в катедралния храм „Св. Димитър“ в престолния на Видинска епархия град Видин НВП Видински митрополит Даниил донесе частици от мощите на Св. Лука Симферополски – един от най-големите светци на Православната църква, просияли през 20 век. С благословението на Негово Високопреосвещенство Арголидския митрополит Нектарий, по молба на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. Под тържествените звуци на камбаните и в присъствието на свещенослужители и миряни.

На 1 септември, четвъртък – начало на Църковната нова година, в храма ще бъде отслужена архиерейска света Литургия. Светите мощи ще останат за поклонение в храма през целия ден.

На 2 септември мощите на Св. Лука ще бъдат занесени в болничния параклис, посветен на Св. Петка Търновска и Св. Лука Симферополски, където от 08:00 ще бъде отслужено Утрино богослужение, а от 09:30 св. Божествена Литургия, предстоятелствана от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил.

Светите мощи ще пребивават във Видинска епархията до 11 септември. Програмата за посещението и богослуженията в различните населени места в епархията ще бъде допълнително оповестена.

За всички нас в град Видин и Видинска епархия посещението на свети Лука, чрез неговите свети мощи е велика милост. Като архиерей и велик изповедник, претърпял множество гонения и големи изпитания за вярата и като всеотдаен лекар-хирург, който винаги е бил отзивчив към страданието на човеците, Св. Лука е придобил голямо дръзновение пред Бога да се застъпва за човеците в техните скърби.

Любовта към Бога и човеците, която светецът засвидетелства през целия си живот, е преобразила и преобразява живота на неизброимо множество хора. Нека се съберем заедно в храмовете през тези дни и отдадем дължима почит на един велик Божий угодник, да се зарадваме и прославим Бога, Който е дивен в Своите светии.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!